Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 20:58

Να σταματήσουν οι μαύροι καπνοί των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να σταματήσουν οι μαύροι  καπνοί των σκουπιδιών

 

Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία ειδικότερα συνεχίζουν να έχουν ενεργές χωματερές. Πρόκειται για πανελλαδική ντροπή, μιας και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν δώσει μια κάποια λύση.

Δεν έχουν όλες ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αλλά έχουν τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο σύστημα, κάτι σαν αυτό που πάει να κάνει τώρα ο Δήμος Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα. Εδώ στο νότο, επειδή όπως είναι γνωστό είμαστε… εξυπνότεροι και πιο… καπάτσοι, έχουμε καταφέρει να στέλνουμε τα σκουπίδια στις χωματερές με τον ίδιο τρόπο όπως και το 1950!

 

Η τακτική αυτή ακολουθείται από τους δημάρχους για λόγους πολιτικού και οικονομικού κόστους, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος το οποίο από μια πυρκαγιά σε σκουπιδότοπο είναι ανυπολόγιστο. Οι πολίτες θεωρούν ότι δεν πληρώνουν πολλά όταν τα σκουπίδια καταλήγουν σε χωματερές και στη συνέχεια καίγονται από μια φωτιά. Δεν έχουν γνώση και εξ αυτού συναίσθηση του τι αναπνέουν και του τι καταλήγει στο πιάτο τους από την ανεξέλεγκτη χωματερή στην οποία πάνε τα σκουπίδια. Οι «πονηρεμένοι» έχουν και μια θεωρία συνωμοσίας για τους Ευρωπαίους που μας βάζουν πρόστιμα γιατί θέλουν να δώσουν τα σκουπίδια στα…συμφέροντα! Προσθέστε ένα όνομα επιχειρηματία ή καμιά θεωρία για Εβραίους, κι έχετε έτοιμο το απόλυτο αφήγημα της παρακμής και της υστέρησης.

 

Η κυριαρχία των μύθων και των συνωμοσιολογικών προσεγγίσεων σε όλα τα θέματα, και ειδικότερα στα σκουπίδια, κρατούν τη χώρα και την περιοχή στο παρελθόν. Αντιδρούν για παράδειγμα οι κάτοικοι της Καλλιρρόης και του Δήμου Οιχαλίας στην εγκατάσταση μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης στην περιοχή τους, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που αναπνέουν από προχθές από τη χωματερή στο Μελιγαλά είναι πολλαπλάσια επιβάρυνση. Η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης ούτε φωτιά παίρνει ούτε στραγγίδια έχει ούτε το περιβάλλον επιβαρύνει. Οσες φορές όμως και να διαβεβαιώσουν γι' αυτό οι ειδικοί, πάντα θα βρεθεί κάποιος ο οποίος θα «πουλήσει τέρατα» και θα ξεσηκώσει τους κατοίκους οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ανοιχτή χωματερή και τα… συμφέροντα.

 

Η κατάσταση με τις χωματερές είναι τραγική, και η λειτουργία τους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκτός από το Δήμο Καλαμάτας που έχει δρομολογήσει μια ενδιάμεση λύση, όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της Μεσσηνίας οφείλουν να σηκώσουν το χαλί κάτω από το οποίο κρύβουν το πρόβλημα και να δώσουν λύση. Στην κατεύθυνση της ενδιάμεσης λύσης θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου. Το πρόβλημα είναι ότι -παρά τους κομπασμούς της Περιφέρειας- δεν έχει υπάρξει ακόμα σύμβαση και σαφές χρονοδιάγραμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να ευλόγησε τη ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, μπορεί οι δήμαρχοι να αναγκάστηκαν με καθυστέρηση να συμφωνήσουν, αλλά ο μόνος καπνός που συνεχίζει να βγαίνει είναι ο μαύρος από τα σκουπίδια που καίγονται στις χωματερές.

 

Το κλείσιμο, το αμέσως προσεχές διάστημα, του θέματος με την υπογραφή σύμβασης, καθώς και η επιδίωξη προσωρινής λύσης για τα σκουπίδια των μικρών δήμων της Περιφέρειας, είναι ζητήματα που δεν μπορούν να καθυστερούν άλλο. Εχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος και έχουν καεί πολλά σκουπίδια φέτος το καλοκαίρι, για να κάνουμε όλοι ότι... δεν μυρίζει τίποτα. Οι ιδεολογικοπολιτικές αυταπάτες και οι θεωρίες συνωμοσίας έκλεισαν τον κύκλο τους. Η προώθηση μιας κανονικής λύσης στη διαχείριση των σκουπιδιών είναι ο μόνος δρόμος.

 

Οπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα, έτσι και σε αυτό φτάνουμε στο στόχο με καθυστέρηση, έχοντας δώσει άσκοπες μάχες και πληρώνοντας τελικά διπλά και τριπλά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Αργούμε, πληρώνουμε, αλλά μαθαίνουμε - κι αυτό είναι τελικά κάτι. Αν όχι για τώρα, σίγουρα για το μέλλον.

 

 

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER