Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 21:57

Περιφερειακοί σύμβουλοι ή σύγχρονοι δηλωσίες;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ανασφάλεια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για το μέλλον είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Η απαίτηση από τους συμβούλους του να απαντήσουν αν θα πολιτευτούν ξανά μαζί του αποδεικνύει το μέγεθος του πανικού στον οποίο βρίσκεται. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα, με δηλώσεις νομιμοφροσύνης, είναι τουλάχιστον κωμική.

Αλήθεια, αν κάποιοι από τους συμβούλους δηλώσουν τώρα το ένα ή το άλλο, απαγορεύεται να αλλάξουν στάση μετά από ένα χρόνο; Τα δεδομένα θα είναι τα ίδια και δεν θα έχουν μεταβληθεί; Ο πολιτικός χρόνος είναι κάτι στάσιμο και οι εξελίξεις απολύτως προβλέψιμες, που μπορούν να δεσμεύσουν τον οποιονδήποτε για το τι θα πράξει μετά από ένα ή δυο χρόνια; Στο τέλος της θητείες δεν γίνεται ο απολογισμός και κρίνει ο καθένας το τι θα πράξει; Γιατί να απαντήσει κάποιος τώρα και μάλιστα σε στενά χρονικά πλαίσια; Επίσης, αν αρνηθεί να απαντήσει ή αν απαντήσει αρνητικά, θα υπάρχουν συνέπειες; Και ποιες θα είναι αυτές; Θα του αφαιρεθεί η θέση ευθύνης προληπτικώς; Είναι δυνατόν να ασκείται με αυτούς τους όρους η πολιτική εξουσία;

Είναι προφανές ότι ο Τατούλης νιώθει στριμωγμένος από τη ΝΔ, και μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θέλει να καταγράψει μια επικοινωνιακή νίκη καθιστώντας τους συμβούλους του δηλωσίες. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Θα υποκύψουν στον εκβιασμό για να μη χάσουν τη θέση τους, επιτρέποντας τον πολιτικό ευτελισμό τους με την υπογραφή δηλώσεων νομιμοφροσύνης; Θα αρνηθούν να απαντήσουν στέλνοντας μήνυμα μέσα από τη σιωπή τους; Θα απαντήσουν έντιμα και πολιτικά υπογραμμίζοντας ότι θα είναι μαζί μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας, στο τέλος της οποίας με βάση την πορεία υλοποίησης των στόχων που είχαν τεθεί θα εξετάσουν τη στάση τους;

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι είναι σε δίλημμα, γιατί υπάρχουν ρόλοι και θέσεις που δεν τους επιτρέπουν να απαντήσουν με ευθύτητα στην απαίτηση «δήλωσης» - αλλά σε αυτές τις στιγμές είναι που καταγράφεται τελικά το πολιτικό μέγεθος του καθενός και της καθεμιάς.

Ο περιφερειάρχης είναι φανερό ότι φοβάται πως έρχεται άμεσα μεγαλοπρεπές... άδειασμα από τη ΝΔ, και προσπαθεί να οικοδομήσει γραμμή άμυνας. Με την απόσπαση δηλώσεων από τους συμβούλους που προέρχονται από τη ΝΔ θεωρεί ότι θα τους δεσμεύσει να κατέβουν μαζί του. Οσοι υπογράψουν δήλωση και στην πορεία φύγουν, θα τους κατηγορεί για αποστασία και άλλα γλαφυρά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσδοκά ότι θα δυσκολέψει το άδειασμά του από τη ΝΔ Την ίδια ώρα αναπτύσσει μια παράλληλη στρατηγική πολιορκίας στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το επόμενο διάστημα ρίξει το βάρος υπέρ ενός υποψηφίου που θα θεωρήσει ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής.

Με απλά λόγια, το σενάριο που «τρέχει» η ομάδα Τατούλη είναι: «Μαρκάρισμα» μέσω δήλωσης των συμβούλων της ΝΔ για να ασκηθεί πίεση στο Μητσοτάκη, και στήριξη του επικρατέστερου υποψηφίου στην Κεντροαριστερά ώστε μετά αυτός να βρεθεί «υποχρεωμένος» και θετικός σε νέα στήριξη του συνδυασμού Τατούλη. Αν αυτά τα δύο πετύχουν, δύσκολα δεν θα εξασφαλιστεί χρίσμα ή, ακόμα καλύτερα, ανοχή στον «ανεξάρτητο συνδυασμό». Και με τα χάλια που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά αλλά και τοπικά, επιτυγχάνεται η επανεκλογή με έναν... υγιεινό εκλογικό περίπατο.

Οσοι νομίζουν ότι όλο αυτό είναι απλοϊκό ως σενάριο, ας μην ξεχνούν ότι τα απλοϊκά είναι και τα πιο αποτελεσματικά σενάρια στην πολιτική. Αν συνυπολογίσει κανείς και την εμπειρία χρόνων που διαθέτει ο Τατούλης στις εσωκομματικές διαδικασίες, θα κατανοήσει ότι ο νυν περιφερειάρχης ξέρει τι κάνει και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις - γι' αυτό και ο πανικός της τελευταίας περιόδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνει γενικά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ψηφίζει λοιπόν με βάση την κομματική τοποθέτηση και την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων. Αν η παράταξη Τατούλη εξασφαλίσει ξανά «χρίσμα» από ΝΔ και Κεντροαριστερά, η επανεκλογή είναι σχεδόν σίγουρη· σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα φτάσει στο δεύτερο γύρο. Ο Τατούλης και η στενή ομάδα του το γνωρίζουν καλά αυτό και θα δώσουν αγώνα για να μη φτάσουν σε μη αναστρέψιμα πολιτικά δεδομένα.

Οι δηλώσεις των περιφερειακών συμβούλων της ΝΔ και οι εσωκομματικές στηρίξεις στην Κεντροαριστερά θα χρησιμοποιηθούν ως επιταγές για την εξαγορά χρίσματος. Μένει να δούμε πόσοι θα δηλώσουν υποταγή και αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα αντισταθούν.

panagopg@gmail.com