Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 21:38

Ο δεύτερος κρίνει τις εκλογές στην Περιφέρεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο δεύτερος κρίνει τις  εκλογές στην Περιφέρεια

Το παζλ των υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια έχει σχεδόν συμπληρωθεί.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ΝΔ θα υποστηρίξει το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε, το ΚΙΝΑΛ θα κατέβει με δικό του υποψήφιο -με μεγάλη πιθανότητα να είναι υποψήφιος Αρκάς πρώην υπουργός με υψηλή αναγνωρισιμότητα-, η Ενωση Κεντρώων με τον πρώην Νομάρχη Αργολίδος Δημήτρη Σαραβάκο και το ΚΚΕ με εκ νέου υποψήφιο το Νίκο Γόντικα. Αυτόνομη κάθοδο θα έχουν τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει εξαγγείλει την κάθοδό του χωρίς κομματική στήριξη.

Το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστήσει στις εκλογές δεν είναι άλλο από αυτό του Παναγιώτη Νίκα. Ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας με τις κινήσεις του θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι κυριολεκτικά στο δικό του χέρι η νίκη ή η ήττα, που θα κριθούν από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ίδιος την προεκλογική περίοδο αλλά και από τους στόχους που θα θέσει για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια.

Ο Παναγιώτης Νίκας δεν είναι άπειρος, ξέρει από εκλογές και δεν θα δυσκολευτεί να συνθέσει ένα εκλογικά ισχυρό ψηφοδέλτιο, με υποψήφιους σε όλους τους νομούς, οι οποίοι να διαθέτουν ειδικό βάρος και πέρασμα στην κοινωνία. Η μεθοδικότητά του είναι το μη αμφισβητήσιμο πλεονέκτημά του, που σε συνδυασμό με το κύμα που σπρώχνει τη ΝΔ στην εξουσία αποτελεί ισχυρό όπλο επικράτησης. Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει παράλληλα να παρουσιάσει ένα πειστικό αφήγημα για την Πελοπόννησο της επόμενης ημέρας, κόντρα στις δυνάμεις της παρακμής ενός περίεργου συστήματος εξουσίας που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια στην Τρίπολη. Στη περίπτωση που ο Π. Νίκας καταφέρει να εκφράσει αυτή την ανάγκη, η εκλογική του επικράτηση είναι βέβαιη.

Ο Γιώργος Δέδες από την άλλη πλευρά αποτελεί την καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα μετριοπαθές πρόσωπο που έχει δοκιμαστεί ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη μερίδας του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές στην Περιφέρεια, και πήγε πάρα πολύ καλά. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχει στο πλευρό του πολλούς από τους προηγούμενους συνεργάτες του, αλλά ξέρει την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της και μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Τα αδύνατα σημεία του είναι η κυβερνητική του θητεία που τον καθιστά απολογούμενο για την πορεία των έργων υποδομής (ειδικά στη Μεσσηνία θα δυσκολευτεί να δώσει πειστικές απαντήσεις για την πορεία των δρόμων) και η αντισυσπείρωση που προκαλεί γενικώς το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, και ειδικότερα σε μια κρίσιμη μερίδα ψηφοφόρων του πρώην ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τη δεύτερη Κυριακή θα ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον εκτός από αυτόν που τους... πούλησε.

Κρίσιμο για την πορεία της υποψηφιότητας Δέδε θα είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί από το ΚΙΝΑΛ. Αν, όπως πιθανολογείται, υπάρξει υποψήφιος με αναγνωσιμότητα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ενα ισχυρό όνομα από το ΚΙΝΑΛ δημιουργεί με ευκολία αξιόμαχο ψηφοδέλτιο αλλά και εκλογικό αφήγημα. Η εμπειρία με τον Τατούλη έχει δείξει ότι τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, και ειδικά οι πρώην υπουργοί, περνούν εύκολα στο εκλογικό σώμα, γιατί δημιουργούν την αίσθηση της ισχύος στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων και διαχείρισης της εξουσίας. Κυριαρχεί η λογική «αυτός ξέρει πού να πάει και θα τον ακούσουν» - και βέβαια εύκολα κάποιος ψηφίζει «…αυτόν που μπορεί να ανοίξει πόρτες».

Στην περίπτωση λοιπόν που όντως υπάρξει ισχυρή υποψηφιότητα από ΚΙΝΑΛ, η οποία θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, θα πέσει στα βράχια η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ που και ισχυρό κομματικό μηχανισμό δεν διαθέτει και σε πτωτική πορεία βρίσκεται.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις υπόλοιπες υποψηφιότητες ξεχωρίζει αυτή του Νίκου Γόντικα, που προέρχεται από το ΚΚΕ και ο οποίος τα τελευταία χρόνια σήκωσε μόνος του ουσιαστικά το βάρος της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο - κι έτσι αναμένεται να αποσπάσει ένα αξιόλογο ποσοστό στο χώρο της Αριστεράς.

Η υποψηφιότητα Τατούλη θα θεωρηθεί σίγουρη εφόσον κλείσει οριστικά το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αρκαδία. Στην παρούσα φάση, με δεδομένη τη μη συμμετοχή της κόρης του στη λίστα της ΝΔ, η υποψηφιότητά του στις εκλογές είναι γι' αυτόν μονόδρομος. Ο Τατούλης θα στηριχτεί στο υπάρχον σύστημα του ηγετικού του πυρήνα, αλλά οι εκλογικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες. Στη Μεσσηνία για παράδειγμα, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι που παραμένουν στον Τατούλη έχουν περιορισμένο ακροατήριο - όλοι γνωρίζουν ότι, χωρίς βουλευτική στήριξη στη σταυροδοσία, δύσκολα θα έφταναν σε τριψήφιο αριθμό ψήφων. Το να καταφέρει λοιπόν να συγκροτήσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο σε κρίσιμες περιοχές όπως η Μεσσηνία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εχοντας απέναντι υποψήφιους περιφερειάρχες από Μεσσηνία και Κορινθία και έναν Αρκά πρώην υπουργό, τα περιθώρια κινήσεων για τον Τατούλη δεν είναι απλώς περιορισμένα, αλλά ανύπαρκτα. Με ψηφοδέλτιο στελεχωμένο από τα... καλάθια των κομμάτων, δεν φτάνεις στον δεύτερο γύρο.

Με βάση λοιπόν την εικόνα όπως διαμορφώνεται, η εκλογή στην Περιφέρεια θα κριθεί σίγουρα τη δεύτερη Κυριακή. Ο Νίκας θα είναι ο ένας που σίγουρα θα βρεθεί στην εκκίνηση του δεύτερου γύρου. Το σημείο από το οποίο θα ξεκινά και, κυρίως, το με ποιον θα αναμετρηθεί είναι πολύ σημαντικά για την έκβαση της εκλογικής μάχης. Με άλλα λόγια, αν ξέραμε τον δεύτερο θα ξέραμε και το νικητή των εκλογών!

 

panagopg@gmail.com