Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 19:41

Τα λεφτά του λιγνίτη και η φανερή ανεπάρκεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Η «επένδυση» της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης προκαλεί εύλογες αντιδράσεις. Τα ορυχεία λιγνίτη που λειτουργούν σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα δεν αφήνουν περιθώρια για θετικές προσεγγίσεις. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι δεδομένη σε έδαφος, υπέδαφος και αέρα. Η εγκατάσταση βαριά περιβαλλοντικά ζημιογόνων δραστηριοτήτων κοντά σε τουριστικές περιοχές αλλά και ο «ξεριζωμός» δυναμικών καλλιεργειών και ανθρώπων δεν είναι απλά δύσκολο αλλά αδύνατο. Η πραγματικότητα αυτή εξηγεί και την προσπάθεια να περάσουν στα μουλωχτά τέτοια σχέδια έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι άδειες πριν πάρουν φωτιά οι τοπικές κοινωνίες.

Η πρακτική που ακολουθείται για να αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι παρόμοια με αυτή που επιχειρήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Το σχέδιο τότε ήταν βέβαια πιο μεγαλεπήβολο μιας και προέβλεπε την κατασκευή και εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με δέλεαρ τη δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας. Πολλοί βέβαια και τότε υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστεί εργοστάσιο γιατί πολύ απλά δεν επαρκούν τα αποθέματα λιγνίτη για λειτουργία τέτοιου εργοστασίου. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν η εξόρυξη και η μεταφορά του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη. Με απλά λόγια και τότε και τώρα το σχέδιο είναι ουσιαστικά ίδιο. Η άγρια εκμετάλλευση του κοιτάσματος χωρίς να μείνει στην περιοχή τίποτα άλλο εκτός από …σκόνη.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο εργολάβος στην εξόρυξη και τη μεταφορά του λιγνίτη είναι γνωστή και εφαρμόζεται ήδη στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας. Τα κέρδη από αυτές τις δουλειές είναι μεγάλα -το νέο εθνικό οδικό δίκτυο πολλαπλασιάζει το κέρδος- και αυτό ίσως να εξηγεί γιατί επανέρχεται το θέμα παρά την πάνδημη απόρριψή του από την τοπική κοινωνία πριν από μερικά χρόνια. Είναι λοιπόν πολλά τα λεφτά και  μπορούν να εξασφαλίζουν πολλές σιωπές αλλά και χρήσιμες συμφωνίες. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι όλες οι επενδύσεις καταστρέφουν το περιβάλλον και άρα δεν πρέπει καμία να υλοποιηθεί μέχρι να έρθει ο …σοσιαλισμός. Θεωρούμε όμως ότι η χρήση του «εθνικού καυσίμου», δηλαδή του λιγνίτη, πρέπει να περιοριστεί και σταδιακά να εγκαταλειφθεί γιατί αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο, μαζί με τα σκουπίδια, παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Η προσπάθεια περιβαλλοντικής αδειοδότησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας αποκάλυψε και το βαθμό που παρακολουθούν τοπικοί παράγοντες σημαντικά ζητήματα. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι εν γνώσει τους προσπάθησαν να περάσουν μουλωχτά το συγκεκριμένο θέμα . Το πιθανότερο είναι να μην αντιλήφθηκαν περί τίνος επρόκειτο -άλλωστε δεν διαθέτουν ούτε τις ειδικές γνώσεις ούτε και τα απαιτούμενα πολιτικά αντανακλαστικά. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το θέμα αποκάλυψε μέσω της «Ε» ένας δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα της μειοψηφίας του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Στα σημαντικά αποδεικνύεται ότι είναι άλλο πράγμα το χτύπημα στην πλάτη και το τηλεοπτικό κουτσομπολιό και άλλο η προστασία του τόπου και των ανθρώπων του. Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι αποκαλύφθηκε το θέμα και όλα δείχνουν ότι και αυτή η προσπάθεια καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής θα πέσει στο κενό.

Υ.Γ. Στο άλλο μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχουμε νέα επεισόδια στο σίριαλ. Η κυβέρνηση δίνει -και σωστά- την αρμοδιότητα στους δήμους. Τα «πιλοτικά» και «πρωτοπόρα» σχέδια βρίσκονται στον αέρα. Οταν εδώ και καιρό υποστηρίζαμε ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί ένα σχέδιο αν οι βασικοί πρωταγωνιστές, δηλαδή οι δήμοι -οι δημότες των οποίων θα πληρώσουν- δεν συμμετέχουν, κάποιοι πετούσαν στα σύννεφα της μεγαλοπρεπούς άγνοιάς τους. Καιρός να προσγειωθούν και να αντιληφθούν ότι αν δεν δημιουργηθεί πρώτα ένας φορέας που θα εξασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα σχέδιο και αυτό αφορά και τις δημοτικές αρχές που είχαν βολευτεί με το ρόλο του αναρμόδιου παρατηρητή. 


panagopg@gmail.com