Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 20:22

Η σφραγίδα της περιφερειακής αρχής είναι... άφαντη στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η σφραγίδα της περιφερειακής αρχής είναι... άφαντη στη Μεσσηνία

 

“Τα έργα που έχουν γίνει στη Μεσσηνία ούτε στο όνειρό σας δεν τα είχατε δει”: Αυτό μας είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ναύπλιο.

Και πριν προλάβει να συνέλθει κανείς, ο κ. Τατούλης συνέχισε απτόητος με ακόμα μεγαλύτερο θράσος: “Ολα τα μεγάλα έργα στη Μεσσηνία, είτε είναι συγχρηματοδοτούμενα, όλα τα έργα που έχουν γίνει στο Δήμο Καλαμάτας έξω από τα έργα του δανείου (σ.σ. το οποίο έχει πάρει ο Δήμος Καλαμάτας) φέρουν την υπογραφή μας. Είτε είναι αναβάθμιση, είτε είναι σχολεία, είτε είναι νοσοκομεία, είτε είναι οδοποιία τοπική, είτε είναι οδοποιία περιφερειακή, είτε είναι έργα πολιτισμού... Και να σας πω και κάτι άλλο. Τα περισσότερα από αυτά φέρουν την υπογραφή μου ως υπουργού Πολιτισμού. Το Μέγαρο Μουσικής (σ.σ. προφανώς εννοούσε το Μέγαρο Χορού), το Κάστρο, έγιναν επί των ημερών μου  με δήμαρχο τον Κουτσούλη”.

Σοκαρισμένο το κοινό, δεν είχε παρά να αναφωνήσει... άξιος, άξιος - για να μη θυμηθώ κι κείνες τις κραυγές του πλήθους για τους αυτοκράτορες.

Ομως, η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με τα λεγόμενα και την αυταρέσκεια του περιφερειάρχη. Η αλήθεια είναι πως η περιφερειακή αρχή δεν έχει κάνει κανένα μεγάλο έργο στη Μεσσηνία, που να φέρει τη σφραγίδα της. Ούτε το έργο στον πολύπαθο δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι δεν έχει καν ολοκληρώσει, καθώς εκκρεμούν οι παράδρομοι. Ενα έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2009, αλλά η περιφερειακή αρχή μετά από 7,5 χρόνια δεν το ολοκλήρωσε, ενώ ο πρώτος ανάδοχος διεκδικεί δικαστικά ως αποζημίωση κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Την αποτυχία του έργου της περιφερειακής αρχής την επιβεβαιώνει... η ίδια. Αποδεικνύεται ανατρέχοντας κανείς στα λεγόμενα, τις υποσχέσεις, τις μεγαλοστομίες του κ. Τατούλη που έχουν καταγραφεί στα δελτία Τύπου της Περιφέρειας, που τα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της. Χαρακτηριστικά συλλέξαμε κάποια από εκεί και σας τα παρουσιάζουμε:

- Στις 2 Αυγούστου 2011 σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, αναφέρεται: “Δεσμεύονται 15.000.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις έως το 2015 για το αεροδρόμιο Καλαμάτας: Στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του ΠΕΣΥ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε μετά, στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι «το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο για τον τουρισμό». Σημείωσε δε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα γίνει συνάντηση με το κύριο Ραγκούση και με τον Διοικητή της ΥΠΑ για αυτό το θέμα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε αναλυτικότερα για το πλάνο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου σημειώνοντας ότι «μια σκέτη αναβάθμιση χωρίς το master plan του αεροδρομίου είναι ανούσια». Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν δεσμευτεί χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του αεροδρομίου, και ότι δεσμεύονται 15.000.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις έως το 2015. «Με την εξασφάλιση των 15.000.000 ευρώ δίνουμε ένα άλλο επίπεδο βιωσιμότητας στο αεροδρόμιο». «Δεν περιμένουμε να μας βρει τα χρήματα η κυβέρνηση αξιοποιούμε με ευθύνη μόνη μας όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους» σημείωσε ο κος Τατούλης”.

Οσο είδε κανείς τα... 15 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας και την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, άλλο τόσο τα είδαν και οι τουρίστες κι όλοι όσοι ασχολούνται με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

- Στις 31 Οκτωβρίου 2011, σε άλλο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας: “Για πρώτη φορά επιδεικνύονται ταχύτητες στην υλοποίηση των οδικών αξόνων και των επιμέρους έργων δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Συγκεκριμένα στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανός έχει δοθεί οριστική λύση για τη χρηματοδότηση του έργου και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του νέου φυσικού αντικειμένου. Το Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά μοναδική καθυστέρηση προκαλεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αλλά είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ η παράκαμψη Κορώνης βαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Ενώ το Ριζόμυλος - Πύλος - Κορώνη θα ενταχθεί στο τομεακό του Υπουργείου Υποδομών.  Στο κομμάτι Σωληνάρι - Κορυφάσιο και Κορυφάσιο - Χώρα τα πρώτα 9 χλμ. είναι έτοιμα μελετητικά προς ένταξη και παραμένουν τα 2 χλμ. στη περιοχή των Κρεμμυδίων. Αντίστοιχα στη περιοχή της Μεσσήνης κάθε ώριμο έργο έτοιμο από μελετητική άποψη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια σημείωσε ο κος Τατούλης, έδωσε βάση στην ανάπτυξη του Ανδρομονάστηρου ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Πελοποννήσου. Για το σκοπό αυτό έχουν προεγκριθεί 850.000 ευρώ και το σύνολο θα φθάσει τα 1.200.000 ευρώ. Αντίστοιχα έργο σημαία για την Πελοπόννησο το Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη με προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ και 4 υποέργα, θα ενταχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αν δεν έχουμε δραματικές εξελίξεις στο οικονομικό πολιτικό σκηνικό της χώρας”.

Αν είδε κανείς το Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, το Ριζόμυλος - Πύλος και το έργο σημαία της Αρχαίας Μεσσήνης, ας το πει και στους Μεσσήνιους που δεν είδαν τίποτα.

Δυστυχώς για τον κ. Τατούλη, η σφραγίδα της περιφερειακής αρχής είναι άφαντη στη Μεσσηνία. Ο τόπος μας ακόμα περιμένει τα μεγάλα έργα - και εν τω μεταξύ θα έχει να θυμάται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Γιάννης Σινάπης

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 02:25

NEWSLETTER