Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 21:07

Το παλιό έχει τελειώσει και στον τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ανακοίνωση των ξενοδόχων Τριφυλίας επιβεβαιώνει αυτό που δείχνουν τα γενικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού στην Πελοπόννησο.

Η περιοχή δεν… τραβάει, δεν ακολουθεί την αύξηση που παρουσιάζεται σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στους δημοφιλείς προορισμούς. Η αύξηση στην Πελοπόννησο αφορά κατά βάση την περιοχή της Πυλίας και της Καλαμάτας για τους γνωστούς λόγους. Ολοι οι άλλοι κλαίνε τη… μοίρα τους. Οι πανηγυρισμοί της περιφερειακής αρχής για τη συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη είναι απλώς… μυθικοί και οι διαψεύσεις καθημερινές και ηχηρές.

Οι περιοχές της Πελοποννήσου που είχαν στηρίξει την τουριστική τους ανάπτυξη στον εσωτερικό τουρισμό έχουν υποστεί σοβαρό και ως φαίνεται μη αναστρέψιμο πλήγμα. Η πτώση του εισοδήματος των Ελλήνων αλλά και οι εναλλακτικές που υπάρχουν στη διαμονή έχουν επηρεάσει δραματικά τα μικρά καταλύματα που δούλευαν με ένα παραδοσιακό πελατολόγιο. Η μορφή τουρισμού των οικογενειακών παραθεριστών στο κατάλυμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές έχει οριστικά κλείσει τον κύκλο της. Αυτό θα πρέπει πρώτοι απ’ όλους να το αντιληφθούν οι επιχειρηματίες του χώρου και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το να περιμένουν να τους «προστατεύσει» η πολιτεία με απαγορεύσεις σε πλατφόρμες διαμοιρασμού και βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σπιτιών είναι εκτός πραγματικότητας. Η Γη δεν πρόκειται να σταματήσει να γυρίζει και ο ανταγωνισμός στο χώρο της παροχής υπηρεσιών θα είναι διαρκώς και πιο έντονος.

Οι παραδοσιακές τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και ειδικά σε περιοχές οι οποίες δεν αποτελούν επώνυμους προορισμούς, θέλουν ενίσχυση για την κατάκτηση μιας νέας εξωστρέφειας. Μόνες τους δεν μπορούν, αλλά μέσα από συνεργασίες και συνέργειες μπορούν να δημιουργηθούν clusters, τα οποία θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής πουλώντας νέες εμπειρίες. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά θα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για όσους πιστεύουν ότι στη σύγχρονη εποχή θα… γεμίσουν με απαγορεύσεις στους άλλους. Η πίτα στον τουρισμό είναι τεράστια και μπορούν όλοι να επωφεληθούν, αρκεί να γίνουν κινήσεις στοχευμένες και με στρατηγικό βάθος.

 

panagopg@gmail.com