Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 21:23

Κέρδος για την περιοχή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με καθυστέρηση μερικών χρόνων η κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία για την αξιοποίηση και των αεροδρομίων που έμειναν εκτός του πρώτου κύματος παραχωρήσεων.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διαρκώς αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης με όλο και περισσότερες πτήσεις να γίνονται για προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης το καθιστά ελκυστικό για τις εταιρείες διαχείρισης και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η παραχώρηση της λειτουργίας του αεροδρομίου σε μια εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης δεν είναι βέβαια «ξεπούλημα», όπως κάποιοι νομίζουν. Αντίθετα είναι μια επικερδής για το δημόσιο συμφέρον επένδυση και αυτό γιατί το κράτος κερδίζει τόσο σε άμεσο οικονομικό όφελος όσο και σε έμμεσο με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα γιατί οι εταιρείες που διαχειρίζονται αεροδρόμια, μαρίνες και άλλες υποδομές τα καταφέρνουν καλύτερα από το Δημόσιο έχει να κάνει τόσο με την ευελιξία της ιδιωτικής επιχείρησης όσο και με την ανάπτυξη συνεργασιών που δίνουν ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις. Το αεροδρόμιο -οι εγκαταστάσεις του δηλαδή- δεν θα ξεπουληθεί γιατί κανείς δεν μπορεί να το πάρει και να το πάει κάπου αλλού, αντίθετα μέσα από μια ευέλικτη διαχείριση θα προσφέρει περισσότερα στην τοπική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, αλλά και σε αυτούς που θα αναλάβουν τη διαχείρισή του. Οσο και αν αυτό φαντάζει παράδοξο όλοι θα κερδίσουν από την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Η αναγκαία επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Καλαμάτας -έτσι ώστε να μπορούν να παρκάρουν περισσότερα αεροπλάνα- που εδώ και χρόνια εξαγγέλλεται αλλά δεν υλοποιείται, είναι βέβαιο ότι μέσα από τη διαδικασία παραχώρησης θα επιταχυνθεί. Η Πελοπόννησος χρειάζεται ένα μεγάλο αεροδρόμιο. Αν τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε κάποιους να θέλουν εμπορικά αεροδρόμια στην Τρίπολη και άλλες τοπικιστικές φαντασιώσεις και έπεφτε όλο το βάρος σε αυτό της Καλαμάτας θα υπήρχε τώρα ένα αεροδρόμιο εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι αγκυλώσεις αυτού του είδους, αποτέλεσμα ενός ξεπερασμένου παλαιοκομματισμού, είναι βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν μέσα από τη διαδικασία παραχώρησης και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο κέρδος για την περιοχή. Συνολικά η κατάρρευση άλλης μιας πολιτικής αυταπάτης είναι μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν γρηγορότερα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη της χώρας άλματα.

panagopg@gmail.com