Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 21:03

Νέα οργάνωση και πρόσωπα στα κόμματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νέα οργάνωση και πρόσωπα στα κόμματα

Στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. στη Μεσσηνία δόθηκε μάχη.

Το ενδιαφέρον μεγάλο, όπως και ο ανταγωνισμός. Σε κάθε ψηφοφορία άλλωστε όποιος θέτει υποψηφιότητα θέλει να εκλεγεί, ως εκ τούτου ανθρώπινη η φιλοδοξία και η επιθυμία για επικράτηση. Είναι επίσης απολύτως λογικό όποιος χάνει να ρίχνει την ευθύνη σε άλλους και να φτιάχνει θεωρίες συνωμοσίας που του στέρησαν τη νίκη. Ο κανόνας λέει ότι στο ποδόσφαιρο φταίει ο διαιτητής και στην πολιτική οι… μηχανισμοί.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική και τα κόμματα είναι όλο και λιγότεροι και σε πολλές περιπτώσεις φαντάζουν γραφικοί. Δεν είμαστε από αυτούς που λοιδορούμε αυτούς που συμμετέχουν σε κόμματα, συνδικάτα και παρόμοιες συλλογικές δράσεις, γιατί τις θεωρούμε απαραίτητο στοιχείο λειτουργίας της δημοκρατίας. Ο καθένας που συμμετέχει σε μια συλλογική προσπάθεια προφανώς και έχει φιλοδοξίες, πιθανόν και συμφέροντα, τα οποία δεν ενοχλούν όσο είναι ενταγμένα στους κανόνες του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση, είναι εύκολη η κριτική από την κερκίδα του καναπέ και την ασφάλεια της ατομικής δράσης.

Η επίλυση των προβλημάτων περνά μέσα από την ενασχόληση με την πολιτική ανθρώπων που έχουν ιδέες, απόψεις, αλλά και αντικρουόμενα συμφέροντα. Η διαπάλη κινεί τα πράγματα μπροστά. Η παρακολούθηση από απόσταση και με το δάκτυλο τεντωμένο για να δείξει μόνο τις αδυναμίες, οδηγεί στην αποχώρηση κάθε σοβαρού και την επικράτηση κάθε γραφικότητας, η οποία δεν παίρνει χαμπάρι ούτε από κριτική ούτε από σοβαρότητα. Χωρίς κόμματα και ανθρώπους που να ασχολούνται με αυτά, δεν υπάρχει πολιτική και χωρίς πολιτική δεν υπάρχει δημοκρατία και χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχουν οικονομική ανάπτυξη και ατομικά δικαιώματα.

Η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μετά από τα μνημόνια περνά μέσα από την αναδιάρθρωση νέων και παλιών κομμάτων. Ο παλιός τρόπος οργάνωσης και συμμετοχής των πολιτών στη ζωή των κομμάτων έχει κλείσει τον κύκλο της. Οι διαδικασίες δεν μπορεί να εξαντλούνται στη συμμετοχή μόνο σε εσωκομματικές εκλογές, ούτε όμως μπορεί να είναι ατέρμονες κλειστές συνεδριάσεις σε κομματικά γραφεία. Η εξεύρεση νέας ισορροπίας στη ζωή των κομμάτων είναι δηλαδή ένα ζήτημα που αφορά όλους μας, είτε συμμετέχουμε είτε καθόμαστε στον καναπέ μας.

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER