Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 20:56

Σχέδιο αξιοποίησης του κέντρου νεοσυλλέκτων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης ο καθένας λέει περίπου ό,τι του κατέβει.

Με το που διέρρευσε η πρόταση για κατάργηση των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο, ταυτόχρονα φούντωσαν και οι φήμες για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στα στρατόπεδα που θα αδειάσουν από φαντάρους. Τα κέντρα δεν έχουν κλείσει ακόμα και το ράδιο αρβύλα άρχισε να μεταδίδει το πώς θα αξιοποιηθούν στο μέλλον. Το ενοχλητικό είναι ότι αυτό δεν γίνεται από μια εύλογη ανησυχία που ορθώς υπάρχει, αλλά από συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. 

Κάποιοι, για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, διαδίδουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τον Στρατό για να φέρει λαθρομετανάστες, προσέξτε όχι ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ που είναι κοντά στα άκρα της Δεξιάς, αλλά ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, έτσι «δένει» καλύτερα και πειστικότερα το εθνικοπατριωτικό αφήγημα. Οπως σημειώναμε και χθες, το να κλείσουν κέντρα εκπαίδευσης και το να αναδιαρθρωθούν συνολικά οι στρατιωτικές μονάδες δεν είναι δουλειά του καθένα. Χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση του ζητήματος μετά από μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα γίνει με αίσθημα ευθύνης τόσο για τους πόρους που δαπανώνται όσο και για την ασφάλεια της χώρας. Μόνο μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θα υπάρξουν συναινέσεις. Διαφορετικά ο καθένας θα λέει ό,τι του κατέβει και θα αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις όπως θέλει και όπως τον βολεύει, με βάση την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων του.   

Είναι προφανές ότι οι πληροφορίες για τα κέντρα εκπαίδευσης διέρρευσαν από την κυβέρνηση, για να μετρηθούν αντιδράσεις. Δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών, αλλά στην ανάγκη να εξοικονομηθούν πόροι προκειμένου να επιτευχθούν συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, έχει γίνει και στο παρελθόν και έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι όμως το να κλείσουν στα τυφλά κάποια κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Απαιτείται μια συνολική αναδιάρθρωση των στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου και πόροι να εξοικονομηθούν και οι εγκαταστάσεις να μην αφεθούν στην τύχη τους αλλά και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων να μην πληγεί. Με δυο λόγια, χρειάζεται σχέδιο και για τη διάταξη των μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού και βέβαια τη διάθεση των ελάχιστων πλέον πόρων. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι προκλήσεις αυξάνονται, όπως και ο κίνδυνος συνολικής αποσταθεροποίησης, το συνολικό συμμάζεμα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Καλές οι βόλτες με τις στολές παραλλαγής και οι πτήσεις με τα αεροπλάνα για φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις, αλλά είμαστε σε μια περίοδο που μάλλον δεν είναι αυτά που έχουμε ανάγκη ως χώρα.

Οι τοπικοί παράγοντες στο ζήτημα του στρατοπέδου κρατούν -και καλά κάνουν- στάση αναμονής. Στο παρασκήνιο οι επαφές δείχνουν ότι το θέμα είναι ακόμα στο θα… δούμε τι θα γίνει. Το να ζητάς να κρατηθεί το κέντρο εκπαίδευσης είναι μια θεμιτή γραμμή άμυνας αλλά θεωρούμε ότι αργά ή γρήγορα το κέντρο θα κλείσει. Η μείωση της θητείας αλλά και του αριθμού των στρατεύσιμων δε νομίζουμε ότι δίνουν πιθανότητες να υπάρχουν για πολλά ακόμα χρόνια κέντρα εκπαίδευσης. Με εννέα μήνες θητεία το πιο πιθανό είναι να γίνονται εκπαίδευση και θητεία μαζί στις μονάδες, οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορεί να είναι εκατοντάδες και διεσπαρμένες σε όλη τη χώρα. 

Το τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης της Καλαμάτας και πώς θα αξιοποιηθούν είναι λοιπόν ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τους τοπικούς παράγοντες. Είναι ένα θέμα που θα προκύψει πολύ σύντομα και πρέπει να υπάρχει προετοιμασία για το τι ακριβώς θα διεκδικηθεί και πώς θα χρησιμοποιηθεί αναπτυξιακά ο συγκεκριμένος χώρος. Το να μην κλείσει το στρατόπεδο είναι το ένα ζήτημα. Το να μην ερημώσει ο χώρος και να μην μετατραπεί σε ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο κουφάρι του Δημοσίου είναι το άλλο μεγάλο θέμα. Καλό θα είναι να είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε λύσεις και για τα δύο. Αυτό επιτάσσει η σοβαρότητα και ο ορθολογισμός. Το Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας είναι ένα ακίνητο που μπορεί να προσφέρει οικονομικά στην πόλη με τη σημερινή του χρήση, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια πιθανώς και με κάποια  άλλη. Να μην κλείνουμε προοπτικές και να βλέπουμε σε κάθε τι και την ευκαιρία για ανάπτυξη. Οταν κλείνει ένας κύκλος, να ανοίγει ένας άλλος.

 

panagopg@gmail.com