Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 18:28

Ανεύθυνοι σουλατσαδόροι και… τεθλιμμένες χήρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ανεύθυνοι σουλατσαδόροι και… τεθλιμμένες χήρες

Οι καταστροφές από την κακοκαιρία έχουν μεταβληθεί σε στοιχείο προεκλογικής διαμάχης. Το ποιος είναι παρών και ποιος είναι απών από τον τόπο της καταστροφής έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Το να σουλατσάρεις όμως με τα χέρια στις τσέπες και να… αγναντεύεις δεν είναι βέβαια επίδειξη ενδιαφέροντος, πολύ δε περισσότερο όταν στη συνέχεια της βόλτα καταλήγεις σε πρωτοχρονιάτικη πίτα για νέα επίδειξη… ευαισθησίας!

Το χρήσιμο δεν είναι οι άσχετοι σουλατσαδόροι, αλλά η πραγματική βοήθεια με μηχανήματα και προσωπικό στον τόπο της καταστροφής. Την αποκατάσταση την κάνουν τα μηχανήματα και το προσωπικό που ο υπεύθυνος πολιτικός παράγοντας οφείλει να έχει στείλει. Το να γυρνάει ο ίδιος με το ύφος της... τεθλιμμένης χήρας κανέναν δεν πρόκειται να ωφελήσει.

Η προεκλογική περίοδος είναι καλό να μένει μακριά από τις καταστροφές, ειδικά μάλιστα όταν αυτές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Το φαινόμενο στον Ταΰγετο, για παράδειγμα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν μπορεί ούτε να αποτραπεί ούτε και να ελεγχθεί. «Φεύγουν» δρόμοι, δημοτικοί, επαρχιακοί και εθνικοί, αλλά και σπίτια. Μιλάμε για μια κατάσταση πολύ σοβαρή, με γεωλογικές προεκτάσεις που παραπέμπουν σε φαινόμενο Τσακώνας. Στην περίπτωση του δρόμου της Τσακώνας ρίχτηκε εύκολα το…ανάθεμα, εδώ όμως «φεύγουν» δρόμοι 50 χρόνων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία Δήμου, Περιφέρειας αλλά και κράτους. Υπάρχει δηλαδή μια διάχυση ευθύνης, τόσο χρονική όσο και σε επίπεδο αρμοδιότητας (αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει αποκλειστική ευθύνη για τις καταστροφές).

Ο καθένας βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ισχυριστεί το οτιδήποτε, προσπαθώντας να σπεκουλάρει πάνω από τα συντρίμμια για μερικά ψηφαλάκια. Πρόκειται προφανώς για πολιτική αθλιότητα, η οποία χρειάζεται να απομονωθεί και να καταδικαστεί. Στην παρούσα φάση, αυτό που έχει σημασία είναι σε πρώτη φάση η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής -οι βροχές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα-, για να ακολουθήσει η προσωρινή αποκατάσταση των βασικών υποδομών, και σε ένα επόμενο στάδιο, μέσα από μια επιστημονική μελέτη, η ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη δουλειά δεν μπορούν να την κάνουν οι αμέριμνοι σουλατσαδόροι, που το μόνο για το οποίο διακρίνονται, χρόνια τώρα, είναι η... συνέπειά τους στις βόλτες σε πανηγύρια, πίτες, γάμους και κηδείες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 18:38

NEWSLETTER