Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 21:03

Υποψήφιοι για λύσεις και όχι για νταραβέρι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Υποψήφιοι για λύσεις  και όχι για νταραβέρι

Η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει βάλει φωτιά στα κομματικά επιτελεία, τα οποία θέλουν πριν βγει ο Αύγουστος να έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια.

Η οριστικοποίηση των υποψήφιων βουλευτών ξεμπλοκάρει και τις διαδικασίες για τους υποψηφίους σε Περιφέρειες και δήμους, μιας και το ένα με το άλλο έχει άμεση σχέση. Η βασική επιδίωξη των κομμάτων είναι να συγκροτήσουν όσο το δυνατόν πιο αξιόμαχα ψηφοδέλτια με πρόσωπα που είναι καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες και “τα λένε” στο γυαλί. Δύσκολη βέβαια εξίσωση, γιατί η πολιτική είναι απαξιωμένη και κανένας επιτυχημένος επαγγελματικά δεν τρελάθηκε να πάει να χάσει το χρόνο, τα χρήματά του και την αξιοπρέπειά του για να τον βρίζει και να τον καταριέται ο κάθε καθυστερημένος του Διαδικτύου.

Μοιραία τα κόμματα έχουν περιορισμένες επιλογές και απευθύνονται περισσότερο στον κομματικό πατριωτισμό και λιγότερο στην ευρύτερη κοινωνία. Αποτέλεσμα, να απουσιάζουν οι εκπλήξεις και τα ονόματα που κάνουν τη διαφορά ή από μόνα τους προσθέτουν στο κόμμα. Επιπρόσθετα η εποχή που οι ισχυροί υποψήφιοι προσέλκυαν τα πλήθη έχει παρέλθει και αυτό γιατί λόγω μνημονίων έχει περιοριστεί δραματικά το μοίρασμα της πίτας του Δημοσίου. Το δυνατό όνομα τραβούσε γιατί δημιουργούσε προσδοκίες για διορισμούς, δάνεια και κάθε μορφής εξυπηρετήσεις.

Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία και ένας εν δυνάμει υπουργός είναι πάντα πιο χρήσιμος από τον γνωστό της διπλανής πόρτας που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα «κουβαλήσει» το θέμα στον υπουργό. Γιατί μπορεί ο γνωστός να είναι πιο εύκολα προσεγγίσιμος αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός με τον υπουργό, με τον οποίο αν αποκτήσουμε πρόσβαση έχουμε και πιθανότητες τακτοποίησης της υπόθεσής μας ή έστω να ρίξουμε άσφαλτο στο χωριό μας και να παραστήσουμε τον παράγοντα στο μεγάλο πανηγύρι. Ετσι εξακολουθεί να σκέφτεται ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και σε αυτό το ακροατήριο απευθύνονται οι «ισχυρές» υποψηφιότητες.

Οι λογικές αυτές αναμφίβολα ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Η υπηρέτηση της συγκεκριμένης λογικής είναι το πραγματικά παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο πολιτικός που ήθελε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, χρειαζόταν χρήματα, που τα προσέφερε με το αζημίωτο βέβαια ο πλούσιος σπόνσορας. Αν δεν έπαιρνε πολλά από τους λίγους, αναζητούσε λίγα από τους πολλούς μέσα από κάθε είδους εξυπηρέτηση, που ξεκινούσε με τη μετάθεση του φαντάρου και έφτανε στο διορισμό στο Δημόσιο. Με δυο λόγια, η εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων με στόχο την επανεκλογή είναι αυτό που βύθισε την πολιτική και τους πολιτικούς στην ανυποληψία, οδήγησε σε αποφάσεις που εκτίναξαν τα ελλείμματα, διόγκωσαν το χρέος και έφεραν τελικά τη χρεοκοπία.

Η συνέχιση ίδιων πρακτικών, κι αν ακόμα δεν συνεπάγεται άμεσο δημοσιονομικό κόστος, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή. Η καλλιέργεια νέων ψευδαισθήσεων στους πολίτες με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά. Μόνο ένας πολιτικός απατεώνας μπορεί σε αυτή τη φάση να υπόσχεται εξυπηρετήσεις και διορισμούς -και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους πρώτα απ’ όλους όλοι οι πολίτες. Η αξιολόγηση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη νέα πολιτική φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα. Οποιος από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες με τη συμπεριφορά του δεν υπηρετεί το συγκεκριμένο τρίπτυχο βλάπτει το κοινό συμφέρον. Αυτό που έχουμε ανάγκη ως περιοχή δεν είναι ισχυρούς παράγοντες αλλά πολιτικούς που θα γνωρίζουν τα θέματα του νομού, θα αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των κατοίκων και θα αγωνιστούν για το συνολικό και όχι για το ατομικό συμφέρον.

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER