Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 19:25

Αποζημιώσεις από τα πλεονάσματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αποζημιώσεις από  τα πλεονάσματα

Η προσβολή του ελαιοκάρπου από τον δάκο θα στοιχίσει στους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς περισσότερα από 50 εκ. ευρώ.

Τα λεφτά αυτά θα λείψουν από την τσέπη των παραγωγών, αλλά και από την τοπική αγορά. Τα χρήματα αυτά λείπουν απ’ όλους γιατί δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπισθεί ένα έντομο με κατάλληλους ψεκασμούς τη σωστή ώρα και με τον σωστό τρόπο. Η δακοκτονία είναι μια δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μόνο πρόπερσι και φέτος παρατηρήθηκαν τόσο σημαντικές αρρυθμίες και προβλήματα που να οδηγούν στην ολική καταστροφή της παραγωγής.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή και το δόγμα «εμείς δεν φταίμε ποτέ και για τίποτα» το πρόβλημα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ο καιρός έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση και έχει αλλάξει τόσο δραματικά τα τρία τελευταία χρόνια που έχει βαλθεί να την υπονομεύσει φουντώνοντας και… τον δάκο! Πρόκειται για αστεία επιχειρήματα που γίνονται ακόμα τραγικότερα όταν συνοδεύονται από παροτρύνσεις τού στυλ… μην λέτε ότι δεν κάναμε καλά τη δακοκτονία γιατί έχουμε υποβάλει αίτημα στους κουτόφραγκους να πάρουμε αποζημιώσεις. Μιλάμε για κουτοπονηριά και γελοιότητα σε συσκευασία δώρου!

Επειδή όμως το δούλεμα έχει κάποια όρια, τα οποία προφανώς και έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αποκαταστήσουν το εισόδημα που χάθηκε. Ανεξάρτητα από πού θα βρουν τα χρήματα, η μόνη λύση είναι να δώσουν στους ελαιοπαραγωγούς τα ποσά που έχασαν από την επέλαση του δάκου. Είτε φταίει ο καιρός είτε ο κακός σχεδιασμός στη δακοκτονία το ζήτημα είναι να δοθούν τα χρήματα σε αυτούς που δεν φταίνε απολύτως τίποτα και αυτοί είναι οι ελαιοπαραγωγοί. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν για τη δακοκτονία και αυτός που εισπράττει το ειδικό τέλος έχει την ευθύνη της αποζημίωσης αφού η καταπολέμηση δεν έγινε. Τα πράγματα είναι απολύτως απλά και ξεκάθαρα, αύριο-μεθαύριο που θα διανείμουν τα υπερπλεονάσματα ας δώσουν τα χαμένα λεφτά στους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς και ας αφήσουν τις εξυπνάδες για τις καιρικές συνθήκες και τις δύσκολες… μύγες.

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER