Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 18:38

Τα όμορφα κλαμπ όμορφα καίγονται...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Τα όμορφα κλαμπ  όμορφα καίγονται...

 

Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τη νύχτα γενικότερα, έχουν δικούς τους νόμους και κανόνες.

Στο κράτος μπορεί να μην αποδίδουν το σύνολο του φόρου και να μην κόβουν όλες τις αποδείξεις, αλλά υπόκεινται σε μια άλλη ιδιότυπη φορολογία - την πληρωμή της οποίας δύσκολα αρνούνται, μιας και τα συγκεκριμένα έξοδα «δημοσίων σχέσεων» στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι... ανελαστικά. Ο χώρος είναι γενικώς δύσκολος και έλκει το ενδιαφέρον από κάθε καρυδιάς καρύδι. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ασκείται κατά κανόνα με όρους «προστασίας» από διάφορους τύπους, οι οποίοι, όπως πολλές φορές έχει αποκαλυφθεί  στο παρελθόν, δίνουν τις εντολές ακόμα και μέσα από τις φυλακές.

Ολα αυτά, θα μας πείτε, είναι γνωστά και τα προϋπολογίζει όποιος θέλει ν' ασχοληθεί με τη διασκέδαση και τη νύχτα. Ετσι είναι: Ολοι τα ξέρουν κι όλοι συμβιβάζονται, γιατί η επέμβαση είναι δύσκολη μιας και ο νόμος της σιωπής είναι αυτός που κυριαρχεί. Ο άλλος, ο κανονικός νόμος, είτε χρησιμοποιεί όλη αυτή την κατάσταση για να πιάνει μεγαλύτερα «ψάρια» ποινικών αδικημάτων, είτε βολεύεται όσο τα πράγματα μένουν ήσυχα και... αμοιβαία αποδοτικά για όλους. Οι ισορροπίες είναι βέβαια πάντοτε λεπτές, και η διατάραξή τους δημιουργεί πονοκεφάλους επιφέροντας κόστος για όλους. Κανένας από τους πρωταγωνιστές της νύχτας δεν πλούτισε· τα λεφτά αλλάζουν χέρια και καταλήγουν πάντα σε ανθρώπους της μέρας: άλλος ένας κανόνας που οι περισσότεροι αγνοούμε. 

Το τελευταίο διάστημα στην Καλαμάτα έχουν ξεσπάσει κάποιες πυρκαγιές σε μεγάλα μαγαζιά διασκέδασης. Τα «ατυχήματα» αυτά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους και απλώς συνέπεσαν πολλά... βραχυκυκλώματα μαζί! Το τι ακριβώς έχει βραχυκυκλώσει και «φουντώνουν» τα κλαμπ, δεν το γνωρίζουμε, αλλά μαζεύτηκαν πολλά περιστατικά μαζεμένα - και πώς μην γεννηθούν σκέψεις ότι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Το ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι... το ένα φέρνει το άλλο, και αν δεν υπάρξουν έγκαιρα «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις, η φωτιά θα φουντώνει μέχρι να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να κάψει τελικά δικαίους και αδίκους.

Το κακό με τις υποθέσεις της νύχτας είναι ότι κανένας δεν ξέρει πού ακριβώς τελειώνει ο μύθος και πού ξεκινά η αλήθεια. Κι όσο τα πράγματα μένουν μέσα στον συγκεκριμένο μικρόκοσμο, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Τι θα γίνει όμως αν... οι κακές συνδέσεις στα κυκλώματα οδηγήσουν σε βραχυκύκλωμα ένα βράδυ που τα μαγαζιά αυτά θα είναι γεμάτα από νεαρόκοσμο; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα την πληρώσει κανένας άσχετος που βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα; 

Οι ισορροπίες στον συγκεκριμένο κόσμο είναι λεπτές και εκτός κοινής λογικής - γι' αυτό και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό! Το κάθε περιστατικό πρέπει να διερευνάται σε βάθος και να κλείνει ουσιαστικά, κι όχι απλώς να κουκουλώνεται στο πλαίσιο της τρέχουσας γραφειοκρατίας ή μιας λογικής τύπου «πού να μπλέκουμε τώρα... ας τα λύσουν μόνοι τους». Το να προλαμβάνεις είναι πάντα ευκολότερο, και με λιγότερο κόστος. 

Η θέσπιση κανόνων ελέγχου και συμπεριφοράς μπορεί να μοιάζει δύσκολη, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη. Αν οι τοπικοί παράγοντες σε συνεργασία με τις κρατικές δομές ασχοληθούν σοβαρά, μπορούν να βάλουν κανόνες που θα αποτρέπουν την ασυδοσία. Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα γίνονται τουριστικοί προορισμοί - και τα επόμενα χρόνια, αν η οικονομική κρίση υποχωρήσει, στον τομέα της διασκέδασης θα υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η επιχειρηματική δράση στη διασκέδαση βοηθά μια περιοχή, όταν  όμως κινείται σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Οι αρπαχτές χωρίς όρους και κανόνες, με την απόλυτη κυριαρχία των νόμων της νύχτας, δεν βοηθούν κανέναν: ούτε καν τους πρωταγωνιστές τους - και σίγουρα όχι τις τοπικές κοινωνίες. 

Εχουμε ανάγκη από σοβαρές επενδύσεις στον τομέα της διασκέδασης. Και αυτές θα υπάρξουν μόνο όταν εφαρμοστούν ξεκάθαροι κανόνες στο παιχνίδι. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να σταματήσουμε να νομίζουμε ότι τα όμορφα κλαμπ όμορφα καίγονται... από μόνα τους.  

 

 

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER