Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 13:56

Το παιχνίδι για κάποιους έχει οριστικά τελειώσει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το παιχνίδι για κάποιους έχει οριστικά τελειώσει

Όλα τα κλειστά συστήματα έχουν πρόβλημα με την ενημέρωση και την πληροφόρηση. Ανακαλύπτουν εχθρούς και καταγγέλλουν συνωμοσίες. Υποστηρίζουν ότι το συμφέρον των πολλών είναι το κουκούλωμα και η διευθέτηση των ζητημάτων πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν θέλουν να δώσουν εξηγήσεις για τίποτα και προτιμούν να απαντούν με μισόλογα και νομικίστικα τερτίπια. Το Λουδοβίκιο σύνδρομο της ταύτισης του προσώπου τους με την ύπαρξη όλων των υπολοίπων προκαλεί μόνο θλίψη.  Ανησυχούν, δήθεν, για το μέλλον των πολλών αλλά επί της ουσίας το μόνο που τους  ενδιαφέρει είναι η  συνέχιση της δικής τους εξουσίας. Άλλωστε είναι φανερό ότι το δικό τους μέλλον κρίνεται και όχι των υπολοίπων. Σε κάθε περίπτωση, στην εποχή της διαφάνειας και της απόλυτης ενημέρωσης είναι τουλάχιστον γραφικό να προσπαθείς να επιβάλεις σιωπητήριο. Ακόμα και αν βρίσκεις πρόθυμους συμπαραστάτες είναι τέτοια η  ορμή των γεγονότων που δεν πρόκειται να αποτραπεί η σύγκρουση με την αλήθεια και τη σκληρή πραγματικότητα. 

 Το παιχνίδι του φόβου και των δήθεν εχθρών που μας επιβουλεύονται έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Πάνω σε αυτόν τον φόβο οικοδομήθηκαν πολιτικές παρουσίες και επιβλήθηκαν σκοταδιστικές αντιλήψεις οι οποίες είναι πλέον χρεοκοπημένες. Μόνο τυφλοί δεν βλέπουν πως ο εχθρός είναι εντός και με τις απέλπιδες προσπάθειές του να κρατηθεί στην εξουσία οδηγεί σε διάλυση και κατάρρευση των πάντων. Το παιχνίδι για κάποιους έχει τελειώσει. Είναι καιρός όλοι να αντιληφθούν ότι  στις παρούσες συνθήκες αυτό που έχει αξία και σημασία είναι η ενίσχυση της συμμετοχής μέσα από την διαρκή διαφάνεια και την απεριόριστη λογοδοσία.  Αυτό που θωρακίζει, έναντι κάθε κινδύνου, είναι η εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης. Τα μισόλογα, οι προσωπικές επιθέσεις σε όποιον ζητά εξηγήσεις και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί κάθε μορφής και είδους δείχνουν φόβο. Υπογραμμίζουν την αγωνιώδη προσπάθεια να κρατηθούν στεγανά και να μην διαταραχθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες του συστήματος. Οι σαπισμένες καταστάσεις δεν μπορούν όμως να διατηρηθούν, και βέβαια δεν ευθύνονται αυτοί που θέλουν να καθαρίσουν την μπόχα αλλά εκείνοι που άφησαν να δημιουργηθεί η σαπίλα. 

Η αγροτική παραγωγή της περιοχής για να περάσει στη νέα εποχή θέλει νέα συνεργατικά σχήματα. Θέλει άλλο τρόπο οργάνωσης σχέσεων για κοινή δράση. Τα παλιά συστήματα παραγόντων μικροκομματικής συγκρότησης και προσωπικής στόχευσης έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά και οικονομικά. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στους αγρότες  της περιοχής και όσο γρηγορότερα αποτελέσουν παρελθόν τόσο συντομότερα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Το παλιό, σε κάθε του μορφή, θα πρέπει να δώσει τη θέση του στο νέο. Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα και νέες δομές προκειμένου να φύγουμε από αυτά που μας κρατούν στη μιζέρια, την πολιτική και οικονομική καθυστέρηση.

Η ανάδειξη, η κατοχύρωση και η προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών αγροτικών προϊόντων είναι ο ένας πυλώνας πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι τα επόμενα χρόνια. Η σύνδεση των ποιοτικών διατροφικών προϊόντων με τον τουρισμό και την αναψυχή είναι το άλλο μεγάλο ζήτημα για την περιοχή. Τα δυο αυτά μαζί, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες, για να αποδώσουν απαιτούν ποιότητα σε όλα τα στάδια της οργάνωσης. Μια επιχείρηση που δεν έχει σωστή διοίκηση δεν μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, και, αντίστοιχα,  οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να αποδώσουν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ορθολογική διαχείριση. Οι συνθήκες, με δυο λόγια, απαιτούν ποιότητα σε όλα τα στάδια προκειμένου να διασφαλιστεί εισόδημα και να υπάρξει ανάπτυξη.

Η κατανόηση των νέων συνθηκών είναι απαραίτητο στοιχείο για να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταματήσουμε να συντηρούμε τις ξεπερασμένες δομές του χθες. Για να αποδώσει το ΠΟΠ ελαιολάδου απαιτούνται νέες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που θα συμβουλεύουν και θα επιβάλουν το νέο τρόπο παραγωγής. Για παράδειγμα θα πρέπει να επιβληθεί η απαγόρευση  των πλαστικών σάκων και η άμεση έκθλιψη του ελαιοκάρπου, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ΠΟΠ. Διαφορετικά ας μην εφαρμοστεί καθόλου. Το ίδιο ισχύει για όλους του τομείς, από τα κρασιά και τη σταφίδα, την πατάτα και τα καρπούζια,  μέχρι τα σύκα και τα ρόδια.

Χρειαζόμαστε νέες συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία θα συνδιαλέγονται μεταξύ τους δημιουργικά και θα λειτουργούν με όρους αγοράς, δηλαδή ανταγωνιστικά. Σχήματα που θα στοχεύουν στην κατάκτηση μεριδίων στην αγορά για να αυξήσουν το εισόδημα των μελών και των μετόχων τους και δεν θα εξαντλούνται σε άγονους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα τις μίζερης πίττας του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό απ όλους ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη τις ξεπερασμένες δομές του παρελθόντος. Τα μικροκομματικά συστηματάκια των παραγοντίσκων της μικροεκδούλευσης και της διαχείρισης της μιζέριας δεν αφορούν πλέον κανέναν. Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από αυτά τα συστήματα βολεύονταν ορισμένοι αλλά είναι φανερό ότι ζημιώνονταν οι πολλοί. Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις ακόμα και το κλείσιμο μπορεί να αποδειχτεί λυτρωτικά και πολλαπλά ωφέλιμο για τους πολλούς. Το αν χάσουν κάποιοι οφίτσια και συσσίτια, αυτό δεν αφορά κανένα άλλον πέρα από το μικρόκοσμό τους.

Υ.Γ. Οι τόνοι στα δημοτικά πράγματα στη Μεσσήνη κάθε μέρα ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ. Η εκκρεμότητα που υπάρχει, όπως είναι λογικό, δημιουργεί εκνευρισμό και προσθέτει ένταση. Η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου είναι φανερό ότι πρέπει να επισπευσθεί γιατί παραπέρα καθυστέρηση λειτουργεί διαλυτικά για το δήμο. Ακόμα και αν δεν το ομολογούν, όλοι έχουν την αίσθηση της προσωρινότητας. Το "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" μπορεί να βολεύει ορισμένους αλλά δεν αποτελεί τη λύση που έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοι του.

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 14:02

NEWSLETTER