Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 21:22

Οι περιφερειάρχες μπορούν και χωρίς... αντιπεριφερειάρχες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν παρευρέθηκε στη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της Μεσσηνίας, δεν τίμησε με την παρουσία του την πολιούχο της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου, γιατί έπρεπε, λέει, να συντονίσει τον αποχιονισμό των δρόμων της Τρίπολης! Δεν γνωρίζουμε αν όντως αυτός ήταν ο λόγος, γιατί μπορεί πραγματικά ο άνθρωπος να είχε κάτι πολύ πιο σημαντικό να κάνει, αλλά αυτό αναφέρεται -από το σύστημα μπλογκ που τον στηρίζουν και φέρονται να είναι κοντά στις απόψεις του- ως ο λόγος απουσίας του προχθές από την Καλαμάτα.
Σύμφωνα λοιπόν με την αφήγηση που διακινείται στο Διαδίκτυο, ο περιφερειάρχης ξύπνησε το πρωί της Υπαπαντής στην Τρίπολη, είδε όλους τους δρόμους καλυμμένους με χιόνι και αμέσως ανέλαβε δράση για να ανοίξουν οι δρόμοι, γι' αυτό και ανέβαλε την επίσκεψή του στην Καλαμάτα. Εννοείται -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές-  ότι οι δρόμοι της Τρίπολης ήταν κλειστοί λόγω αμέλειας του δήμου και της εκεί δημοτικής αρχής, σε αντίθεση με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, το οποίο ήταν ανοιχτό και η κυκλοφορία γινόταν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο περιφερειάρχης έμεινε λοιπόν να ανοίξει και τους δρόμους της Τρίπολης από τα χιόνια, κι έτσι την Περιφέρεια την εκπροσώπησε στη μεγάλη γιορτή της Καλαμάτας η... αντιπεριφερειάρχης που έχει αρμοδιότητα τις υποδομές και την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων!
Μπράβο λοιπόν και πάλι μπράβο στο περιφερειάρχη που άφησε τις λιτανείες και τις γκλαμουριές κι έπεσε στη μάχη του αποχιονισμού συντονίζοντας τις δυνάμεις των μηχανημάτων. Είμαστε δε σίγουροι ότι την επόμενη φορά, αν χρειαστεί, θα τον δούμε και πάνω στο γκρέιντερ να σπρώχνει τα χιόνια. Τέτοιους πολιτικούς χρειάζεται ο λαός τούτες τις δύσκολες ώρες! Να αψηφούν το χιονιά και να δίνουν το παράδειγμα της προσφοράς. Ολα θα ήταν ειδυλλιακά, αν στη μάχη δεν υπήρχαν απουσίες. Το σχήμα είναι λίγο παράδοξο: Στη μάχη πέφτει με αυταπάρνηση ο στρατηγός, ενώ οι επιτελείς είναι στη… λιτανεία. Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν αρκούσε ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας στη λιτανεία, ώστε όλες οι δυνάμεις να συντονιστούν και να διώξουν τα χιόνια από την Τρίπολη; Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά στη συγκεκριμένη αφήγηση.
Πέρα όμως από το λόγο απουσίας του περιφερειάρχης από τον εορτασμό της Υπαπαντής, μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία αναδεικνύεται το πρόβλημα των αναπληρωτών στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Ο νομοθέτης έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχουν αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι για να καλύπτουν τομείς που χρειάζονται διαρκή εποπτεία και παρουσία. Αμα είναι ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος να ασχολούνται με όλα, τι τους θέλουμε τους αναπληρωτές τους; Και εντέλει, αν με δυο πόντους χιόνι χρειάζεται η προσωπική παρέμβαση του επικεφαλής... τι θα γίνει αν υπάρξει πραγματική κακοκαιρία ή άλλη μεγάλη ανάγκη;
Είναι βέβαια γνωστό ότι οι περισσότεροι επικεφαλής σε περιφέρειες και δήμους -εδώ το κάνουν πρωθυπουργοί- δίνουν αρμοδιότητες σε «υποτακτικούς» και «κηπουρούς» με αποτέλεσμα να χρειάζεται η προσωπική τους συμβολή ακόμα και για πράγματα που θα έπρεπε να γίνονται... από μόνα τους. Αυτό το σύστημα διανομής εξουσιών και αρμοδιοτήτων είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνο για αδυναμίες και τρανταχτές αποτυχίες. Οι γελωτοποιοί στις αυλές της εξουσίας είναι χρήσιμοι για να περνάει ευχάριστα η ώρα, δεν μπορούν όμως να μετατραπούν σε διαχειριστές μικρών και μεγάλων προβλημάτων.
Η ψήφιση της διάταξης που προωθείται για τον περιορισμό των αντιδημάρχων πρέπει να επεκταθεί και στους αντιπεριφερειάρχες. Αρκούν οι αντιπεριφερειάρχες των νομών, όπως είναι και υπεραρκετοί δυο αντιδήμαρχοι σε πόλεις όπως η Καλαμάτα.
Η μισθοδοσία του πολιτικού προσωπικού από το Δημόσιο για λόγους ισορροπιών στο εσωτερικό των παρατάξεων... προσφέρει ελάχιστα και κοστίζει ακριβά.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER