Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 21:16

Οφείλουν να στρατευτούν για να διορθώσουν το λάθος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οφείλουν να στρατευτούν  για να διορθώσουν το λάθος

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η ηγετική του ομάδα βρίσκονται στη φάση που αντιλαμβάνονται ότι το έδαφος υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους.

Μπαίνουμε σε μια φάση σκληρής πολιτικής σύγκρουσης, με τη Ν.Δ. -όπως πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις- να καλπάζει προς την εξουσία και μάλιστα με αυτοδυναμία, και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να σηκώσει αναχώματα όπου και όπως μπορεί, προκειμένου να κρατήσει δυνάμεις ώστε να υπάρξει πολιτικά την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής σύγκρουσης, όποιος δεν είναι ούτε με τη μία ούτε με την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι θα συνθλιβεί. Στην ειδικότερη δε περίπτωση της ομάδας Τατούλη, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το συγκεκριμένο σύστημα πρέπει να τελειώνει.

Το πολιτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Η ομάδα Τατούλη, αν κατέβει στις εκλογές, δύσκολα θα φτάσει στη δεύτερη Κυριακή. Και αν φτάσει, λόγω κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανότερο στη συνέχεια να στηριχτεί επισήμως ή ανεπισήμως ο υποψήφιος της Ν.Δ. από το να πάρει έστω και μία ψήφο Συριζαίου ψηφοφόρου ο Τατούλης στην Πελοπόννησο.

Οι διαχωριστικές γραμμές είναι ορατές και το χάσμα τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να κλείσει με επικοινωνιακά τεχνάσματα και κινήσεις παρασκηνίου της τελευταίας στιγμής. Τα συστήματα παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που συστηματικά επιδοτούνται και στηρίζονται, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να αποδώσουν. Οι περισσότεροι είναι πλέον υποψιασμένοι για το ρόλο του καθενός και δεν τσιμπούν στα "ωσαννά" και στις κουταμάρες που διακινούνται. Και το κυριότερο, δεν μπορούν να κρατήσουν πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν κάποιος να «παίζει» φουλ ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα Τατούλη: Είναι κανονικός περίγελος.

Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν όταν τα κόμματα πάρουν οριστικές αποφάσεις για τους υποψηφίους που θα στηρίξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί μεταξύ Δέδε και Πατσαρίνου, με τον πρώτο να καλύπτει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τον δεύτερο το παραδοσιακό ακροατήριο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Το ζήτημα της υποψηφιότητας του πρώτου μπορεί να κολλάει σε ασυμβίβαστο με τη θέση του Γενικού Γραμματέα, αλλά αυτό ενδέχεται να ρυθμιστεί. Σε κάθε περίπτωση μια υποψηφιότητα Δέδε (ο οποίος να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές, ως ανεξάρτητος και υποστηριζόμενος από μέρος παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για λίγο δεν πέρασε στη δεύτερη Κυριακή κόντρα στον τότε επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ) βάζει ψηλά τον πήχη για είσοδο στη δεύτερη Κυριακή. Μια υποψηφιότητα Πατσαρίνου, από την άλλη, «ατσαλώνει» τον παλιό μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει κάθε λόγο να μπει δυνατά στη μάχη και να αποδείξει ότι μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, όποιος θεωρεί ότι εύκολα θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο εκτός δεύτερης Κυριακής μάλλον αυταπατάται.

Το κρίσιμο βέβαια είναι το τι θα κάνει η Ν.Δ. Η επιλογή Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μια να καταγράψει μια συντριπτική νίκη στο προπύργιο της παράταξης στη χώρα, και από την άλλη να θέσει τους δικούς του κανόνες στα παλιά παραταξιακά βιλαέτια. Αποτελεί δηλαδή μια επιμέρους άσκηση ηγεσίας που θα αφορά και την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης, μέσα από ένα ηχηρό μήνυμα σε διάφορους εσωκομματικούς ηγεμόνες. Οι επιλογές Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο είναι συγκεκριμένες: Είτε θα πάει με ένα καινούργιο άφθαρτο πρόσωπο που έχει αναγνωρισιμότητα, «γράφει» και τα «λέει», ή θα πάει με ένα πρόσωπο συνέπειας και έργου, απολύτως αναγνωρίσιμο στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Οι επιλογές με πρώην υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους θα δυσκολέψουν τη νίκη και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εικόνα της νέας ηγεσίας. Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας έχει τα χαρακτηριστικά του νέου προσώπου το οποίο μπορεί να «τρέξει» στην Πελοπόννησο. Στους επιτυχημένους και αξιόπιστους είναι αδιαμφισβήτητα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει σαρωτική νίκη στην Περιφέρεια.

Η ηγεσία της Ν.Δ. οφείλει να διορθώσει το λάθος των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών που έδωσε τη νίκη στην ομάδα Τατούλη. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της επιλογής καλό είναι στη συγκεκριμένη φάση να επιδείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη οίηση, να αφήσουν τις υποδείξεις και να στρατευτούν στον αγώνα ανατροπής αυτού του συστήματος που δημιουργήθηκε με τη δική τους ευθύνη και ανοχή.

Οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, και ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνες για τη δημιουργία του συστήματος Τατούλη στην Πελοπόννησο - και οφείλουν ο καθένας με τον τρόπο του να συμβάλουν στην απομάκρυνσή του. Οι πολίτες της Πελοποννήσου αξίζουν μια καλύτερη αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν απούσα από τις μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές. Αναλώθηκε σε ψευτοκαβγάδες και σε ασκήσεις αυτοθαυμασμού. Η μοναδική της μέριμνα ήταν η δημιουργία εκλογικής πελατείας με χρηματοδοτήσεις μικροεπεμβάσεων, από προαύλια σε εκκλησίες μέχρι χρηματοδοτήσεις μικροέργων περιορισμένης χρησιμότητας. Τα μεγάλα ζητήματα στον τουρισμό, τα έργα υποδομής και ο αγροτικός τομέας ήταν και παραμένουν σε δεύτερη μοίρα.

Μια περιφερειακή αρχή που δεν μπορεί να ολοκληρώσει δυο ασφαλτοστρώσεις και δεν εκτελεί με επιτυχία ούτε καν τον ψεκασμό για το δάκο, θα έπρεπε να αποχωρήσει με σκυμμένο το κεφάλι. Δυστυχώς όμως διαθέτει απύθμενο θράσος διαστροφής της πραγματικότητας και θέλει να κουνάει και το δάχτυλο! Είναι λοιπόν καιρός αυτή η παράκρουση να τελειώσει, και σε αυτό δε χωρά καμία έκπτωση και κανένας δισταγμός.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER