Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 20:25

Προτεραιότητα στον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναπτύσσει έντονη κινητικότητα για την αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης.

Συναντήσεις γίνονται, σχέδια εκπονούνται, και γενικότερα έχει ανοίξει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για τη χρήση του λιμανιού τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το λιμάνι της Καλαμάτας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα του τουρισμού. Η ανάπτυξη υποδομών που θα το καταστήσουν ελκυστικό για κρουαζιερόπλοια και μεγάλα σκάφη αναψυχής στην παρούσα συγκυρία είναι μια ορθολογική προτεραιότητα.

Ο τουριστικός χαρακτήρας του λιμανιού, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των χερσαίων χώρων γύρω από αυτό, μπορεί να επιτευχθεί από το δήμο, που διαθέτει τα εργαλεία αλλά και τα μέσα να το επιτύχει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το λιμάνι δεν μπορεί να μείνει με τη σημερινή του μορφή, και η δημοτική αρχή μάλλον έχει καθυστερήσει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι πλέον φανερό ότι κανείς δεν μιλά για εμπορικό λιμάνι, το οποίο στα λόγια δεν καταργείται αλλά ουσιαστικά... παροπλίζεται. Το ξεκαθάρισμα του προσανατολισμού της ανάπτυξης του λιμανιού για τα επόμενα χρόνια θεωρούμε ότι είναι σημαντικό βήμα, μιας και παλιότερα είχε χυθεί πολύ μελάνι και... δάκρυα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να έχει εμπορικό χαρακτήρα. Η οριστικοποίηση της κατεύθυνσης προς τον τουριστικό χαρακτήρα ανοίγει το δρόμο για μια σειρά παρεμβάσεις, που ξεκινούν από το γκρέμισμα του εκτρώματος των αποθηκών και φτάνουν ως την περαιτέρω αξιοποίηση του «χιλιόμετρου», ο φωτισμός του οποίου έδωσε έναν ωραίο χώρο περιπάτου σε κατοίκους και επισκέπτες.

Η προοπτική ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών αναψυχής -μιας ειδικής μαρίνας πολυτελείας, δηλαδή- θέτει εκ των πραγμάτων επί τάπητος και το ζήτημα διαχείρισής του. Μια τέτοια ειδική μαρίνα ποιος θα τη διαχειριστεί; Το δημοτικό λιμενικό ταμείο ή μια εξειδικευμένη εταιρεία; Η εμπειρία έχει δείξει ότι η παραχώρηση της λειτουργίας υποδομών σε ιδιώτες είναι πολλαπλώς πιο αποδοτική. Η ευελιξία του ιδιωτικού τομέα σε ένα τόσο ειδικό αντικείμενο είναι ο μόνος δρόμος για να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα λειτουργεί προσθετικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τα μεγάλα καράβια είναι για μεγάλες φουρτούνες... και χρειάζονται το αντίστοιχο πλήρωμα. Το Δημόσιο και οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτού του είδους τα συστήματα, κι αυτό έχει φανεί στις μαρίνες, που όπου έχουν παραχωρηθεί λειτουργούν, ενώ όπου παραμένουν δημόσιες παρκάρουν ερασιτεχνικές ψαρόβαρκες.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι η εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων: ένας τομέας ο οποίος παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και απειλές για το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν. Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει προορισμός του συγκεκριμένου είδους τουρισμού και να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική, αν υπάρξει γρήγορη και ασφαλής οδική διασύνδεση με την αρχαία Ολυμπία, προσφέροντας ένα ευρύτερο πακέτο επιλογών. Η ιδέα να δημιουργηθεί χώρος στον προλιμένα δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτή, τόσο από άποψη κόστους όσο και από άποψη αποτελεσματικότητας. Σε κάθε περίπτωση η εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων είναι ένα ζήτημα το οποίο χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση, γιατί εκτός από την ευκαιρία πρέπει να δούμε και τους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει για το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας.

Η κινητικότητα για την αξιοποίηση του λιμανιού έχει προφανώς να κάνει και με την προοπτική ένταξής του στο νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση. Οταν έχουν παραχωρηθεί τα μεγάλα λιμάνια της χώρας σε ιδιώτες, είναι λογικό να ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Η προοπτική παραχώρησης σε μια αξιόπιστη εταιρεία θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

Οι δημόσιες υποδομές έχουν νόημα όταν παράγουν εισόδημα και υπεραξία στην οικονομία και τους κατοίκους μιας περιοχής. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που μένουν αναξιοποίητα και έρημα δεν έχουν καμία αξία και σημασία για κανέναν. Το κρίσιμο για την περιοχή μας είναι η διαφύλαξη του τουριστικού χαρακτήρα και της ήπιας εμπορικής του λειτουργίας: Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε την περίπτωση της παραχώρησης για να κουβαλάνε κάρβουνο για τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος στη Μεγαλόπολη...

 

 

panagopg@gmail.com