Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 21:55

Δεν πάμε στο διάστημα, αλλά ούτε στην παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δεν πάμε στο διάστημα, αλλά ούτε στην παραλία

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας καλούμενος να σχολιάσει την υπόθεση της διαστημικής πύλης προχώρησε σε μια δήλωση την οποία οφείλει να προσυπογράψει κάθε λογικός άνθρωπος.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «σε μια κοινωνία, η οποία στερείται βασικών αγαθών και υποδομών και, επιπλέον, μαστίζεται από χρόνια απουσία κάθε προγραμματισμού, η προβολή θεμάτων που κινούνται περίπου στο χώρο της φαντασίας, μόνο μηχανισμούς προπαγάνδας, φυγής από την πραγματικότητα ή αυτοπροβολής εξυπηρετεί και τίποτε άλλο. Αρκετά μ' όλα αυτά! Ας συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα και ας προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε».

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση λέει πολλά, αλλά δεν τα λέει όλα. Δεν αποκαλύπτει αυτούς που χρησιμοποιούν το θέμα για λόγους προπαγάνδας και αυτοπροβολής. Επιπρόσθετα η υπόθεση της διαστημικής πύλης δεν ξεκίνησε  χθες, ούτε είναι εφεύρημα της σημερινής κυβέρνησης. Εχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου! Ο Παναγιώτης Νίκας στη συγκεκριμένη φάση σιώπησε και δεν λοιδόρησε τη συγκεκριμένη παράσταση, όπως ορθά πράττει τώρα, προφανώς για να μην βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των ντόπιων πρόθυμων που… έσουρναν την συγκεκριμένη ιστορία ως ιερό δισκοπότηρο! Βέβαια έστω και τώρα καλά κάνει και αντιδρά γιατί όπως δείχνουν οι ιστορίες με τους Σώρρες και τους δραχμιστές υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που πιστεύουν σε θαύματα και ιστορίες για αγρίους. Για το λόγο αυτό όσοι έχουν δημόσιο λόγο και ρόλο οφείλουν να παίρνουν θέση και να συγκρούονται με τον ανορθολογισμό και τους παραμυθατζήδες κάθε τύπου.

Η αλήθεια και η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι αυτά που πρέπει να κυριαρχήσουν. Τα παραμύθια έχουν κρατήσει πολλά χρόνια και έχουν κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί πρώτα απ' όλα κοινή λογική. Οταν απουσιάζει η λογική, δεν μπορεί κανείς μας να αναμένει σχέδιο επίτευξης στόχων και τελικά την επίλυση των προβλημάτων. Ετσι θα πηγαίνουμε πέρα - δώθε και θα βυθιζόμαστε στη λάσπη της ανέχειας και της παρακμής. Θα σαπίζουμε ως πρόσωπα, ως κοινωνία και ως χώρα. Ο βούρκος και η λασπομαχία που κυριαρχούν αυτές τις μέρες στην πολιτική ζωή, δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα. Από τους υπάρχοντες πολίτες και πολιτικούς θα αναζητηθούν οι απαντήσεις. Από το δυναμικό που υπάρχει θα δοθεί η λύση. Βασική προϋπόθεση να επικρατήσει επιτέλους η λογική σε κάθε μορφής παραλογισμό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι λύσεις δεν πρόκειται να δοθούν από το διάστημα μέσα από την φανταστική διαστημική πύλη της Καλαμάτας.

Είμαστε σε μια περίοδο που τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και κεντρικά είναι αναγκαίο να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ λογικής και παραλόγου. Ο δήμαρχος Καλαμάτας που θέλει να κινείται στον κόσμο της λογικής, θα πρέπει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και να δει το ζήτημα της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της πόλης. Αυτό περνά μέσα από μια τεράστια αλλαγή στην κυκλοφορία και ειδικότερα στη Ναυαρίνου. Αν δεν υπάρξει ένα επιτυχημένο σοκ στην παραλία, η Καλαμάτα θα χάσει την ευκαιρία να γίνει μόνιμος τουριστικός προορισμός. Η αναζήτηση λύσης στο συγκεκριμένο πλαίσιο μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια μεγάλη διαβούλευση σε επίπεδο πόλης που θα αναδείξει το πώς και με ποιους πόρους θα φτάσουμε στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. Γιατί, εντάξει, τα διαστημικά είναι ονειροφαντασίες, αλλά το να γίνει η Καλαμάτα μια παραλιακή πόλη δεν είναι δύσκολο, αλλά απολύτως εφικτό και υλοποιήσιμο, χρειάζεται τόλμη και βούληση και αυτό απουσιάζει. Μέσα από το φόβο και την ακινησία δεν πάμε στο φεγγάρι αλλά και πουθενά. Απλώς επιστρέφουμε στο βάλτο και το σάπισμα μέσω της απραξίας.

 

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER