Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 20:47

Το κόστος της μακράς προεκλογικής περιόδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το κόστος της μακράς προεκλογικής περιόδου

Το πολιτικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά. Τα κόμματα αναζητούν υποψήφιους βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.

Οι εκλογές είναι κοντά, κι αυτό το μαρτυρούν όλες οι κινήσεις. Η χώρα μπαίνει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που θα τελειώσει το Μάιο και η οποία, ως φαίνεται, θα έχει οικονομικό κόστος σε μια έτσι κι αλλιώς προβληματική οικονομία. Είναι πλέον πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα δεν αντέχει μια τόσο μεγάλη προεκλογική περίοδο σε ένα περιβάλλον πόλωσης και έντασης, όπου στη μάχη χρησιμοποιούνται νεκροί και ζωντανοί, γυναίκες και παιδιά. Η πόλωση είναι το τελευταίο καταφύγιο όλων όσοι βλέπουν την ήττα να έρχεται και προσπαθούν να φοβίσουν το εκλογικό σώμα με θεωρίες συνωμοσίας και κακούς δράκους. Και αυτό το βλέπουμε τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και τοπικά.

Η καθυστέρηση διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών μέχρι το Μάιο δεν έχει πλέον καμία χρησιμότητα για τη χώρα και τους πολίτες. Οι σημερινοί κυβερνώντες βιάστηκαν να αναλάβουν την εξουσία το 2014, με αποτέλεσμα «να λουστούν τη βιασύνη τους», τόσο αυτοί όσο και η χώρα! Τώρα πρέπει να βιαστούν να φύγουν, γιατί κάθε μέρα που παραμένουν στην εξουσία λειτουργεί επιβαρυντικά τόσο για τους ίδιους όσο και για τη χώρα. Το 2014, αν άφηναν την προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση -το περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη-, θα παραλάμβαναν τη χώρα σε μια κατάσταση ίδια με αυτή που θα την παραδώσουν τώρα. Θα μπορούσαν έτσι να διατυπώσουν το δικό τους αφήγημα και να μη χρειαστεί ούτε μνημόνιο να υπογράψουν ούτε κωλοτούμπες να κάνουν. Δεν το έπραξαν και αυτό στοίχισε στους πολίτες ένα αχρείαστο μνημόνιο, κόστους -με τις συντηρητικότερες των εκτιμήσεων- 100 δισ. ευρώ.

Η οικονομία με την ολοκλήρωση του προγράμματος την άλλη εβδομάδα χρειάζεται ένα ισχυρό νέο αφήγημα. Η κρίση στην Τουρκία, η αβεβαιότητα στην Ιταλία και το προβληματικό Brexit δεν αφήνουν περιθώρια για αυτόνομη και καθαρή έξοδο στις αγορές. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, με τη λαθεμένη επιλογή της κυβέρνησης να μη ζητήσει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε νέα έλλειψη ρευστότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα παιχνιδάκια με τις συντάξεις και τα ψηφισμένα μέτρα έχει αποδειχτεί πολλαπλώς ότι είναι τζάμπα μαγκιές, που οδηγούν στο φούσκωμα του τελικού λογαριασμού.

Περιθώρια για ανάκαμψη, εκλογική ή οικονομική, δεν υπάρχουν: Το αντίθετο θα συμβεί. Οσο γρηγορότερα το αντιληφθούν και επισπεύσουν τις εκλογές, τόσο καλύτερα για όλους.


NEWSLETTER