Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 21:01

Υπεύθυνοι μόνο για την καλοκαιρία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπεύθυνοι μόνο για την καλοκαιρία

Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική οφείλεται κατά βάση στον κακό σχεδιασμό και την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων, σε κράτος και αυτοδιοίκηση. Δεν υπήρχαν ούτε εμπρηστές για να... θολώσουν το έργο της κυβέρνησης, ούτε εξωγήινοι που έχουν στοχοποιήσει το ελληνικό γένος! Οπως αποδείχτηκε από τις έρευνες, ένας ανεύθυνος πήγε να κάψει κλαδιά και του έφυγε η φωτιά: καμιά πρωτοτυπία και καμιά συνωμοσία. Κι ο κόσμος δεν κάηκε βεβαίως επειδή ήταν χτισμένο εκτός σχεδίου και άναρχα το Μάτι (όλη η Ελλάδα έτσι είναι δομημένη), αλλά γιατί κανένας δεν έδειξε στους ανθρώπους πού να πάνε - ενώ όπως φαίνεται, αντί να τους διώχνουν τους εγκλώβιζαν στη φωτιά.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης με στόχο την αποσιώπηση των ευθυνών κατέρρευσαν και τη φόρτωσαν με επιπρόσθετο πολιτικό κόστος. Οι ταγοί του κράτους συνελήφθησαν για μια ακόμα φορά να ψεύδονται. Μέχρι και στοιχεία από δορυφόρους χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν το... οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού!

Πέρα όμως από τους κυβερνητικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς, αυτό που βασικά καταδείχτηκε είναι ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος αποτελεσματικότερο και μια αυτοδιοίκηση πιο υπεύθυνη. Η προπαγάνδα μπορεί να ταΐζει μαρούλια τους ανόητους ακόμα και μετά το Τσερνομπίλ, αλλά όλα τα ψέματα και οι αυταπάτες καταρρέουν κάποια στιγμή από τη δύναμη των γεγονότων, που όταν γράφονται με αριθμούς νεκρών δεν μπορούν να αποσιωπηθούν. Οπως κατέρρευσαν οι θεωρίες συνωμοσίας για τη χρεοκοπία της χώρας, όπως κατέρρευσαν οι... υπερήφανες διαπραγματεύσεις που θα γίνονταν με τα πουκάμισα έξω, όπως καταρρέουν τώρα με αφορμή την Τουρκία οι σαχλαμάρες τύπου «με δραχμή αμέσως καλύτερα», έτσι καταρρέουν αργά ή γρήγορα όλα τα ψέματα κι οι αυταπάτες που καλλιεργούνται με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών. Η δε απόκρυψη των βασικών αιτίων φέρνει μόνο τραγωδίες, χρεοκοπίες και καταστροφές.

Η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε -και δεν λέει να πάρει μπρος, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επίσης χρεοκόπησαν αλλά έχουν εδώ και καιρό ανακάμψει- γιατί κανείς δεν θέλει να συγκρουστεί με τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα. Καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές υπάρχουν κι αλλού, αλλά υπάρχει επίσης ένας μηχανισμός που λειτουργεί και αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν δίνουν οι κυβερνήτες θεατρικές παραστάσεις για να γράψουν οι κάμερες και να πουλήσουν οι... μαρουλοφάγοι ετοιμότητα κι αποφασιστικότητα πάνω στα αποκαΐδια. Υπάρχουν δηλαδή θεσμοί που λειτουργούν με βάση το σχέδιο και όχι με γνώμονα την επικοινωνιακή μικροπολιτική διαχείριση. Οταν κάτι πηγαίνει στραβά, την πληρώνουν ο επικεφαλής του μηχανισμού και ο πολιτικός του προϊστάμενος, στα πλαίσια της πολιτικής ευθύνης· τα υπόλοιπα τα βρίσκει η δικαιοσύνη.

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Μεσσηνίας ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο σκέψης των τοπικών αρχών. Η συνεδρίαση, ενώ θα έπρεπε να αφορά τα προβλήματα, χρησιμοποιήθηκε για να αφαιρέσει ο περιφερειάρχης την αρμοδιότητα από την αντιπεριφερειάρχη. Οταν λοιπόν θα συμβαίνει κάτι έκτακτο στη Μεσσηνία, θα έρχεται ο Τατούλης από την Τρίπολη για να συντονίζει. Και αν δεν μπορεί -γιατί δεν θα μπορεί-, θα στέλνει εντεταλμένο εκπρόσωπο... παρότι δεν είναι βέβαιο ότι νομικά έχει αυτή τη δυνατότητα. Μιλάμε για αποτελεσματικά σχέδια, όχι αστεία!

Την ίδια ώρα, στη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία δεν συμμετείχε ένας κρίσιμος δημόσιος οργανισμός, ο ΔΕΔΔΗΕ. Τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υπεύθυνα για το ξέσπασμα μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ η συμμετοχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην κατάσβεση έχει κεντρικό ρόλο. Οι δήμαρχοι, τέλος, ακόμα κι αν γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη θα ήταν μια παράσταση εξουσίας Τατούλη, όφειλαν να συμμετάσχουν και να θέσουν έστω τον προβληματισμό τους για το δύσχρηστο του οργάνου που στήνεται. Δεν το έπραξαν, για να μη συγκρουστούν αλλά και για να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να φορτώσουν στο μέλλον όλες τις ευθύνες στον προβληματικό συντονισμό και τις δυσλειτουργίες της Περιφέρειας.

Μπορεί να λειτουργήσει έτσι αποτελεσματικά ένας μηχανισμός, όταν ο καθένας τραβάει την ουρά του απέξω για να μην του τύχει «η στραβή στη βάρδια του»; Προφανώς όχι, και εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία -συνολικά- του κράτους. Στην καλοκαιρία έχουμε υπεύθυνους πολλούς, αλλά στην καταιγίδα... κανέναν.

Οταν η πολιτική προστασία χρησιμοποιείται για μικροπολιτική, όταν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να απουσιάζουν χωρίς καμία επίπτωση, όταν δημόσιες υπηρεσίες συμπεριφέρονται απαξιωτικά απέναντι στη θεσμική συγκρότηση του κράτους, είναι περιττό να ψάχνουμε για εξωγήινους: Μόνοι μας καιγόμαστε. Και θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε, όσο δεν αντιλαμβανόμαστε τι έχει προτεραιότητα και στριφογυρνάμε άσκοπα στα ίδια και τα ίδια, σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Υ.Γ. Η κατασκευή του δρόμου Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή της περιφερειακής αρχής, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα οδικά τμήματα, τόσο στον κεντρικό δρόμο της Μάνης όσο και αλλού, που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία. Το έργο πάντως προχωρά και προσωρινός μειοδότης αναδείχτηκε με έκπτωση σχεδόν 60% η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ... Ναι, αυτή που δεν μπορεί να εκτελέσει έργα συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας κι έχει πάρει αλλεπάλληλες παρατάσεις. Οι οικογενειακές σχέσεις, επίσης γνωστές… Μένει η Παναγιά η Γιάτρισσα να βάλει το χέρι της για να γίνει ο δρόμος. Κατά τα λοιπά, βοήθειά μας!


NEWSLETTER