Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 21:53

Οι κομματικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση θα ηττηθούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Με ένα πολυσέλιδο πόνημα η επιτροπή «σοφών» για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση καταλήγει σε αυτά που ήταν από πριν ανακοινωμένα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών! Καμία πρωτοτυπία.

Δεν τηρούνται καν τα προσχήματα, αλλά όπως έλεγε και ένας παλιός πρωθυπουργός… αυτή είναι η Ελλάδα. Οι υπουργοί ανακοινώνουν και οι «ειδικοί» στη συνέχεια επικυρώνουν! Ποιες είναι οι φοβερές και τρομερές αλλαγές: Η αποσύνδεση των δημοτικών από τις ευρωεκλογές, η κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, το πέρασμα των πολεοδομιών στις Περιφέρειες και η εκλογή των δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική.

Αν κάποιος δει συνολικά το πακέτο των αλλαγών θα διαπιστώσει ότι έχουμε περιορισμό των εξουσιών στους δημάρχους, αναβάθμιση των περιφερειαρχών και της κομματικής επιρροής στην αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες και η ισχύς των δημάρχων ενοχλεί και περιορίζεται -αυτή είναι η αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης και αυτή αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενοχλεί τους ολοκληρωτικά και καθεστωτικά σκεπτόμενους και αυτό αβίαστα προκύπτει από σχεδόν όλες τις ρυθμίσεις των προωθούμενων αλλαγών.

Η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων έχει στόχο την εξουσία των δημάρχων. Θέλει να τους καταστήσει ομήρους ισχυρών μειοψηφιών και να τους οδηγήσει σε ένα παζάρι εξουσίας. Η συγκυριακή μικροκομματική σκοπιμότητα προφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε στην ακμή του και ούτε πρόκειται να μπορέσει τώρα στην ύφεσή του να αποτελέσει ισχυρό πολιτικό ρεύμα στην αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό μέσα από μικρές οργανωμένες μειοψηφικές ομάδες θα προσπαθήσει να θέτει όρους και προϋποθέσεις σε δημάρχους, ώστε να αποκτήσει σταδιακά ερείσματα. Παλιό δοκιμασμένο κόλπο σε συνδικάτα και ομοσπονδίες, που κατέληξαν στην απόλυτη ανυποληψία. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δήμοι θα υπάρξει αναγκαστικά στην πορεία αλλαγή του κώδικα δήμων και κοινοτήτων που θα καταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο… γνωμοδοτικό, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τελικά από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.

Η αποσύνδεση των δημοτικών από τις ευρωεκλογές γίνεται μέσα από αγωνιώδη προσπάθεια να υποβαθμιστεί η διάσταση του οικονομικού κόστους. Το λογικό άλμα είναι καταπληκτικό: Γλιτώνουμε -ισχυρίζονται- χρήματα αλλά όχι τα μισά, όπως θα έπρεπε, οπότε ας σπαταλήσουμε και αυτά που εξοικονομούνται για να είναι τάχα καθαρό το… διακύβευμα! Αστειότητες, που έχουν ως στόχο να στήσουν νέα κομματικά τείχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να ευνοηθούν οι κομματικοί μηχανισμοί. Είχαμε από την πρώτη στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο από το 2010 υπογραμμίσει ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σε πολιτικό επίπεδο που συντελέστηκε με τον «Καλλικράτη» ήταν η αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από το κομματικό μήνυμα. Οποιος ήθελε να ψηφίσει κομματικά το έπραττε στην ευρωκάλπη και στην άλλη των δημοτικών είχε τη δυνατότητα να επιλέξει χωρίς κομματικές ενοχές και ντροπές αυτόν που θεωρούσε ικανό και άξιο για τις τοπικές υποθέσεις. Αυτό ενοχλεί τους ανθρώπους του κομματικού σωλήνα και αυτό σπεύδουν με αίολα επιχειρήματα και λεκτικούς ακροβατισμούς να ανατρέψουν.

Η ενίσχυση τέλος των περιφερειαρχών σε βάρος των δημάρχων γίνεται για να κτιστεί συμμαχία συναίνεσης. «Πληρώνουν» τη στήριξη των περιφερειαρχών στις προωθούμενες αλλαγές, δίνοντάς τους ως αμοιβή την κατάργηση των ενοχλητικών χωρικών αντιπεριφερειαρχών και τις πολεοδομίες. Η συναλλαγή είναι τόσο κραυγαλέα που δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτα, αρκεί η συγκαταβατική σιωπή. Ειδικά για τις πολεοδομίες η επιστροφή τους στο παλιό καθεστώς και αναλογιζόμενος ο καθένας μας το πόσο αποδοτικά λειτουργούσαν σε αυτό, μπορούμε να καταλάβουμε και το προς τα πού κοιτάζουν όλοι αυτοί που σχεδιάζουν το μέλλον. Στις παρανυχίδες τέλος είναι η διευκόλυνση της συγκρότησης ψηφοδελτίων με την κατάργηση τοπικών ενοτήτων, δημοτικών κοινοτήτων και συνολικά προϋποθέσεων τοπικής εκπροσώπησης, με βασικό γνώμονα να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάζει ψηφοδέλτια μιας και παλιά δεν έβρισκε υποψήφιους για αυτόνομη κάθοδο.

Οι αλλαγές λοιπόν που προωθούνται δεν έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης αλλά τη διευκόλυνση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν. Η ιστορία έχει καταδείξει ότι η μικροκομματική στόχευση και οι αλλαγές με τέτοιο προσανατολισμό καταλήγουν μπούμερανγκ για τους εμπνευστές τους. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, θα γίνει ένα τεράστιο ανακάτεμα για να αποδειχτεί στο τέλος ότι ωφελημένοι από αυτό θα βγουν μόνο αυτοί που διατηρούν ισχυρά δίκτυα συντήρησης και διαπλοκής κάθε μορφής σε τοπικό επίπεδο. Το νέο και το δημιουργικό στο τέλος θα νικήσει. Η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος, από τον οποίο θα προκύψει το πραγματικά νέο στη χώρα. Αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν όλοι οι εκπρόσωποι του παλιού αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρουν.

 

 

 

panagopg@gmail.com