Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 21:46

Δεν φταίει ο δάκος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η τιμή του ελαιολάδου, όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα με αποτέλεσμα να έχουν αποσβεστεί πολλές αρνητικές συνέπειες στην περιοχή.

Το ελαιόλαδο από μόνο του  προφανώς δεν φτάνει για να ανακάμψει η τοπική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η φοροεπιδρομή στο εισόδημα από τον αγροτικό τομέα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική διαφοροποίηση των τιμών του ελαιολάδου το επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, αν η παραγωγή εξελιχθεί κανονικά και δεν υπάρξουν απρόοπτα και η νέα ελαιοκομική περίοδος θα φέρει εισόδημα στην περιοχή.

Οι ελαιοπαραγωγοί, μετά από το περσινό πάθημα και επειδή η νέα είναι η καλή χρονιά για τους περισσότερους, είναι σε απόλυτο πανικό: έριξαν ασβέστη,  "ρεντάνε" με χαλκούχα και περνούν τα ψεκαστικά από ΚΤΕΟ για να δώσουν μάχη με το δάκο. Ο καθένας μόνος του προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί γιατί αντιλαμβάνεται ότι αν περιμένει από αυτοδιοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, το Νοέμβριο θα μετράει τον πεσμένο καρπό και το χαμένο εισόδημα. Ο κάθε ελαιοπαραγωγός μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δάκο, ενώ οι απελπισμένες ενέργειες και τα διάφορα μαντζούνια που διακινούνται από διάφορους “ειδικούς” της κακιάς ώρας δεν πρόκειται να σώσουν τίποτα. Απλώς θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής. Με δυο λόγια, οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν και να ξοδευτούν και να μην σώσουν τίποτα από την παραγωγή τους. Το τι πρέπει να γίνει το ξέρουν όλοι και αν τα πράγματα δεν πάνε και φέτος καλά με τη δακοκτονία, δεν πρόκειται να σώσει κανέναν καμία ανακοίνωση για το πόσο ωραία έκαναν τη δακοκτονία, αλλά ο άτιμος ο δάκος δεν... ψόφησε! 

Γιώργος Παναγόπουλος