Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 19:04

Θεωρούν τοξική τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Θεωρούν τοξική τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους σε δήμους, ενώ και στις Περιφέρειες τα μόνα σχήματα που έχουν κάποια ελπίδα είναι αυτά των παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Απόστολος Κατσιφάρας στην Αχαΐα και ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη.

Στους δήμους τα πράγματα είναι τραγικά, και σε σημαντικούς δήμους όπως αυτός της Αθήνας υπάρχουν ήδη δεύτερες σκέψεις και εξετάζεται το σενάριο να στοιχηθούν πίσω από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο. Τι συμβαίνει; Πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ικανό στελεχιακό δυναμικό που να… ομιλεί με την κοινωνία, και προσπαθεί με «μεταγραφές» να κερδίσει ό,τι κερδίζεται.

Η αδυναμία βαφτίζεται ως δήθεν «στρατηγική διεύρυνσης», αλλά είναι τόσο θολό το μήνυμα που εκπέμπουν τα πρόσωπα, που απλώς θα οδηγήσει σε γρηγορότερη μετεκλογική αποσύνθεση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα δημιουργήσει ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές και θα ελέγξει την ηγεσία του. Με τα ανοίγματα σε στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει χρήσιμους συμμάχους για το μέλλον. Δεν γνωρίζουμε αν θα επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη στρατηγική, αλλά το πιθανότερο είναι μετά τις εκλογές να εμφανιστούν και νέοι παίκτες στο παζλ της Κεντροαριστεράς - ενώ ισχύει πάντα και το... ουαί τοις ηττημένοις. Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι μετά από εκλογική ήττα εξαφανίστηκαν πολιτικά διατελέσαντες πρωθυπουργοί με βαριά ονόματα και οικογενειακή παράδοση· δε νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει με συμμαχίες ετερόκλητων προσώπων με αντιφατικές στρατηγικές. Μόλις αφαιρεθεί η συγκολλητική ουσία της εξουσίας, ο καθένας θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον. Ετσι γινόταν, έτσι θα γίνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αμέσως ή αργότερα στο μέλλον.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το Γιώργο Δέδε, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με πλούσια κομματική δράση τόσο ως υπεύθυνος Νεολαίας στην Αχαΐα όσο και ως γραμματέας του κόμματος στην Κορινθία. Πρόκειται δηλαδή για ένα παλιό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανήκε στην ομάδα του Χρήστου Σπήρτζη που αποτέλεσε «χρυσή μεταγραφή» λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Πέρα από την κομματική του προϊστορία, ο Γιώργος Δέδες έχει στην Περιφέρεια τη θητεία του στο πλευρό του Τατούλη ως αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας. Το μελανό σημείο είναι ότι 3,5 χρόνια ανέχτηκε κι αυτός και μια σειρά άλλα στελέχη, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, απαξιωτικές συμπεριφορές τόσο του Τατούλη όσο και της Νικολάκου. Δεν στήριξαν τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη που πήρε το καπελάκι του κι έφυγε επιλέγοντας τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του. Διαφωνούσαν, μουρμούραγαν, αλλά... πάνω κάτω τα χεράκια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καθεστώτος Τατούλη.

Στις εκλογές του 2014, ο Γιώργος Δέδες διεκδίκησε την Περιφέρεια με συνδυασμό στηριζόμενο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και για λίγο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο - κάτι που θα άλλαζε τα δεδομένα μιας και η υποψηφιότητα της άλλης «χρυσής μεταγραφής» του ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέα Βουδούρη, προσέφερε μια εύκολη νίκη στον Τατούλη.

Στην παρούσα φάση ο Γιώργος Δέδες έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Εχει για λόγους ακατανόητους επιλέξει να παραμένει στη θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, θεωρώντας ότι αυτό του δίνει δυνατότητα να κάνει παιχνίδι με όρους εξουσίας. Νίκας, Τατούλης αλλά και Μπουντρούκας οργώνουν την Πελοπόννησο, και ο Δέδες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του... την Τρίτη! Η χαλαρότητα που επιδεικνύεται δεν είναι κατανοητή, γιατι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Ο πρώτος στόχος είναι βέβαια η είσοδος στη δεύτερη Κυριακή: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επικεντρώσει στην εξασθένηση του Πέτρου Τατούλη - εκτός κι αν κάποιοι είναι τόσο ανόητοι που πιστεύουν ότι ο υποψήφιος της καλπάζουσας προς την εξουσία Ν.Δ. μπορεί να μείνει εκτός δεύτερου γύρου και μάλιστα στην Πελοπόννησο! Το δε πρόβλημα για το Δέδε είναι ότι, ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα καταφέρει να αποκτήσει δυναμική και ευρύτερο ακροατήριο, στοιχεία δηλαδή απαραίτητα για να φτάσει στον δεύτερο γύρο και να αναμετρηθεί με τον Παναγιώτη Νίκα.

Στο Δήμο Καλαμάτας τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα αλλά και εξόχως αποκαλυπτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατέβει με δικό του υποψήφιο, γιατί δεν έχει, ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι που έχουν πιθανότητες να εκλεγούν δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη χάσουν. Οι σοβαροί υποψήφιοι θεωρούν τοξικό το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποια από τα τοπικά του στελέχη, και θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις απ' αυτά. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι όποιος κατέβει στις εκλογές με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με συντριβή. Τη δεύτερη Κυριακή ειδικότερα, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που θα σαρώσει τα πάντα, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, με υποψηφίους μάλιστα που είχαν πολύ πιο οργανωμένους μηχανισμούς και όχι... ανεμομαζώματα.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 18:14

NEWSLETTER