Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 21:24

Τα αυτονόητα για τις πυρκαγιές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα αυτονόητα  για τις πυρκαγιές

Οι βροχές της άνοιξης, οι οποίες συνεχίζονται, κάνουν τα πράγματα εξαιρετικά δύσκολα στο θέμα της πυροπροστασίας.

Η βλάστηση που αναπτύσσεται από τη μια μεριά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και η οργάνωση των δυνάμεων από την άλλη, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Επειδή με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε, θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία και να υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα στο σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας.

Η πραγματοποίηση συσκέψεων που αναλώνονται σε αυτονόητες διαπιστώσεις και ολοκληρώνονται με υποδείξεις προς όλους τους άλλους δεν αποτελούν βέβαια σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το θέμα είναι αν αυτά που διαπιστώθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη, όπως η κακή κατάσταση των δασικών δρόμων και των υδατοδεξαμενών, αντιμετωπίζονται. Αυτό που μας λείπει δεν είναι ο πολιτικός υπερσυντονιστής αρχιπυροσβέστης Πελοποννήσου αλλά αυτός που θα γεμίσει με νερό τις υπάρχουσες υδατοδεξαμενές, θα σχεδιάσει την κατασκευή νέων, θα φροντίσει για την καλή κατάσταση των δασικών δρόμων, θα διανοίξει αντιπυρικές ζώνες και θα έχει κόψει έγκαιρα τα χορτάρια στο οδικό δίκτυο ευθύνης του. Θα λάβει δηλαδή όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της πυρκαγιάς. Οταν ξεσπάσει η πυρκαγιά, την ευθύνη για το σβήσιμο και το συντονισμό των δυνάμεων τον έχουν άλλες υπηρεσίες και αρμόδιοι. Η εμπλοκή αναρμόδιων, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, το μόνο που προκαλεί είναι σύγχυση και επιπρόσθετα προβλήματα.

Η Πελοπόννησος πλήρωσε ακριβό τίμημα το 2007. Οι δραματικές εμπειρίες του παρελθόντος δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες καλό θα ήταν να αφήσουν στην άκρη τους επικοινωνισμούς και τα εξουσιαστικά παιχνίδια και όσο υπάρχει ακόμα χρόνος να πράξουν τα βασικά. Η διάνοιξη κεντρικών αντιπυρικών ζωνών στις δασικές εκτάσεις, ο καθαρισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου από τα χορτάρια και τα βάτα, η αποψίλωση οικοπέδων αλλά και κτημάτων από τα χορτάρια, που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα δέντρα, είναι τα πρώτα και άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τις επόμενες μέρες. Η δημιουργία ομάδων επιφυλακής για τις κρίσιμες ημέρες και η αποσαφήνιση του σχεδίου κινητοποίησης των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων είναι το επόμενο αναγκαίο μεγάλο βήμα. Αν δεν γίνουν ούτε αυτά, τότε ας μην σπεύσει κανένας αρμόδιος στα αποκαΐδια για να εκφράσει τη θλίψη του.

Οι πυρκαγιές δύσκολα αντιμετωπίζονται αλλά εύκολα προλαμβάνονται. Η πρόληψη σημαίνει οργανωμένη δουλειά από ανθρώπους που διαθέτουν εμπειρία και γνώση. Τα «αεράκια» και οι «στρατηγοί άνεμοι» τρέφονται από ανθρώπους που νομίζουν ότι το παν είναι η επικοινωνία, αγνοώντας ότι τα προβλήματα, όταν δεν αντιμετωπίζονται ορθολογικά, εκδικούνται. Το δυστύχημα είναι ότι αντί να κοιτάξει ο καθένας να κάνει τη δουλειά που μπορεί, θέλουν όλοι να παραστήσουν τους στρατηγούς χωρίς στρατό. Είμαστε βέβαιοι ότι την αποφράδα ώρα όλοι αυτοί που τώρα διαγκωνίζονται σε συσκέψεις για το ποιος είναι αρμοδιότερος και καλύτερος, θα κραυγάζουν μπροστά στις κάμερες: «Πού είναι τα αεροπλάνα; Γιατί καθυστερούν τα ελικόπτερα;». Αυτό όμως δεν είναι η δουλειά τους. Επανέρχεται έτσι το απλό θέμα, τα χορτάρια στους δρόμους θα τα κόψει κανείς;

 

panagopg@gmail.com

 

 

 


NEWSLETTER