Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 21:05

Μηρυκάζοντας θεωρίες για τις τιμές του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η κατρακύλα των τιμών στο ελαιόλαδο δεν έχει τελειωμό, από τα σχεδόν 4 ευρώ τον Ιανουάριο έχουμε φτάσει στο 2,70 και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει η πτωτική πορεία. Η συγκεκριμένη πορεία των τιμών δεν είναι λογική και δεν εξηγείται με όρους αγοράς.

Δεν έχει δηλαδή να κάνει με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με ζητήματα προσφοράς και ζήτησης. Εχει προφανώς να κάνει και με αυτά σε ένα άλλο όμως επίπεδο. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, όταν η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται αυξημένη 1%, παραμένει δηλαδή στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και η ποιότητα δεν έχει αλλάξει, δεν δικαιολογείται μια τέτοια διακύμανση.

Το τι ακριβώς συμβαίνει μπορεί να το υποπτευθεί ή να το υποθέσει ο καθένας. Τα σενάρια συνωμοσίας και οι πιθανολογήσεις συσκοτίζουν την αλήθεια και αποπροσανατολίζουν οδηγώντας τελικά στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών. Η σωστή διερεύνηση της αγοράς και των λόγων που υπάρχουν αυτές οι διακυμάνσεις είναι το ένα ζήτημα, το άλλο αφορά τις αποκλίσεις μεταξύ τιμών σε Ελλάδα – Ιταλία. Δεν μπορεί το ελαιόλαδο εδώ να έχει 2,70 ευρώ και στην Ιταλία 5. Και αυτή η απόκλιση δεν είναι φυσιολογική και λογική.

Η σε βάθος μελέτη της αγοράς του ελαιολάδου και η ανάλυση των αιτιών που οδηγούν σε διακυμάνσεις και αποκλίσεις τιμών από χώρα σε χώρα είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα, για να μπορέσει τόσο ο παραγωγός όσο και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να καταλάβουν τι γίνεται. Η ανάλυση της αγοράς με επιστημονικό τρόπο είναι το πρώτο που απαιτείται. Το να βρεθεί ένας φορέας να αναλάβει τη χρηματοδότηση μιας τέτοιας μελέτης δεν θεωρούμε ότι είναι δύσκολο, σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ πιο επωφελές από τη χρηματοδότηση διαφόρων γιορτών προώθησης τοπικών προϊόντων και συμμετοχών – εκδρομών σε τουριστικά συνέδρια. Η λεπτομερής ανάλυση της αγοράς και των παικτών της είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για επιχειρηματική δράση αλλά και τη διασφάλιση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Διαφορετικά μπορούμε να μηρυκάζουμε τα «παιχνίδια των Ιταλών» και άλλες εύπεπτες θεωρίες, περιμένοντας μοιρολατρικά την τύχη μας.

panagopg@gmail.com