Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 21:33

Η αβεβαιότητα είναι σε βάρος της ανανέωσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αβεβαιότητα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αλλά και το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει είναι προς όφελος των νυν δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Κάθε μέρα διακινείται και ένα καινούργιο σενάριο για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πλέον ο λογαριασμός. Ο ένας κυβερνητικός εταίρος με δηλώσεις του προχθές έκανε γνωστό ότι προκρίνει κοινές κάλπες δημοτικών, βουλευτικών και ευρωεκλογών το Μάιο του 2019. Ο ίδιος βέβαια είχε πριν υποστηρίξει ότι δεν θα πάνε σε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις, οι οποίες όμως όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως θα περικοπούν κανονικά το Δεκέμβριο. Τώρα πώς θα γίνουν εκλογές το Μάιο αλλά χωρίς να έχουν προηγηθεί οι περικοπές των συντάξεων, δεν γνωρίζουμε.

Ο άλλος όμως κυβερνητικός εταίρος βλέπει καλύτερα τη λύση «μ’ έναν πόνο», δηλαδή όλες οι εκλογές μαζί το Μάιο για να υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία μετώπου «προοδευτικό - συντηρητικό» σε όλα τα επίπεδα και δυνατότητα «αριστερής εκτόνωσης» στα μικρότερα κόμματα του χώρου στην κάλπη των ευρωεκλογών και το σημαντικότερο τη δυνατότητα διαχείρισης μιας ήττας. Το σενάριο αυτό θα ήταν το επικρατέστερο αν δεν υπήρχε η περικοπή των συντάξεων. Εφόσον αυτό δεν μπορεί τελικά να αποφευχθεί, γυρνάμε στο σενάριο “διάγγελμα εξόδου από το μνημόνιο 21 Αυγούστου και προκήρυξη εκλογών μέσα στο φθινόπωρο”.

Τι θα γίνει τελικά θα το μάθουμε τον Αύγουστο, αλλά αν στην κεντρική πολιτική σκηνή τα κόμματα είναι όλα έτοιμα για εκλογές το φθινόπωρο, δεν ισχύει το ίδιο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς. Αν οι δημοτικές εκλογές γίνουν τελικά κανονικά το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και με το ίδιο εκλογικό σύστημα, έχουν καθαρό προβάδισμα οι σημερινές δημοτικές αρχές. Οι νυν θα μαζεύουν ψήφους και θα κάνουν κρίσιμες προσθήκες στο ψηφοδέλτιό τους και οι άλλοι θα ψάχνουν…πλάτη να ακουμπήσουν. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τις δημοτικές εκλογές και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να ξεκινήσουν, αν θέλουν να βρεθούν στην ίδια αφετηρία στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου.

 

panagopg@gmail.com