Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 21:34

Τα ονόματα συμπληρώνουν το παζλ των εκλογών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ονοματολογία είναι το κυρίαρχο στοιχείο των ημερών. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ κοντά και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προσωπικές στρατηγικές μαζί με τις κομματικές διαπλέκονται προκειμένου να προκύψουν οι υποψήφιοι.

Μέσα σε αυτό το πανηγύρι της ονοματολογίας βρίσκουν ρόλο και λόγο οι πάντες, προκειμένου να πλασαριστούν ως παράγοντες και κουμανταδόροι ή για να καταλάβουν μια θέση στην εξουσία του μέλλοντος. Ολα αυτά βέβαια είναι γνωστά και ως ένα βαθμό θεμιτά. Αυτό που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας είναι να βγαίνουν κάποιοι και να λένε ότι εμείς δεν ασχολούμαστε με ονόματα, αλλά με προγραμματικά πλαίσια... Σιγά τα πλαίσια και προσοχή μη φύγει κάνας… πόντος!

Οι συζητήσεις, ανεξαρτήτως κόμματος ή ομάδας, ξεκινούν πάντα από το πρόσωπο που μπορεί να νικήσει. Και για να νικήσει, θα πρέπει να απευθύνεται σε ευρύτερο ακροατήριο από το κομματικό, να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει οικονομικά την εκστρατεία, και να μπορεί να σταθεί στο μπαλκόνι και στο τηλεοπτικό στούντιο. Οταν βρεθεί αυτό το «πακέτο», ράβεται και το «προγραμματικό πλαίσιο» το οποίο αποτελεί κατά βάση τον φερετζέ που υποκρύπτει το μοίρασμα των θέσεων στο μέλλον. Αλλωστε τα προγραμματικά πλαίσια και οι προεκλογικές εξαγγελίες έχει αποδειχτεί ότι ισχύουν μέχρι την απομάκρυνση από την κάλπη. Μετά παραδίδονται στη λήθη. Και επ' αυτού υπάρχουν άπειρα παραδείγματα τα οποία αφορούν όλα τα κόμματα και τα σχήματα, από το απώτατο έως το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Δεν υπάρχει πλέον κανένας να κουνάει πλεονέκτημα, ούτε σε αυτόν τον τομέα.

Το παζλ με τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στις εκλογές στην Περιφέρεια έχει σχεδόν διαμορφωθεί. Η ΝΔ κατεβαίνει με μια ισχυρή αυτοδιοικητική υποψηφιότητα η οποία δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Η στήριξη της υποψηφιότητας έχει ξεκινήσει με συστηματικό τρόπο, έτσι ώστε να μαζευτούν οι όποιες απώλειες υπάρχουν λόγω την εμπλοκής του κόμματος στην «περιπέτεια Τατούλη». Η ουσία είναι ότι κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος δεν πρόκειται να βρεθεί κάποιος ισχυρός κομματικός παράγοντας με επιρροή και ειδικό βάρος, γιατί η εξουσία που... έρχεται, ενώνει. Μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη συγκρότηση ψηφοδελτίων, εκτιμάται ότι θα μαζευτούν και οι περισσότεροι από αυτούς που ακόμα ελπίζουν σε κάτι διαφορετικό, έστω και την τελευταία στιγμή. Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι προφανές ποιος θα επικρατήσει την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Το μέγεθος της διαφοράς με τον δεύτερο είναι το ζητούμενο - αλλά και το ποιος θα είναι ο αντίπαλος την επόμενη Κυριακή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μια δοκιμασμένη λύση στην Περιφέρεια, που για λίγο δεν μπήκε στη δεύτερη Κυριακή τις προηγούμενες εκλογές. Αν η συγκεκριμένη υποψηφιότητα γίνει εφικτή (λόγω κυρίως του κωλύματος του εκλογικού νόμου), τότε δύσκολα σε αυτή τη φάση δεν θα είναι αυτός ο δεύτερος συνδυασμός. Το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε πρόσωπα, αλλά όσα ακούγονται δεν δείχνουν ικανά να κάνουν την έκπληξη και να περάσουν στον δεύτερο γύρο - πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι η στάση του νυν περιφερειάρχη και το αν τελικά θα κατέβει στις εκλογές. Η στάση του καθορίζεται από το τι θα γίνει με την υποψηφιότητα της κόρης του με τη ΝΔ στην Αρκαδία. Αν είναι υποψήφια, ο περιφερειάρχης δεν θα ξανακατέβει· αν δεν είναι, θα κατέβει. Ολα δείχνουν ότι δεν θα είναι, και γι' αυτό στην παρούσα φάση η υποψηφιότητά του είναι πιθανότατη. Η εκλογική αποδοχή χωρίς κομματικό χρίσμα του συγκεκριμένου συνδυασμού δεν έχει καταγραφεί. Σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε ισχυρή κομματική υποστήριξη. Μια υποψηφιότητα με το κόστος της παραμονής τόσα χρόνια στην εξουσία να τη βαραίνει, χωρίς να έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο πέρα από λόγια, και χωρίς κομματική υποστήριξη, θα αποτελέσει έκπληξη αν περάσει στη δεύτερη Κυριακή.

Η ολοκλήρωση του παζλ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επηρεάζει τις εξελίξεις και στο Δήμο Καλαμάτας. Η κατάσταση στην παρούσα φάση είναι απολύτως ρευστή, με πολλούς ενδιαφερόμενους και με πιθανούς κι απίθανους συνδυασμούς που μπορούν να δώσουν το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα. Το παζλ εδώ θα αρχίσει να συμπληρώνεται με τη διαδικασία διαδοχής στην παράταξη της πλειοψηφίας. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί στο συνδυασμό της νυν δημοτικής αρχής, αν θα ενώσει τις δυνάμεις κι αν έχει και ευρύτερη απήχηση, είναι ο ένας σημαντικός πυλώνας. Το δεύτερο είναι αν όλες οι άλλες διάσπαρτες δυνάμεις θα καταφέρουν να ομογενοποιηθούν και να συνταχθούν πίσω από ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει το «πακέτο» που αναφέραμε στην αρχή. Τα αν και τα εφόσον είναι πολλά... και το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό. Ως εκ τούτου, είναι παρακινδυνευμένη η κάθε πρόβλεψη.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες ονόματα υποψηφίων και σενάρια. Το ποια θα επιβεβαιωθούν και ποια θα πάνε… κουβά θα φανεί στο μέλλον, οπότε θα κριθεί και η σοβαρότητα κι η αξιοπιστία του καθενός.

 

panagopg@gmail.com