Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 21:25

Οι συγκεντρώσεις δίνουν παράσταση νίκης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Τατούλης απέτυχε την περασμένη εβδομάδα να κάνει στην Καλαμάτα μια μεγάλη συγκέντρωση με την οποία θα έκλεινε στόματα και θα έδειχνε ότι διατηρεί τη δυναμική του παρελθόντος.

Δεν κατάφερε να γεμίσει το Μέγαρο Χορού, παρά τα τηλεφωνήματα και την κινητοποίηση, αλλά και τον προσχηματικό τρόπο τον οποίο χρησιμοποίησε. Η επόμενη συγκέντρωσή του, αν υπάρξει, θα είναι προφανώς σε μικρότερο χώρο - αλλά πλέον δεν θα έχει καμία σημασία, γιατί τα άδεια κόκκινα καθίσματα του Μεγάρου ήταν μαχαιριά στη στρατηγική που έχει επιλεγεί ως αφήγημα μέχρι τις εκλογές.

Το αφήγημα ότι ο Τατούλης «συνομιλεί» με τον απλό λαό και έχει φίλους που κινητοποιούνται και δεν ακούν κόμματα, ναυάγησε. Στο Μέγαρο ούτε απλός λαός πήγε ούτε ισχυροί παράγοντες που θα ριχτούν στη μάχη και θα ανατρέψουν δεδομένα.

Στο Μέγαρο Χορού φάνηκε ότι η ομάδα Τατούλη είναι σε απόλυτη παρακμή. Στον μεγαλύτερο πληθυσμιακό νομό της Περιφέρειας ο Τατούλης έχει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα διογκώνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα χάνεται η παράσταση νίκης. Οι πολίτες, και κυρίως οι παράγοντες που δεν έχουν κομματική δέσμευση και στράτευση, δεν πρόκειται να συγκινηθούν από κάποιον που χάνει τις εκλογές, γι' αυτό και η παράσταση νίκης είναι πολύ σημαντική για συνδυασμούς που στηρίζονται στον ηγεμονισμό και την υπεροχή. Αυτοί δηλαδή που πουλάνε «παράσταση νίκης», μόλις τη χάσουν καταρρέουν εκλογικά - και αυτή η πορεία για την παράταξη Τατούλη είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Ο βαθμός κατάρρευσης Τατούλη περνά σήμερα από την Τρίπολη. Στην περίπτωση που η συγκέντρωση Μητσοτάκη - Νίκα χαρακτηριστεί μεγαλειώδης, το πανηγύρι έχει τελειώσει. Μια μεγάλη συγκέντρωση σήμερα στην Τρίπολη θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και σε πολλές κατευθύνσεις εντός και εκτός των κομματικών τειχών της Κεντροδεξιάς. Η παράσταση νίκης μέσα στην έδρα Τατούλη θα περάσει χωρίς αμφισβήτηση στα χέρια του Νίκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο στο στενότερο ακροατήριο της κεντροδεξιάς όσο και ευρύτερα σε αυτούς που θέλουν να πιάσουν έγκαιρα στασίδι δίπλα στην εξουσία του νικητή. Να σημειωθεί ότι ο Νίκας επισήμανε προχθές ότι δεν απευθύνεται μόνο στη Ν.Δ., αλλά σε ευρύτερες δυνάμεις: Δεν θέλει δηλαδή να περιοριστεί μόνο στο ακροατήριο και τη συσπείρωση όσων ψηφίσουν Ν.Δ., που θεωρητικά του αρκούν για να φτάσει πρώτος και με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη Κυριακή.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ακολουθώντας στρατηγική συμμαχιών δεν θέλει να πολώσει, προκειμένου να μη δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις. Οποιος διαβάσει προσεκτικά τις προχθεσινές δηλώσεις Νίκα αντιλαμβάνεται ότι επιλέγει ως αντίπαλο τη δεύτερη Κυριακή τον Τατούλη, ο οποίος δεν μπορεί να πάρει από πουθενά αλλού ούτε μία ψήφο. Η στρατηγική που ακολουθεί η πλευρά Νίκα είναι ξεκάθαρη: όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό την πρώτη Κυριακή, αξιοποιώντας την κομματική συσπείρωση και τη δυναμική της Ν.Δ., και χαμηλοί τόνοι έναντι των υπολοίπων, πλην Τατούλη, για να εξασφαλιστεί άνετη επικράτηση στον δεύτερο γύρο.

Η στρατηγική αυτή έχει πρόβλημα στην περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δέδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να σημειωθεί αντιδεξιά συσπείρωση, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι τόσο ισχυρό το ρεύμα καταδίκης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν ανακόπτεται ακόμα κι αν ο Τατούλης βγει στο μπαλκόνι μαζί με το Δέδε!

Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι η διαφορά σε ποσοστά την πρώτη Κυριακή θα είναι χαοτική οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εκλογή. Πέρα όμως από τις εκτιμήσεις, η αλήθεια είναι ότι μια υποψηφιότητα -πλην Τατούλη- στον δεύτερο γύρο αλλάζει τα δεδομένα και βάζει δύσκολα στο Νίκα.

Το ποιος θα είναι αντίπαλος του Νίκα τη δεύτερη Κυριακή έχει λοιπόν σημασία, ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι όντως η διαφορά, η οποία αν είναι διψήφια δύσκολα ανατρέπεται. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί τον αναμφισβήτητο δεύτερο επί του παρόντος τουλάχιστον δεν δείχνει να αναπτύσσει δυναμική. Ο Νίκας και ο Τατούλης «οργώνουν» την περιφέρεια, ανακοινώνουν υποψηφίους, κάνουν εκδηλώσεις και εμφανίσεις παντού, και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μέσω της κυβερνητικής θέσης να κάνει... παιχνίδι. Υπάρχει προφανές ζήτημα, γιατί αφενός δεν τρέχει έτσι προεκλογική καμπάνια, και αφετέρου οι δημοτικοί παράγοντες που μπαινοβγαίνουν στα κυβερνητικά γραφεία με την προκήρυξη των εκλογών ούτε που θα τον γνωρίζουν τον τέως γενικό γραμματέα! Αν δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα κωλύματα που υφίστανται και αν ο Γιώργος Δέδες δεν επικεντρωθεί στην υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια, κινδυνεύει όχι απλώς να μείνει εκτός δεύτερης Κυριακής, αλλά να πάρει και ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2014.

Η συγκέντρωση Νίκα στην Τρίπολη θα είναι λοιπόν καταλυτική. Αν καταγράψει δυναμική νίκης και πρωτιάς, η συνέχεια των πραγμάτων είναι προσδιορισμένη. Σε περίπτωση που υπάρξει φιάσκο αντίστοιχο του Τατούλη στην Καλαμάτα, τα πράγματα γίνονται πολύπλοκά και όλοι μπορούν να ελπίζουν.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com