Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 21:38

Θέλουμε τρεις και δεν μας… φτάνουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, στο χώρο παλιών ορυχείων της ΔΕΗ.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις από το καλοκαίρι περίπου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΙΑΔΥΜΑ -διαδημοτικής εταιρείας των δήμων της περιοχής- «θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας να πετύχουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002), η οποία προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019 και μάλιστα να τον υπερκαλύψουν καθώς η ΜΕΑ πετυχαίνει επεξεργασία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%! Επίσης η ΜΕΑ συμβάλλει και στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικτύων διαλογής στην πηγή όπως αυτοί προβλέπονται στον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό. Η έναρξη της περιόδου της δοκιμαστικής λειτουργίας σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία. Σε τέσσερις μήνες από σήμερα το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται στην περιφέρεια θα υπόκεινται σε επεξεργασία και μόνο ένα μικρό κλάσμα αδρανών υλικών, θα καταλήγει στον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)».

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν σε μια άλλη περιοχή της χώρας, ενώ εμείς ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια και πού θα τα πάμε μιας και δεν διαθέτουμε ούτε καν ΧΥΤΥ. Η μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται και αυτή με ΣΔΙΤ, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά και τις εκεί τοπικές αντιδράσεις με πρωταγωνίστρια τότε τη βουλευτή Ραχήλ Μακρή, δεν κατάφερε να φρενάρει. Εδώ στο Νότο ήμασταν που ήμασταν σε άθλια κατάσταση από πλευράς διαχείρισης, ήρθαν και οι «ευαίσθητοι» των μαγικών και φτηνών λύσεων και αποκάμαμε! Τα πάντα βρίσκονται ακόμα στον αέρα και κανένας τοπικός παράγοντας δεν μοιάζει να επείγεται ή να βιάζεται μιας και θεωρεί ότι δεν θα έχει προσωπικό πολιτικό κόστος ό,τι και να συμβεί στο μέλλον.

Με γνώμονα το ποιος θα φορτωθεί τον μουντζούρη της ευθύνης πορευόμαστε εδώ και χρόνια, γι' αυτό και δεν έχουμε κάνει τίποτα στον συγκεκριμένο τομέα. Κανένας τοπικός παράγοντας δεν βγήκε μπροστά για να δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, διαρκώς ο ένας κρυβόταν πίσω από τον άλλον, με μοναδικό γνώμονα τη μεταβίβαση της ευθύνης. Στη Δυτική Μακεδονία μια-δυο ισχυρές αυτοδιοικητικές προσωπικότητες πήραν πρωτοβουλίες χρόνια πριν και έλυσαν το πρόβλημα του χώρου εγκατάστασης γιατί τους ενδιέφερε να δώσουν λύση, όχι να κρυφτούν. Εδώ κάτι πονηροί πήγαν και εξαίρεσαν τη Μεγαλόπολη από τη διαδικασία χωροθέτησης μη και αντιγράψουν το μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας και χαλάσουν το ονειρικό τοπίο των ορυχείων! Την ίδια ώρα, αντί για μια μονάδα για τα σκουπίδια όλης της Πελοποννήσου θέλουμε τρεις και κάποιοι μάλιστα τις βρίσκουν και λίγες αλλά δυσανασχετούν ταυτόχρονα γιατί θα στοιχίζει ακριβά η διαχείριση! Στον κόσμο τού… ποτέ οι μονάδες φυτρώνουν χωρίς οικονομικό κόστος και ως γνωστόν τα χρήματα κρέμονται από τα λεφτόδεντρα. Με αυτές τις λογικές πορευόμαστε χρόνια, ενώ τα τελευταία δύο παίζεται κανονικά το θέατρο του παραλόγου.

Είναι καιρός να τελειώνουμε, κανένας δεν αντέχει άλλο αυτή την εκκρεμότητα. Μπορεί πραγματικά στις συνθήκες που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία το ζήτημα των σκουπιδιών να φαντάζει ως παρωνυχίδα αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ένδειξη ότι έχουμε διάθεση να σοβαρευτούμε. Αρκετά κράτησε το κρυφτούλι και η υποκρισία. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάποιοι μέχρι πρότινος να τα έβρισκαν όλα καλά καμωμένα στη Μαραθόλακκα -στην προοπτική να στηρίξουν τις φαντασίες τους για τοπική διαχείριση- και ξαφνικά να βλέπουν πως επικρατεί χάος στον συγκεκριμένο χώρο! Δεν μπορεί να θέλουν χώρους ανά δήμο για τοπική διαχείριση και να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν για τη χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης! Τα σκουπίδια κάπου πρέπει να πάνε και στην περίπτωσή μας, όπως έχει δομηθεί πλέον η λύση, μια μονάδα θα είναι στη Μεσσηνία. Καλό λοιπόν θα ήταν να σταματήσουμε το κρυφτούλι και την υποκρισία. Αρκετός χρόνος χάθηκε και πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν σε θεωρίες, μελέτες  και μισές λύσεις. Ας κάνουμε με καθυστέρηση -και με παραλλαγή έστω- αυτό που κάνουν οι άλλοι επιτυχημένα εδώ και χρόνια.

panagopg@gmail.com