Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 21:52

Η αποκάλυψη της κοροϊδίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η αποκάλυψη της κοροϊδίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παρουσιάζοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση επιχειρηματολογούσε για την ανάγκη διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών σε ημερομηνία διαφορετική από αυτή των ευρωεκλογών, υποστηρίζοντας ότι: «Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών».

Για το σκοπό αυτό παρατείνεται η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 μιας και οι νέες αρχές αντί να αναλάβουν το Σεπτέμβριο, αν οι εκλογές γίνονταν Ιούνιο, θα αναλάβουν την 1-1-2020.

Το ωραίο είναι ότι προχθές μαζί με την έναρξη της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση προέκυψε η κυβερνητική διαρροή για ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019. Οπως θα καταλάβατε και με βάση την κυβερνητική λογική, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αλλοιώνονται αν συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, αλλά όταν γίνονται μαζί με τις βουλευτικές δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι ικανοί μέχρι και για εξοικονόμηση πόρων να μιλήσουν! Η παραβίαση κάθε λογικής και η αυτοαναίρεση των ίδιων των επιχειρημάτων τους είναι τόσο τερατώδης που υπάρχει πραγματική αδυναμία παρακολούθησης.

Η κυβέρνηση με τις αλλαγές που προωθεί στην αυτοδιοίκηση προσπαθεί να κερδίσει κομματικούς πόντους μέσα από εκλογικές διευθετήσεις. Αδιαφορεί για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, της είναι απολύτως αδιάφορος ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση και η επέκταση κομματικών ερεισμάτων μέσα από τη δόμηση ισχυρών δικτύων. Η πολιτική όμως όταν ασκείται μέσα από διαρκείς τακτικίστικες κινήσεις χάνει την ουσία της όπως και το κάθε είδους πλεονέκτημα. Δεν μπορείς να δημιουργείς ολόκληρο ιδεολόγημα για τη μεταφορά των δημοτικών εκλογών και ταυτόχρονα να διακηρύττεις την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις βουλευτικές. Η αντίφαση είναι τόσο μεγάλη που καθιστά την κοροϊδία αυταπόδεικτη αλήθεια!

 

panagopg@gmail.com