Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 21:16

Τελικά αρκεί μια τροπολογία!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρόβλημα με τη φετινή δακοκτονία θα λυθεί του χρόνου μέσα από την ψήφιση μιας τροπολογίας που θα καταθέσει τώρα ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας.

Οπως διαφημίζει ο υπουργός, με την τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί, οπότε δεν θα χάσουν ξανά του χρόνου οι ελαιοπαραγωγοί τα εκατομμύρια που έχασαν φέτος. Τόσο απλό ήταν τελικά; Μια απλή τροπολογία που θα επισπεύδει τις διαδικασίες θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του δάκου! Μέσα από αυτή την παραδοχή ο υπουργός και η κυβέρνηση ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτοί ευθύνονται για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής μιας και αν είχαν από πέρυσι επισπεύσει τις διαδικασίες θα είχε εξαλειφθεί ή έστω περιοριστεί το πρόβλημα, θα είχαν δηλαδή μείνει στις τσέπες των ελαιοπαραγωγών μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Τον έναν υπεύθυνο για την καταστροφή τον γνωρίζουμε πλέον μέσα από τη δική του ομολογία, όπως γνωρίζουμε ότι οι δικαιολογίες που αναπτύσσει έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και οι οποίες προφανώς απαιτούσαν διαφορετική αντιμετώπιση, η οποία θα επιτευχθεί με την τροπολογία που θα ψηφιστεί τώρα. Ο άλλος υπεύθυνος είναι η Περιφέρεια που όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να κρυφτεί. Η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας έχει ευθύνη γιατί δεν κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να προλάβει την καταστροφή. Δεν πίεσε για επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν αξιοποίησε δυνατότητες, δεν κινήθηκε με ευελιξία, γι’ αυτό και τώρα σιωπά και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη της καταστροφής από τον δάκο στον… “Ζορμπά”.

Είναι φανερό ότι η καταπολέμηση του δάκου χρειάζεται δομική αλλαγή. Δεν είναι δηλαδή ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια τροπολογία που θα κάνει πιο γρήγορη την έναρξη των ψεκασμών. Χρειάζεται να γίνει συνολικά η διαδικασία πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με το θέμα το «βαρύ» και το «βαθύ» κράτος. Το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει αγρότες, συνεταιρισμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι κρίμα να χάνονται εκατομμύρια, γιατί κάποιος δεν ψήφισε μια τροπολογία και κάποιος άλλος περίμενε άπραγος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.