Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 21:08

Εχουν ακόμα πολλά να γίνουν για τον τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εχουν ακόμα πολλά να γίνουν για τον τουρισμό

Μπαίνουμε από σήμερα στην εβδομάδα με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία. Εδώ και χρόνια, πριν καν μπορέσουμε να πούμε ότι η ευρύτερη περιοχή συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους πόλους έλξης στον ελληνικό χώρο, η εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο αποτελεί την κορύφωση του καλοκαιριού. Τα τελευταία χρόνια πάντως -και φέτος ακόμα πιο έντονα- οι εικόνες που συναντάμε στην Καλαμάτα από τη μία μας γεμίζουν με αισιοδοξία και από την άλλη με προβληματισμό.

Αισιοδοξία, γιατί ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται συνεχώς δημιουργώντας σημαντικό πεδίο δράσης για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Δίνει τη δυνατότητα -στο μέτρο του δυνατού πάντα- να ανοίξουν νέες επαγγελματικές δραστηριότητες για να καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων επισκεπτών.

Προβληματισμό, διότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις στην καθημερινότητα, ότι ακόμα η περιοχή δεν είναι έτοιμη για να υποδεχθεί με τον καλύτερο τρόπο τους αυξανόμενους επισκέπτες. Σε πρόσφατο άρθρο αναφερθήκαμε στη δύσκολη κατάσταση στην κυκλοφορία από και προς τις περιφερειακές παραλίες της πόλης, όπου για να φθάσει κάποιος -ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής- θα πρέπει να είναι... οπλισμένος με υπομονή. Οι εικόνες που περιγράψαμε σε εκείνο το άρθρο επαναλήφθηκαν, όπως ήταν λογικό, και αυτό το Σαββατοκύριακο, που οι ουρές έσπασαν ρεκόρ, δοκιμάζοντας τα νεύρα ντόπιων και επισκεπτών μέσα στη ζέστη.

Φθάνοντας λοιπόν σε κάποια από τις παραλίες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχεις να πληρώσεις κάτι για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, περιμένεις πώς και πώς να έρθει η ώρα της βουτιάς και παράλληλα να πιεις έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό. Οσο κόσμο κι αν έχει το μαγαζί, θέλεις να δώσεις την παραγγελία σου και τα επόμενα λεπτά να σε έχουν σερβίρει, κάτι που όμως δεν γίνεται πάντα.

Προφανέστατα και αυτό δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ούτε μόνο του καλοκαιριού, ούτε μόνο της Καλαμάτας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι δύσκολο ο πελάτης να αντιληφθεί το λόγο, που δεν είναι άλλος ότι το σέρβις των μαγαζιών δουλεύει στο όριο. Εχουν δηλαδή τον ελάχιστο αριθμό σερβιτόρων και λοιπού προσωπικού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πελατών. Δουλεύουν για πολλές ώρες μέσα σε απίστευτη ζέστη και δυσκολίες (βλ. ανασφάλιστοι) και γίνονται φυσικά δέκτες των παραπόνων για την κατάσταση την οποία δεν φρόντισε να οργανώσει ο επαγγελματίας.

Οι δυσκολίες που βιώνουν οι επαγγελματίες μέσα στην κρίση είναι φυσικά γνωστές και αναμφισβήτητες. Οταν όμως η επιχείρησή σου ασχολείται με τον τουρισμό και με την παροχή υπηρεσιών και όταν είναι γνωστό ότι το μαγαζί σου τις περισσότερες ημέρες μέσα στο καλοκαίρι “πνίγεται” από κόσμο, τότε αποτελεί μονόδρομο η στελέχωσή του με επαρκές προσωπικό, που θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Αλλωστε τα επιπλέον έξοδα καλύπτονται και με το παραπάνω από την αυξημένη κίνηση. Από την άλλη όσο πιο ευχαριστημένος μένει ο πελάτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι -άμεσα ή έμμεσα- το κέρδος για την επιχείρηση. Είτε θα αυξηθεί η κατανάλωση, είτε ο ικανοποιημένος πελάτης θα προτιμήσει ξανά το κατάστημα μία άλλη μέρα και θα το προτείνει και στην παρέα του.

Σε ένα περιβάλλον όπως είναι η Καλαμάτα, που το τουριστικό προϊόν ακόμα “χτίζεται”, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως κι αν την αντιλαμβάνεται κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να λάβεις διαχρονικά μία θέση στην προτίμηση των επισκεπτών -Ελλήνων και μη- θα πρέπει να πρέπει να πείσεις ότι έχεις να προσφέρεις όμορφες και άνετες στιγμές μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα χρήματα που επιλέγει καθένας να δαπανήσει, πιάνουν τόπο και δεν θα... τα κλαίει κατά την επιστροφή του. Στη δεύτερη περίπτωση οι συνέπειες μόνο θετικές δεν μπορούν να είναι και μεσομακροπρόθεσμα θα γυρίσουν στην περιοχή ως μπούμερανγκ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 17:18

NEWSLETTER