Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 21:14

Να δοθεί τέλος στην παρακμή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να δοθεί τέλος στην παρακμή

Αν κάποιος προσπαθούσε να κάνει τον απολογισμό της 8χρονης θητείας Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα: Θα αρκούσε το «πολλά λόγια, ελάχιστα έργα».

Αυτό αποτυπώνει με δίκαιο και σαφή τρόπο την πραγματικότητα. Τα πολλά και παχιά λόγια είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας. Ακατάπαυστη λογοδιάρροια, στρεψοδικία, βερμπαλισμός, με διαρκώς λυμένο το ζωνάρι για καβγά. Στο επίπεδο της παραγωγής έργου όμως, 8 χρόνια τώρα η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει λύσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

Η διαχείριση των σκουπιδιών παραμένει ζητούμενο: Με τα χίλια ζόρια, σε συγκρουσιακό κλίμα και με δραματική καθυστέρηση, υπογράφηκε όπως όπως μια σύμβαση διαχείρισης η οποία θα δούμε πότε, πώς και αν θα υλοποιηθεί.

Η συντήρηση των δρόμων αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα: Το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ειδικά της Μεσσηνίας, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση - και το εκπληκτικό είναι ότι έχουν δημοπρατηθεί εργασίες που όμως δεν εκτελούνται από τους αναδόχους! Στο επίπεδο των μεγάλων έργων υπάρχει μηδενική κινητικότητα, μιας και επιλέχθηκε η προώθηση επιμέρους δράσεων, για να ικανοποιηθούν αιτήματα ομάδων πίεσης για μικροέργα ψηφοθηρικής στόχευσης.

Στον τομέα του τουρισμού τα αποτελέσματα είναι θετικά στον αριθμό ταξιδιών των... πολιτικών παραγόντων της Περιφέρειας ανά τον κόσμο, αλλά αρνητικά στην ουσία, μιας και η Πελοπόννησος παραμένει ο προορισμός με τη μικρότερη αύξηση στην τουριστική κίνηση. Στους υπολογισμούς της τουριστικής κίνησης, αν απομονωθεί η συνεισφορά της Costa Navarino ενδέχεται το αποτέλεσμα να είναι απολύτως αρνητικό! Τέλος, η αποτελεσματικότητα στους υπόλοιπους τομείς αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αδυναμία οργάνωσης ψεκασμών δακοκτονίας και μεταφοράς των μαθητών...

Στο πολιτικό επίπεδο, η συναίνεση είναι άγνωστη λέξη και επιχειρείται διαρκώς η σύγκρουση, μέσα από τη δημιουργία φανταστικών εχθρών και αναφορά σε δήθεν μάχες με συμφέροντα. Η κατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξοργιστική: να μιλούν για συμφέροντα οι αναθέτοντες δουλειές, και να μιλούν για λαϊκισμό αυτοί που δεν αφήνουν άνθρωπο να μιλήσει κι όταν στριμώχνονται αρχίζουν να φωνάζουν για... σεξισμό! Η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα μαζί, γιατί όλο αυτό έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας όλων μας.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα δεν έχει να προσφέρει τίποτα πλέον στην Πελοπόννησο. Τα 8 χρόνια της ήταν πολλά, τα αποτελέσματά της αρνητικά, και η συνέχιση θα αποβεί πολλαπλάσια επιζήμια.

Η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εξοργίσει την πλειοψηφία όσων συνεργάστηκαν μαζί της και έχει πλέον απομονωθεί πολιτικά. Κανένας σοβαρός πολιτικός σχηματισμός δεν θέλει να έχει σχέση μαζί της - κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ζούμε τους τελευταίους μήνες της συγκεκριμένης αρχής, η οποία το τελευταίο διάστημα με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει παίζει τα ρέστα της... προσπαθώντας να σώσει ό,τι σώζεται. Δεν γνωρίζουμε αν θα φτάσει στις εκλογές ή αν θα αποχωρήσει μετά από ένα τελευταίο πολιτικό deal, αλλά η έξοδος από τη διοίκηση της Περιφέρειας είναι το πιθανότερο σενάριο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρειάζεται μια νέα αρχή, που θα ξεκινήσει από την αποκατάσταση των βασικών πολιτικών λειτουργιών: Ο πολιτικός διάλογος είναι καιρός να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα, με έναν συντεταγμένο τρόπο που θα κινείται στον πραγματικό κόσμο και όχι στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Αυτό είναι το πρώτο προαπαιτούμενο, για να τεθούν προτεραιότητες τόσο για τα μικρά και καθημερινά όσα και για τα μεγάλα. Η μεταφορά των μαθητών, η εκτέλεση των ψεκασμών δακοκτονίας, το καθάρισμα των δρόμων από τα βάτα, η διαγράμμιση και η σηματοδότησή τους, είναι απλές διαχειριστικές διαδικασίες, στις οποίες μπορεί να επιτύχει όποιος ξέρει, μπορεί και θέλει να δουλέψει. Οποιος, αντίθετα, θεωρεί ότι πολιτική είναι η ατέλειωτη λογοδιάρροια και η διακίνηση θεωριών συνωμοσίας... δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Αυτό το «τίποτα» είναι καιρός να τελειώσει για την Πελοπόννησο. Είναι ευθύνη όλων όσοι αντιλαμβάνονται πόσο πάτο έχουμε πιάσει, να συμβάλουν δημιουργικά στο να δοθεί ένα τέλος στην παρακμή.

Υ.Γ. Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διευκολύνει το χειρισμό στην υπόθεση των δημοτικών εκλογών. Το να γίνουν το Μάιο όλες οι εκλογές μαζί είναι δύσκολο πολιτικά, αλλά κυρίως τεχνικά. Το να μετατεθούν οι δημοτικές για τον Οκτώβριο είναι ένα ζήτημα που η νέα πολιτική ηγεσία μπορεί να το επιτύχει ευκολότερα, γιατί η παλιά θα ζούσε στη Βουλή την απόλυτη χλεύη. Αν μετατεθούν οι εκλογές, πιθανόν να αλλάξει από τη νέα κυβέρνηση και ο νόμος για την απλή αναλογική - το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν νωρίτερα από το Μάιο. Με λίγα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... με τίποτα να μην είναι δεδομένο και ξεκάθαρο. Στο θολό τοπίο σχεδιασμοί, λοιπόν, και όποιος αντέξει.


NEWSLETTER