Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 21:08

Δεν χωρά σε στενά κομματικά καλούπια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν χωρά σε στενά κομματικά καλούπια

Τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης για το χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσαν αυτό που από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε, ότι δηλαδή η ιστορία του “Κλεισθένη” είναι μια απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης στο βωμό της μικροκομματικής στόχευσης.

Σε χρόνο ανύποπτο και όταν όλοι θεωρούσαν δεδομένη την αλλαγή του χρόνου των εκλογών στην αυτοδιοίκηση στις 23 Ιουνίου αναφέραμε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν φέτος το φθινόπωρο, οι δημοτικές θα γίνουν κανονικά το Μάιο. Ας το κρατήσουν αυτό οι ενδιαφερόμενοι, ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση κράτησε πίσω τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου ακριβώς να ξεκαθαρίσει τη δική της εκλογική στόχευση. Το σενάριο που φαίνεται στην παρούσα φάση να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι πρόωρες εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, με επιχείρημα την έξοδο από το μνημόνιο και εν αναμονή κύρωσης της συμφωνίας με τα Σκόπια. Η "καυτή πατάτα" με τα Σκόπια περνά έτσι στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα αναγκαστεί να κάνει τη δική της κωλοτούμπα...». Οι εξελίξεις μέχρι στιγμής μας επιβεβαιώνουν απόλυτα.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν δεν αφορούν την αυτοδιοίκηση αλλά την κεντρική πολιτική σκηνή. Η αυτοδιοίκηση χρησιμοποιήθηκε απλώς για να υπάρξει ένα «αριστερό αφήγημα» μιας δήθεν δημοκρατικότητας με την απλή αναλογική. Ο νόμος για την εκλογή συμβούλων δεν πρόκειται να ισχύσει στην πράξη, γιατί οδηγεί στην υπονόμευση των δημάρχων που εκλέγονται με απόλυτη πλειοψηφία του 50% των ψηφοφόρων από ισχυρές και οργανωμένες μειοψηφίες, οι οποίες θα μπορούν πλέον να συναλλάσσονται και να «εκβιάζουν» αποφάσεις ή ρυθμίσεις. Οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται ηγεσίες ισχυρές, με καθαρό πλάνο και σαφείς αρμοδιότητες, οι οπαδοί του κεντρικού σχεδιασμού και του κράτους-πατερούλη δεν θέλουν «βλαχοδήμαρχους» αλλά υποτακτικούς σε βυζαντινισμούς και διευθετήσεις παρασκηνίου. Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με τον “Κλεισθένη” καθορίζουν τον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά μόνο αυτό θα μείνει, γιατί η αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί να μπει στα στενά κομματικά καλούπια κανενός.

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER