Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 21:11

Συνύπαρξη σημαίνει σεβασμός στους κανόνες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Συνύπαρξη σημαίνει  σεβασμός στους κανόνες

Η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας για αφαίρεση της άδειας στο Φεστιβάλ Δρόμου προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ κακώς γίνεται στο Πάρκο Σιδηροδρόμων και ο δήμαρχος Καλαμάτας ευθύνεται όχι για την αφαίρεση της άδειας αλλά για την αρχική έκδοσή της. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που οι περίοικοι έχουν ανέβει στα κάγκελα μην αντέχοντας το θόρυβο από τη συγκεκριμένη μουσική που παίζεται στο φεστιβάλ και την έντασή της. Ναι, είναι άλλο να ακούς λαϊκά και κλαρίνα και άλλο… σκληρό ροκ και… πριόνια στη διαπασών. Το φεστιβάλ με αυτού του είδους τη μουσική θα έπρεπε λοιπόν να διεξαχθεί σε άλλο χώρο.

Από τη στιγμή που η άδεια δόθηκε θα έπρεπε μετά από όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή να γίνει σαφές ότι το Σάββατο με το που θα περνούσε ένα λεπτό από την ώρα κοινής ησυχίας, εφόσον δεν υπήρχε συμμόρφωση, θα έπεφτε το ρεύμα στο πάρκο. Ετσι κανένας δεν θα έκανε τον τσάμπα ευαίσθητο και επαναστάτη εκ του ασφαλούς. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με ανακοίνωσή του να καταγγείλει το δήμαρχο γιατί εφαρμόζει το νόμο -πάλι καλά που δεν ψάχνουν και τις οικοδομικές άδειες των πολυκατοικιών γιατί… τι θέλουν οι κατοικίες δίπλα στο πάρκο; Αλλά αφού οι κυβερνητικοί είναι τόσο αβέρτοι γιατί δεν ψηφίζουν ένα νόμο έτσι ώστε τα φεστιβάλ μέσα σε κατοικημένη περιοχή να διαρκούν μέχρι το πρωί;

Οι συγκρίσεις τέλος με λευκές νύχτες, καρναβάλια και άλλα πανηγύρια είναι στο πλαίσιο του τάχα ελιτισμού που θεωρεί πλέμπα τον πολύ κόσμο και…ψαγμένο τον εναλλακτικό. Να μην επεκταθούμε όμως στο θέμα γιατί είμαστε της λογικής πως όλα χρειάζονται και είναι απολύτως υποκειμενικά τα γούστα. Η συνύπαρξη απαιτεί σεβασμό στους κανόνες και η αντίδραση θα πρέπει να υπάρχει όταν δεν τηρούνται. Φανταζόμαστε ότι αν έπαιζε Πάολα τσαμπέ -επιχορηγούμενη- στο πάρκο μέχρι τα ξημερώματα με μερικές χιλιάδες θεατές, αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την απαγόρευση θα κούναγαν το δάκτυλο για τον κόσμο που δεν μπορεί να κοιμηθεί. Λιγότερη υποκρισία λοιπόν και καλύτερη εφαρμογή των κανόνων με βάση την κοινή λογική.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER