Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 20:29

Το μοντέλο Κρήτης και στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης το Σεπτέμβριο του 2017 είχε εξαγγείλει την άμεση επιλογή αναδόχου για τον Βόρειο Οδικό Αξονα του νησιού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019». Τον είδατε εσείς τον ΒΟΑΚ, άλλο τόσο τον είδαν και οι Κρητικοί!

Ο «ανταγωνιστικός διάλογος» οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε προχθές νέα μέθοδο κατασκευής: με σύμβαση παραχώρησης και ΣΔΙΤ του βασικού τμήματος και ενός μικρού ως κλασικού δημόσιου έργου! Ολα αυτά βέβαια δεν οδηγούν σε έναρξη εργασιών όχι το 2019, αλλά ούτε το 2021 και εφόσον όλα πάνε καλά.

Θα αναρωτηθείτε τι ενδιαφέρει εμάς το τι γίνεται με τους δρόμους της Κρήτης. Σωστή η απορία, αλλά μας ενδιαφέρει για δύο λόγους: Ο ένας γιατί επιβεβαιώνει αυτό που μονότονα υποστηρίζουμε τα τελευταία χρόνια, ότι αν θέλει κάποιος να δει το μέγεθος της αποτυχίας της συγκεκριμένης κυβέρνησης, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα οδικά έργα της χώρας. Από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο η αποτυχία είναι παταγώδης. Ο δεύτερος γιατί τα χαΐρια Σπίρτζη στις άλλες περιοχές έχουν αντίκτυπο και στα έργα μεσσηνιακού ενδιαφέροντος. Τόσο ο οδικός άξονας Πάτρα - Τσακώνα όσο και ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη βρίσκονται στο μηδέν λόγω της αλλοπρόσαλλης κυβερνητικής πολιτικής. Αντιλαμβάνονται βέβαια όλοι ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τους δρόμους στο αντίστοιχο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο τυπώθηκαν.

Το καλό είναι ότι έχει πλέον καταλάβει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η πολιτική που ακολούθησε στα οδικά έργα ήταν λαθεμένη και την αναθεωρεί. Οι τοπικοί παράγοντες σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο καλό θα ήταν να συντονιστούν και να ζητήσουν την αλλαγή στάσης, με προκήρυξη των έργων του δικού μας ενδιαφέροντος με το μοντέλο της Κρήτης. Οπου βγαίνουν οι κυκλοφοριακοί φόρτοι, σύμβαση παραχώρησης, αλλού ΣΔΙΤ και όπου δεν γίνεται, κλασικό δημόσιο έργο. Αρκετά κράτησε το καλαμπούρι, είναι καιρός να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έστω και την τελευταία ώρα.

 

panagopg@gmail.com