Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 19:53

Αυτοί καταλάβαμε τι κάνουν, να δούμε τους επόμενους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

 

Ο μισός περιφερειακός της Καλαμάτας, μετά από συσκέψεις και κυβερνητικές αμφιταλαντεύσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά το γεγονός, παραδόθηκε τελικά διά της επιθεωρήσεως στην κυκλοφορία - κι αμέσως μπήκαν και τα διόδια, για να υπογραμμίσουν την... επιτυχία των σκληρών διαπραγματευτών της κυβέρνησης.

Η σκληρή διαπραγμάτευση ήταν τόσο επιτυχής, που τα διόδια επιβλήθηκαν χωρίς ακόμα το έργο να έχει πλήρως παραδοθεί! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η επιβολή διοδίων προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση, και αυτό ήταν σε όλους γνωστό. Οπως και το ότι ο περιφερειακός για αστική χρήση από Καρέλια μέχρι Γιαννιτσάνικα δεν θα έχει διόδια -παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα-, κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την Καλαμάτα και τους κατοίκους της. 

Τα διόδια μπορεί λοιπόν να μην καταργήθηκαν, αλλά η διαπραγμάτευση παραμένει προφανώς “επιτυχής”... γι' αυτό και το δρόμο θα τον εγκαινιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μερικές εβδομάδες. Το έργο “γράφει” καλά στις κάμερες κι αυτό είναι που έχει σημασία· τα υπόλοιπα είναι γι' αυτούς που θέλουν να θυμούνται, και η μνήμη δεν είναι και τόσο βολικό πράγμα. 

Το τι έχουν πει τα στόματα τοπικών και κεντρικών στελεχών των κομμάτων που συναποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο για τα διόδια όσο και για την αναγκαιότητα κατασκευής του περιφερειακού της Καλαμάτας, είναι φυσικά γνωστά σε όλους. Αλλά αυτά ήταν πριν... Τώρα ως κυβέρνηση όλοι αυτοί έχουν άλλες προτεραιότητες, και κυρίως να δείξουν ότι επιτελείται έργο. Με ξένα κόλλυβα μπορεί βεβαίως να μη γίνονται μνημόσυνα, αλλά στην ανάγκη κι αυτά καλά είναι!

Οπως και να 'χει, αφού ο δρόμος είχε ξεκινήσει και μάλιστα βρισκόταν σε τελικό στάδιο, δεν θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί και σωστά ολοκληρώθηκε. Αυτό που ενοχλεί όμως είναι η ασυνέπεια, αλλά και η επιδεικτική προσπάθεια οικειοποίησης αυτού του έργου επειδή τάχα έγινε “σκληρή διαπραγμάτευση” με τους “εθνικούς εργολάβους". Η διαρκής προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης είναι αυτό που προκαλεί τη νοημοσύνη αλλά και την ανοχή μας. Αν με σεμνό τρόπο έρχονταν κι έλεγαν "ολοκληρώνουμε ένα έργο που παραλάβαμε σε τελικό στάδιο λύνοντας διάφορα διαδικαστικά που το είχαν μπλοκάρει", προσθέτοντας έστω ότι "αν εμείς το σχεδιάζαμε από την αρχή θα το κάναμε διαφορετικά και καλύτερο" δεν θα υπήρχε θέμα και ουδείς θα μπορούσε να πει πολλά. Δεν επιλέχτηκε όμως ο δρόμος της σύνεσης και της λογικής, αλλά επιχειρείται πάλι να βαφτεί το μαύρο, άσπρο. 

Η ασυνέπεια είναι το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα των τελευταίων χρόνων. Η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, στον κόσμο που απελπισμένος από τη δίνη της κρίσης προσπαθούσε από κάπου να πιαστεί, ήταν προκλητική. Η ώρα της αλήθεια όμως έφτασε και τώρα αναμένουν όλοι το γδούπο από την πτώση, που θα είναι εξίσου εντυπωσιακή όπως και η άνοδος. Το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια, απλώς σε κάποιες περιπτώσεις αργούν τα αποκαλυπτήρια. Αλλά την περίοδο που ζούμε τα πάντα κινούνται με τέτοιες ταχύτητες που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η λησμονιά. Η οικονομική κρίση, επιπρόσθετα, δεν αφήνει περιθώρια για να μοιραστούν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς... οπότε δύσκολα ξεχνιούνται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα όπως πολλές φορές είχε συμβεί στο παρελθόν. 

Εν τω μεταξύ, στην περιήγηση των υπουργών στα εργοτάξια του «Μορέα» επιβεβαιώθηκε ότι τα άλλα 2 μεγάλα οδικά έργα της Μεσσηνίας, το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και το Καλό Νερό - Τσακώνα είναι εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού. Η αλλαγή χάραξης στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και η ολοκλήρωση των μελετών στο Πύργος - Τσακώνα είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί η μη ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η απόφαση είναι πολιτική, και προφανώς θέλουν να ρίξουν τα λεφτά σε άλλα έργα. Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και γιατί πράττουν τα ελάχιστα δυνατά. 

Οι μισοί είναι φανερό πως δεν θέλουν να αποκαλύψουν την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, ενώ οι άλλοι μισοί δεν θέλουν να δεσμεύσουν τη νέα. Εδώ θεωρούμε ότι είναι και το μυστικό των χαλαρών αντιδράσεων: Κανένας δεν θέλει να δεσμευτεί με καθαρό και σαφή τρόπο για το τι θα κάνει. Ετσι είναι όλοι επιφυλακτικοί και διστακτικοί, για να μπορούν να μεταβιβάζουν όπου χρειαστεί την ευθύνη... και να τους έχουν όλους ευχαριστημένους. Αυτό όμως δεν αφορά τους πολίτες της περιοχής, αλλά μόνο τους σχεδιασμούς των πολιτικών παραγόντων. 

Το κρυφτούλι λοιπόν πρέπει να σταματήσει. Απαιτούνται ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Τους σημερινούς κυβερνώντες τους είδαμε και τους καταλάβαμε. Ηρθε η ώρα των επόμενων - και αναμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους. Στο μέλλον θα μετρήσουμε αντίστοιχα τη συνέπειά τους.  

panagopg@gmail.com