Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 20:44

Οι ασύμμετρες ανοησίες της ανικανότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι ασύμμετρες ανοησίες  της ανικανότητας

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό που έχει συμβεί. Οι λέξεις και οι χαρακτηρισμοί μερικές φορές περισσεύουν.

Η τραγωδία είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί κάποιος να προσθέσει τίποτα. Η αναζήτηση ευθυνών μπορεί να μην είναι του παρόντος και πριν ταφούν οι νεκροί, αλλά είναι απαραίτητη διαδικασία για να μην συμβεί το ίδιο τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή χρόνια. Η επανάληψη της τραγωδίας του 2007 δείχνει ότι δεν μάθαμε τίποτα από το παρελθόν, αντίθετα εξακολουθούμε να κάνουμε τα ίδια αν όχι χειρότερα λάθη.

Η καραμέλα των «ασύμμετρων απειλών» και των «συμφερόντων» που καίνε δήθεν τη χώρα μας αποτελεί άλλοθι. Οι φωτιές δεν αλλάζουν εδώ και χρόνια το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, ενώ οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο και το δασολόγιο έχουν οριστικά θέσει τέλος στους περιβόητους… οικοπεδοφάγους. Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα πρακτοριλίκια είναι ο φερετζές των άχρηστων. Τα ακούσαμε το 2007, τα ακούμε και τώρα. Παραμύθια και δικαιολογίες για να μην αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες και αναδειχθούν οι αδυναμίες ενός συστήματος που είναι λάθος σχεδιασμένο και αδύναμο να αντιδράσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Οι φωτιές γίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές όταν κάνει ζέστη και φυσά αέρας. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Οταν βρέχει και έχει άπνοια η φωτιά σβήνει μόνη της ή δεν επεκτείνεται. Ενα σύστημα που σέβεται τον εαυτό του έχει σχέδιο αντίδρασης στις ακραίες συνθήκες, όχι σε συνθήκες κανονικότητας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει και να μην εκτελείται σχέδιο εκκένωσης μιας κατοικημένης περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να μαζεύουν τον κόσμο από παραλία δίπλα στο λιμάνι μετά από 10 ώρες. Δεν μπορεί να συνεδριάζει δήθεν το συντονιστικό παρουσία πρωθυπουργού με ανοικτές κάμερες, λες και είναι ριάλιτι, 5 ώρες μετά από την τραγωδία και να μην μιλά κανείς για νεκρούς, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει ακόμα άγνωστος!

Το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά και η περιοχή μας έχει πληρώσει ακριβό τίμημα στο παρελθόν. Επιβάλλεται η άμεση επικαιροποίηση του σχεδιασμού και η ενεργοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, επαγγελματιών και εθελοντών, έτσι ώστε την κρίσιμη στιγμή να ξέρει ο καθένας τι κάνει, διαφορετικά θα παπαγαλίζουμε ξανά ασύμμετρες απειλές και διάφορες άλλες ανοησίες.

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER