Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 20:41

Ο τεράστιος κίνδυνος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο τεράστιος κίνδυνος

Η αγροτική παραγωγή είτε θα περάσει συνολικά στη μαύρη οικονομία είτε θα εκλείψει.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεχιστεί με τις ισχύουσες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν γνωρίζουμε πόσοι το έχουν καταλάβει από το πολιτικό προσωπικό, αλλά οι υπάρχουσες ρυθμίσεις όταν εφαρμοστούν στο σύνολό τους, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιβίωσης στον αγροτικό χώρο. Τη σοβαρότητα του προβλήματος δεν την έχουν βέβαια αντιληφθεί ούτε κι όσοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, γι’ αυτό και το μέγεθος των αντιδράσεων είναι ακόμα δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργείται.

Οι εγκέφαλοι που συνέλαβαν ρυθμίσεις, όπως την περικοπή της σύνταξης σε όσους έχουν 5.000 αγροτικό εισόδημα, καλό θα ήταν να εξηγήσουν με ποια λογική το έπραξαν και γιατί εξαιρούν αυτούς που εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα ή τόκους από καταθέσεις ή μερίσματα από μετοχές. Με ρυθμίσεις του ποδαριού δεν σώζεται βέβαια το ασφαλιστικό σύστημα, ούτε αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου. Αντίθετα εκτινάσσεται η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή για να έχουμε να λέμε και να κουνά ο κάθε δήθεν έντιμος στους ανέντιμους το δάχτυλο και το αντίστροφο.

Η θέσπιση κανόνων και ρυθμίσεων έχει νόημα όταν αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Οταν η εφαρμογή τους αφήνει μόνο ως επιλογή την παραοικονομία, η σεμνή τελετή έχει τελειώσει. Πόσοι άραγε από τους νέους συνταξιούχους θα κόψουν φέτος τιμολόγιο πώλησης ελαιολάδου για να χάσουν τη σύνταξή τους; Κανένας. Θα προτιμήσουν να το πουλήσουν 2,50 ευρώ στη μαύρη αγορά από το να χάσουν τη σύνταξη. Τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό; Θα πληγεί η τιμή του προϊόντος, θα εκτιναχθεί η νοθεία από διάφορα κυκλώματα που λειτουργούν εκτός κανονικής οικονομίας και στο τέλος θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια γιατί θα καταστεί ασύμφορη. Ειδικά για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, σε περιοχές όπως η δική μας, το ζήτημα έχει διαστάσεις επιβίωσης συνολικά της τοπικής οικονομίας. Κατά τα λοιπά, οι εμπνευστές αυτών των ρυθμίσεων κάνουν εκδηλώσεις για την… εξωστρέφεια! Δούλεμα χωρίς όρια!

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER