Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 21:54

Λιγότεροι φόροι στην αγροτική παραγωγή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Λιγότεροι φόροι στην αγροτική παραγωγή

Από την περασμένη εβδομάδα «τα τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές τους» κατά την κυρίαρχη δημοσιογραφική αφήγηση.

Στην πραγματικότητα αυτός που ζεσταίνεται είναι ο μηχανισμός του ΚΚΕ, ο οποίος πιστός στις παραδόσεις εκτελεί το ετήσιο πλάνο αγροτικών κινητοποιήσεων. Το περιβόητο συντονιστικό της Νίκαιας στη Λάρισα δίνει το σύνθημα για να βγουν τα τρακτέρ στους κόμβους και ανάλογα με το πόσοι θα συγκεντρωθούν θα εξελιχθεί η ετήσια παράσταση. Να υπογραμμίσουμε για να μην παρεξηγηθούμε ότι όσοι συγκεντρώνονται στις αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι όλοι ΚΚΕ, απλώς το συγκεκριμένο κόμμα κάνει κουμάντο στις κινητοποιήσεις και θέτει την πολιτική ατζέντα και τα αιτήματα τα οποία μετά από ένα αντικαπιταλιστικό κρεσέντο καταλήγουν στην ανάγκη αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.!

Εχουμε και άλλη φορά επισημάνει ότι αυτός ο τρόπος κινητοποιήσεων μπορεί να δίνει υπόσταση σε μια κομματική φαντασίωση αλλά δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος. Δεν είναι μόνο ότι χρησιμοποιούνται τα αγροτικά προβλήματα για να παριστάνουν τους επαναστάτες ορισμένοι προτάσσοντας μια κομματική ατζέντα, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο συκοφαντείται ο αγροτικός κόσμος και απαξιώνονται δίκαια αιτήματά του. Οι αγρότες θα δυστυχήσουν αν βγει η χώρα από την Ε.Ε. και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που είναι διαρθρωμένο το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά αυτό δεν απασχολεί κομματικές ηγεσίες που επιμένουν να αναλύουν τον σύγχρονο κόσμο με ξεπερασμένα εργαλεία.

Οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν το ρόλο τους μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας. Το να ζητάς επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και την ίδια ώρα να την καταγγέλλεις είναι γελοίο. Το να ζητάς να προστατευθούν τα προϊόντα σου και την ίδια ώρα να επιζητάς να κλείσουν τα σύνορά σου είναι αντιφατικό. Το να νομίσεις ότι θα παράγεις καλύτερα και ποιοτικότερα σε ένα κλειστό σύστημα έξω από το παγκόσμιο χωριό είναι απλώς ανέφικτο. Το να προσπαθείς τέλος να επιβάλεις την παρουσία σου στο δημόσιο διάλογο κλείνοντας τον δρόμο και ταλαιπωρώντας χιλιάδες άλλους πολίτες είναι η απόδειξη της ολοκληρωτικής αντίληψης για το δίκιο και την επιβολή του που χαρακτηρίζει αυτούς που έχουν την κομματική καθοδήγηση αυτών των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο μιας φορολογικής επιδρομής, η οποία δεν έχει προηγούμενο και θέτει ταυτόχρονα ζήτημα συνέχισης της παραγωγής σε πολλά προϊόντα. Στο ελαιόλαδο που αφορά ειδικότερα την περιοχή μας αν δεν υπάρξει άμεσα αντικειμενικός προσδιορισμός των εξόδων καλλιέργειας και συγκομιδής και συνεχίσει το κυνήγι αυτών που κόβουν παραστατικά, θα έχουμε στρέβλωση που θα απαξιώσει προϊόν και καλλιέργεια. Τι συμβαίνει σήμερα το ξέρουν όλοι -αλήθεια εκείνο με τους προαναγγελθέντες ελέγχους στα ελαιοτριβεία πώς πήγε, όλα καλά; Οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να πουλήσουν ντενεκέ - ντενεκέ και προτιμούν να βγάζουν το λάδι τους σε ελαιοτριβεία που μπορούν να κόψουν μικρότερες ποσότητες για να μην φαίνεται η παραγωγή τους.

Η κατάσταση που επικρατεί μπορεί να γλιτώνει κάποιους από τη φορολογική επίθεση αλλά στρέφεται ενάντια στις σοβαρές οργανωμένες επιχειρήσεις έκθλιψης ελαιοκάρπου και εμπορίας ελαιολάδου, οι οποίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μπλέξουν με μαύρες πρακτικές και πλαστά παραστατικά. Οι σοβαρές επιχειρήσεις χάνουν έτσι έσοδα, το ίδιο και το κράτος. Τιμωρούνται οι συνεπείς που τελικά αποδεικνύονται κορόιδα. Κερδισμένοι οι παρασιτικοί μηχανισμοί σε βάρος συνολικά της οικονομίας, του προϊόντος και των αγροτών. Το κυρίαρχο αίτημα στις παρούσες συνθήκες από ένα αγροτικό κίνημα που θα σεβόταν τον εαυτό του και θα έβλεπε τις προοπτικές του μέλλοντός του θα έπρεπε να είναι ένα και μοναδικό: λιγότεροι φόροι στην αγροτική παραγωγή και τα εξαγώγιμα προϊόντα. Η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με σύγχρονο τρόπο περνά μέσα από ένα αγροτικό κίνημα που αντιλαμβάνεται το μέλλον και δεν προσπαθεί να κρατήσει έναν κόσμο που έχει γκρεμιστεί οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτικά με ετήσιες παραστάσεις λίγο πριν τα καρναβάλια.

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER