Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 21:03

Η υψηλή φορολόγηση... εξαφανίζει το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Οι ανυποχώρητοι διώκτες της φοροδιαφυγής και οι ιεροκήρυκες της νομιμότητας, μετά την αποκάλυψη των... φορολογικών παραδείσων, ανακάλυψαν ότι κρύβουν λάδι στα λιοτρίβια οι ελαιοπαραγωγοί!

Στα πλαίσια αυτά προαναγγέλλουν αυστηρούς ελέγχους με τη χρήση εξειδικευμένων διωκτικών μηχανισμών, για να πιάσουν τους «απατεώνες» ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς: Ελεγκτές με μαύρα κοστούμια και ελέγκτριες με ταγέρ και γόβες στιλέτο θα εξορμήσουν στους κάμπους και τα λαγκάδια, και σε μεταμεσονύχτιες εφόδους θα βουτήξουν στις λαδούσες για να εντοπίσουν τον αδήλωτο… χρυσό των Μεσσήνιων παραγωγών! Κάπου εδώ η γελοιότητα ολοκληρώνεται και η επιστροφή στην πραγματικότητα αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα από αυτήν είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, και η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνεται με όρους αγοράς. Η εμπέδωση της οικονομικής διάστασης της αγροτικής παραγωγής θεωρούμε ότι είναι το πρώτο ζητούμενο για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα.

Η επιφανειακή ενασχόληση των πολιτικών παραγόντων με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα οφείλεται καταρχήν στην κακή συλλογική εκπροσώπηση των αγροτών. Οι «αγωνιστές» που δίνουν την ετήσια παράσταση με τα τρακτέρ στους δρόμους δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αγροτών, αλλά μια φαντασιακή επανάσταση, θέτοντας θέματα όπως η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η γη όμως δεν μπορεί να σταματήσει για να κατέβουμε, όπως πιστεύουν οι οπαδοί λύσεων απομονωτισμού, ούτε είναι δυνατή η παραγωγή χωρίς τα τεχνολογικά μέσα της παγκοσμιοποίησης.

Τα προβλήματα των αγροτών χρειάζονται λοιπόν μια άλλη, ορθολογική προσέγγιση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν τίθεται από καμία πλευρά. Τα τελευταία χρόνια το δηλωμένο αγροτικό εισόδημα δέχεται μια φορολογική επίθεση άνευ προηγουμένου. Οποιος δεν μπορεί να αποκρύψει την παραγωγή του, μοιράζεται το εισόδημα με το κράτος - και με τα μισά που του μένουν θα πρέπει να ζήσει αλλά και να πληρώσει την καλλιέργειά του. Δεν ξέρουμε πόσοι το αντιλαμβάνονται, αλλά με 22% φόρο συν 22% προκαταβολή επί του τζίρου στο αγροτικό εισόδημα, και μια σειρά άλλες αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ένας κανονικός αγρότης. Κάπως έτσι δημιουργείται η ανάγκη απόκρυψης του παραγόμενου ελαιόλαδου, την οποία καλούνται να καταπολεμήσουν οι διωκτικοί μηχανισμοί με... εφόδους στα λιοτρίβια.

Αναρωτιούνται πολλοί, γιατί δεν στράφηκαν οι νέοι στην αγροτική παραγωγή ως διέξοδο από την κρίση. Ποιος τρελάθηκε όμως για να επενδύσει με αυτούς τους όρους; Οποιος προσπαθήσει να κρατήσει βιβλία και να γράψει έξοδα στον αγροτικό τομέα, θα διαπιστώσει ότι δεν θα μπορεί να δηλώσει ούτε τα μισά του έξοδα. Οταν η συγκομιδή όλων των αγροτικών προϊόντων γίνεται από μετανάστες που στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν στοιχεία και νόμιμες άδειες, πού θα κοπούν τα εργόσημα και σε ποιους λογαριασμούς θα μπουν τα λεφτά; Οταν μια σειρά άλλων εργασιών που γίνονται με μηχανικά μέσα (οργώματα, ραντίσματα κ.λπ.) εκτελούνται από άλλους αγρότες που επίσης δεν διαθέτουν και δεν εκδίδουν παραστατικά, πώς θα παρουσιαστούν τα πραγματικά καλλιεργητικά έξοδα;

Το να οργανώσεις την αγροτική οικονομία με σύγχρονο τρόπο και με την τήρηση φορολογικών στοιχείων είναι απολύτως θεμιτός στόχος - αλλά πρέπει να ξεκινάς λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Και σίγουρα αυτό δεν γίνεται με έναν εξωφρενικό φορολογικό συντελεστή, που οδηγεί αμέσως τους πάντες στα... μαύρα.

Το φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται τιμωρεί όποιον προσπαθεί να είναι νόμιμος πουλώντας με παραστατικά. Με τον τρόπο αυτό οδηγούνται στην έξοδο από την αγροτική παραγωγή οι καλοί παραγωγοί και μένουν μόνο αυτοί που μπορούν να περάσουν κάτω από το ραντάρ της Εφορίας. Ετσι απαξιώνεται τελικά η αγροτική παραγωγή, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο αναστατώνεται και ο τομέας της εμπορίας των προϊόντων - γιατί καλός έμπορος είναι αυτός που δεν κόβει... τιμολόγιο! Και αυτόν τον έμπορο αλλά και παραγωγό δεν πρόκειται ποτέ να τους πιάσει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, γιατί ακόμα κι αν τα καταφέρει, το κόστος του θα είναι μεγαλύτερο από το τελικό όφελος.

Το φορολογικό σύστημα στον αγροτικό τομέα μετατρέπεται έτσι σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, μέσα από το οποίο περνά η επιβίωση και η διατήρηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και ολόκληρων περιοχών που είναι συνδεδεμένες με αυτό.

 

 

 

panagopg@gmail.com