Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 21:04

Αναζητείται στρατηγική για τον αγροτικό τομέα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναζητείται στρατηγική  για τον αγροτικό τομέα

Το ζήτημα της δακοκτονίας έθεσε με υπόμνημά του στον Μητσοτάκη ο Νίκας.

Η κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί συμβολική ή προεκλογική, δεν παύει όμως να έχει τη σημασία της μιας και δεν φαίνεται να ασχολούνται και πολλοί άλλοι με το πρόβλημα. Η αγροτική παραγωγή και τα προβλήματά της τα τελευταία χρόνια δεν είναι από τα ζητήματα που τραβούν το πολιτικό ενδιαφέρον. Με έναν μαγικό τρόπο περάσαμε από την εποχή τού «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» στην απόλυτη αδιαφορία. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι έχουν διαλυθεί ή προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ τα κομματικά «αγροτικά μπλόκα» είναι απασχολημένα με τη διάλυση του καπιταλισμού και την έξοδο από την Ε.Ε. και δεν… προκάνουν!

Η έλλειψη ουσιαστικής εκπροσώπησης των αγροτών και των προβλημάτων τους αποτυπώνεται στην ευκαιριακή ενασχόληση του πολιτικού προσωπικού. Τα αγροτικά ζητήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα και αυτό αποτυπώνεται σε ζητήματα όπως η δακοκτονία. Η ελαιοκαλλιέργεια δεν καταστράφηκε φέτος και πρόπερσι λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά λόγω της αδιαφορίας. Οταν το πολιτικό προσωπικό παρεμβαίνει στη λειτουργία της διοίκησης για να τρέξει ζητήματα και δεν το πράττει, προκύπτει καταστροφή. Για να το πούμε διαφορετικά, αν υπήρχε πίεση και οι ψεκασμοί θα γίνονταν πιο γρήγορα και πόροι θα βρίσκονταν. Πίεση δεν υπήρξε, το πολιτικό προσωπικό δεν διέγνωσε κίνδυνο πολιτικού κόστους, έριξε το φταίξιμο στον Χατζηπετρή της κλιματικής αλλαγής και η παράσταση έλαβε τέλος.

Η περιφερειακή αρχή δεν έχει ουσιαστικά ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα κυριάρχησαν βερμπαλισμοί, φωτοβολίδες και επικοινωνιακές παράτες. Μια περιφερειακή αρχή που θα σεβόταν τον ιδρώτα του ελαιοπαραγωγού μετά το προπέρσινο φιάσκο θα έκανε τουλάχιστον φέτος επιτυχημένη δακοκτονία και δεν θα προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από ευθύνες άλλων ή τον καιρό. Μια περιφερειακή αρχή με σχέδιο και όραμα δεν θα περιοριζόταν βέβαια στο ελάχιστο, που είναι ένας επιτυχημένος ψεκασμός, αλλά θα ξεδίπλωνε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει και αποτελεί το ζητούμενο της επόμενης περιόδου.

panagopg@gmail.com