Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 22:31

Τα συμφέροντα και τα… βοθρολύματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα συμφέροντα και  τα… βοθρολύματα

Η περιοχή γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας το τελευταίο διάστημα απασχολεί διαρκώς την επικαιρότητα για θέματα ρύπανσης.

Το τι ακριβώς συμβαίνει δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, μιας και ο καθένας διακινεί τη δική του θεωρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γράνες και τα κανάλια της περιοχής έχουν κατά περιόδους νερά με περίεργα χρώματα και έντονη δυσοσμία. Η διερεύνηση της κατάστασης έχει επείγοντα χαρακτήρα και είναι απαραίτητη για να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ένα ζήτημα με το οποίο ασχολούνται κάποιοι… λοξοί οι οποίοι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν: Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία όλων μας, αλλά και αναπόσπαστη προϋπόθεση της οικονομικής μας ανάπτυξης. Σε μια περιοχή όπως η Μεσσηνία, αυτός που ρυπαίνει μάς στερεί χρόνο από τη ζωή μας και ταυτόχρονα μας καθιστά συνολικά φτωχότερους.

Αυτά που... κρύβονται στις γράνες και τα ρέματα, ακόμα και οι συσκευασίες που πετούν πάμπολλοι κάφροι από τα παράθυρο του αυτοκίνητου τους στο δρόμο, όλα καταλήγουν στο πιάτο μας. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί λοιπόν ένα ζήτημα ανοχής ή αδιαφορίας, αλλά ένα κεντρικό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να μένει στη διακριτική ευχέρεια του ενός ή του άλλου ασυνείδητου. Η μικροπολιτική ή η γραφειοκρατική προσέγγιση των ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, που εδώ και χρόνια κυριαρχούν, θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική άσκηση πολιτικής, με σοβαρούς ελέγχους και κυρώσεις.

Η Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, αλλά και συνολικά το παράλιο μέτωπο έως τη Βελίκα, είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός για την οικονομία της Μεσσηνίας. Η περιοχή αυτή έχει αφεθεί στην τύχη της και αντί να μετατραπεί σε τουριστικό φιλέτο βυθίζεται στα βοθρολύματα. Η οργανωμένη λειτουργία εγκαταστάσεων όπως ο βιολογικός καθαρισμός ή η ΜΟΛΑΚ, όταν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, δεν προκαλούν κανένα ζήτημα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ή όχλησης. Το πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και λυμάτων - κι αυτό μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό, αποτελεσματικό τρόπο.

Η καθυστέρηση εκπόνησης ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου στην περιοχή, επικεντρωμένο στον τουρισμό, τη μεταβάλλει σε βόθρο της Μεσσηνίας. Η αλλαγή της χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος και η έλλειψη ενός σαφώς προσδιορισμένου σχεδίου για τη χρήση γης στην περιοχή δεν μπορεί να περιμένει. Οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης οφείλουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο και να σταματήσουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Το να τραβά ο καθένας τη δική του γραμμή στο χάρτη οδηγεί τελικά στην απραξία και την απαξίωση της περιοχής. Η ιστορία με το δρόμο και τη χάραξή του είναι απολύτως ενδεικτική. Ο καθένας προωθεί τάχα την καλύτερη δική του λύση και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα.

Η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας περνά κυρίως μέσα από την υποβοήθηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων: Χρειάζονται ξενοδοχεία τα οποία να βρίσκονται κοντά στον βασικό οδικό άξονα και το αεροδρόμιο. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες είναι καιρός να αντιληφθούν ότι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν υποβοηθήσουν ουσιαστικά τις επενδύσεις - όχι με λόγια, αλλά με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές. Με το ξεκαθάρισμα του τι θα γίνει πού και από πού θα περάσει τι.

Αρκετά κράτησε το κρυφτούλι και οι αλληλοκατηγορίες για υπηρέτηση συμφερόντων. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις, οι οποίες στις ανοιχτές οικονομίες γίνονται από... συμφέροντα, τα οποία είναι σίγουρα προτιμότερα από τους βάλτους και τα βοθρολύματα.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER