Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 20:33

Μια άλλη φιλοσοφία στις μετακινήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μια άλλη φιλοσοφία  στις μετακινήσεις

Η δημιουργία ενός ακόμα ποδηλατόδρομου στην Καλαμάτα δίπλα στο ποτάμι που μέσω Μαρίνας καταλήγει στην παραλιακή, είναι αναμφίβολα μια καλή είδηση.

Πρόκειται όμως για έναν παράλληλο στον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο και αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη για λειτουργική διασύνδεση των ποδηλατόδρομων μεταξύ τους αλλά και με τις βασικές εστίες κατοικίας της πόλης. Για να το πούμε διαφορετικά, το ζήτημα είναι το πώς φτάνει κάποιος στους κεντρικούς ποδηλατόδρομους και ειδικότερα τα μικρά παιδιά.

Το άλλο μεγάλο θέμα ακούει στο πρόβλημα Ναυαρίνου. Αντε και έφτασε κάποιος στο λιμάνι, είναι δυνατόν να μην μπορεί να φτάσει με άνεση μέχρι το «Φιλοξένια» και να αναγκάζεται να δίνει μάχη με πεζούς στο πεζοδρόμιο ή με τα οχήματα στο δρόμο του καλύτερου σημείου της πόλης; Η Καλαμάτα έχει όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο και την πεζοπορία. Μια πόλη που θα μπορεί κάποιος να κινείται με άνεση χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Να εξελιχθεί δηλαδή σε μια πόλη πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, αντιγράφοντας τα καλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή μοντέλα σε ό,τι έχει να κάνει με κίνηση φιλικών μέσων για τον άνθρωπο, την υγεία του και το περιβάλλον.

Είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί θεωρούν ονειροφαντασίες όλα αυτά. Θεωρούν κεκτημένο και… μαγκιά να πάνε για καφέ με το αυτοκίνητο από το κέντρο στην Παραλία, αλλά όταν καταλάβουν το λάθος θα βγαίνουν από το γραφείο του γιατρού και τότε μάλλον θα είναι αργά. Είναι καιρός να δοθεί έμφαση στους φιλικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη περιορίζοντας τη χρήση οχημάτων. Αν οι πολίτες καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει η χρήση αυτοκινήτου σε βασικούς δρόμους, όπως η Ναυαρίνου, τότε θα δημιουργηθεί η κατάλληλη πολιτική πίεση για να δημιουργηθεί μια πόλη πρότυπο. Μέχρι τότε μπορούμε να ακούμε τις πειραγμένες εξατμίσεις από αυτοκίνητα και μηχανάκια ψάχνοντας την… ησυχία μας στον ευλογημένο τόπο!

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER