Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 19:48

Πολιτικοί εργάτες και όχι λεμέδες και ψευτοεπαναστάτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Οι πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. που δημοσιεύονται κατά καιρούς στις αθηναϊκές εφημερίδες, φέρουν ως υποψήφιο βουλευτή τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Τα δημοσιεύματα επανέρχονται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ενώ οι «διαψεύσεις» του δημάρχου μοιάζουν περισσότερο με χρησμούς της Πυθίας.

«Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» συνηθίζουμε να λέμε, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καπνός συντηρείται γιατί βολεύει όλες τις πλευρές. Η ηγεσία της Ν.Δ. με αυτόν τον τρόπο ασκεί εσωκομματικά πίεση σε όσους θεωρούν τη Μεσσηνία βιλαέτι τους, ενώ δείχνει παράλληλα ότι θα στηριχτεί σε καταξιωμένα πρόσωπα. Ο δήμαρχος από την πλευρά του κάνει το δικό του παιχνίδι, τοπικά και κεντρικά, δείχνοντας ότι δεν είναι «τελειωμένος», όπως κάποιοι θα επιθυμούσαν, αλλά κυρίαρχος, καθόλου τυχαία άλλωστε η πρόσφατη αναφορά του για τα «πέτρινα χρόνια» που πέρασαν.

Ο Παν. Νίκας ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Ν.Δ. δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα ανατρέψει δεδομένα και καθιερωμένες εσωκομματικές ισορροπίες. Στην περίπτωση που στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας παραμείνει και ο Σαμαράς, η συμμετοχή του θα δημιουργούσε συνολικούς εσωκομματικούς κραδασμούς, μιας και οι υπόλοιποι, για να διεκδικήσουν πιθανότητα εκλογής, θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά, με όλα τα δεδομένα να είναι ανοικτά. Τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των βουλευτών κανείς δεν μπορεί βέβαια να τα προδικάσει -αν οι εκλογές δεν γίνουν με λίστα-, αλλά η λογική λέει ότι οι δυο πρώτες θέσεις πρέπει να θεωρούνται καπαρωμένες. Και ανάλογα με το ποια θα είναι η πανελλαδική επίδοση του κόμματος, θα μιλάμε για άλλη μία ή δύο εκλόγιμες θέσεις.

Το τι θα κάνει ο δήμαρχος Καλαμάτας και αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής προφανώς και είναι απολύτως προσωπική του υπόθεση. Σε ό,τι όμως αφορά την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και συνολικότερα τη χώρα, θεωρούμε ότι η μετακίνησή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια πολύχρονη παρουσία στα κοινά, αποτελεί θετική εξέλιξη. Καταρχήν, ανοίγει το παιχνίδι στο Δήμο Καλαμάτας. Η πολύχρονη παραμονή στην εξουσία της παρούσας δημοτικής αρχής, και ειδικότερα του Παν. Νίκα, πρέπει να τερματιστεί. Η πολύχρονη παραμονή σε θέσεις ευθύνης των ίδιων πολιτικών προσώπων δημιουργεί αίσθημα «ιδιοκτησίας» και ενισχύει τις «καθεστωτικές αντιλήψεις», με αποτέλεσμα να μηδενίζονται τα όποια θετικά προκύπτουν από την εμπειρία και τη διαχειριστική επάρκεια. Ο Παν. Νίκας έχει συσσωρευμένη εμπειρία την οποία θα ήταν χρήσιμο να την χρησιμοποιήσει σε ένα άλλο επίπεδο εξουσίας, το κοινοβουλευτικό και το κυβερνητικό.

Το κρίσιμο είναι ακριβώς αυτό, η εξέλιξη στο επόμενο επίπεδο. Να το πούμε ευθέως, θεωρούμε ότι η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να στηριχτεί σε πρόσωπα όπως ο Νίκας, που ξέρουν τα βασικά στη διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση. Η χώρα για να «ξεκολλήσει» χρειάζεται ανθρώπους που γνωρίζουν και είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που είναι απαραίτητοι για να βγούμε από τη σημερινή στασιμότητα. Ολες οι χώρες βγήκαν από τα μνημόνια όταν στηρίχτηκαν σε πολιτικό προσωπικό που «ξέρει τη δουλειά». Τα πειράματα και οι εξυπνακίστικες νεωτερικότητες απλώς μας χώνουν βαθύτερα στη λάσπη, και αυτό είναι καλό κάποια στιγμή να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Ο Νίκας μπορεί να μην χαρακτηρίζεται για το οραματικό του στοιχείο και να είναι βαθύτατα συντηρητικός, είναι όμως ένας έντιμος πολιτικός εργάτης που αν αναλάβει μια δουλειά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την βγάλει πέρα. Η Ν.Δ. ως κόμμα δε έχει στελέχη που να έχουν ιδιαίτερη διάκριση στην αυτοδιοίκηση και ανθρώπους που στο συγκεκριμένο χώρο να εμπνέουν σεβασμό, γιατί τουλάχιστον ξέρουν για το τι πράγμα μιλούν. Η χώρα σε αυτή τη φάση χρειάζεται «εργάτες» και όχι λεμέδες με γραβάτες ή παραμυθάδες με τα πουκάμισα έξω να παριστάνουν τους επαναστάτες.

Οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η Βουλή τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από πρόσωπα που έκαναν καριέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα παρακμιακών εκπομπών. Οι γραφικές φιγούρες δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο και για να συμβεί αυτό όλα τα κόμματα οφείλουν να προωθήσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η Ν.Δ. στη Μεσσηνία δεν θεωρούμε ότι έχει καλύτερο στέλεχος από το Παν. Νίκα και καλό θα ήταν να τον έπειθε να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή. Μια τέτοια κίνηση είναι σίγουρο ότι θα ανέβαζε τον πήχη των απαιτήσεων και για τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ θα παρακινούσε και άλλους σοβαρούς συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα ενασχόλησης με τα κοινά. Η εποχή χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα με πρόσωπα με τα οποία, ακόμα και αν διαφωνείς πολιτικά μαζί τους, μπορείς στοιχειωδώς να συνεννοηθείς.


panagopg@gmail.com