Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 21:19

Μια τρύπα στην Τσακώνα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οταν κατέρρευσε ο δρόμος στην Τσακώνα τα «λαϊκά δικαστήρια» στα κάθε είδους…καφενεία με συνοπτικές διαδικασίες είχαν βρει τους ενόχους και είχαν καταμετρήσει και τις ποινές.

Είμαστε από αυτούς που δεν ακολουθήσαμε τότε το ρεύμα υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το κρίσιμο ζήτημα επιπρόσθετα δεν είναι να καταδικαστούν κάποιοι ποινικά και πολιτικά αλλά να δούμε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να μην υπάρξουν στο μέλλον τα ίδια προβλήματα.

Ακολουθήθηκε δυστυχώς ο δρόμος της «ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης» και ξεκίνησε το γνωστό κυνήγι μαγισσών στους δαιδαλώδεις δρόμους δημοσίων υπηρεσιών, τεχνικών μελετών, πολιτικών παρεμβάσεων και εργολαβικών διευθετήσεων για να καταλήξουμε μετά από χρόνια σε αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα: Πρόσωπα με ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν, οι διαδικασίες που έφεραν την κατάρρευση δεν διερευνήθηκαν, ενώ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και όχι λαϊκίστικες γενικεύσεις δεν προέκυψαν. Αντίθετα έμεινε μια γενική ρετσινιά σε υπαλλήλους, εργολάβους και πολιτικούς για ευθύνες οι οποίες δεν αποδείχτηκαν δικαστικά, ενώ πιθανά να μην υπάρχουν και καθόλου γιατί η πρόληψη κατολισθητικών φαινομένων δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Ο σχεδιασμός δημοσίων έργων και η κατασκευή τους μέσα από τη μελέτη της κατάρρευσης στην Τσακώνα θα έπρεπε να έχουν δραστικά αλλάξει. Να έχει κατανοηθεί απ’ όλους ότι το από πού θα περάσει ο δρόμος είναι τεχνικό και μόνο ζήτημα, το πώς συντάσσεται η μελέτη και πώς εκτελείται είναι ζήτημα λειτουργίας του Δημοσίου και της οικονομίας συνολικότερα. Σε κάθε περίπτωση θα είχε γίνει κατανοητή η ανάγκη μεταρρύθμισης της διαδικασίας παραγωγής δημοσίων έργων. Η διαφάνεια, η απλοποίηση, η λογοδοσία και η οικονομικότητα είναι τα στοιχεία που απαιτούνται για να συντελεστεί μια ουσιαστική αλλαγή στην παραγωγή δημοσίων έργων. Συνεχίζουμε δυστυχώς να κυνηγάμε δράκους και να παράγουμε θεωρίες συνωμοσίας αντί να διορθώνουμε διαδικασίες και να επιβάλουμε κανόνες. Αποτέλεσμα, στο τέλος κάνουμε μια τεράστια τρύπα στο νερό.

 

panagopg@gmail.com