Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 20:54

Η... τυπική λεπτομέρεια του καθεστωτισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η... τυπική λεπτομέρεια του καθεστωτισμού

 

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δέδες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση προσπάθησε ανεπιτυχώς να τετραγωνίσει τον κύκλο: Προσπάθησε να πείσει ότι θα έχει ακομμάτιστο συνδυασμό, ενώ την ίδια ώρα επιχείρησε να πουλήσει το κυβερνητικό αφήγημα για τους δρόμους.

Η επίκληση του «ακομμάτιστου» εκκινεί από την αυτογνωσία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως τοξικός και δεν οδηγεί ούτε καν στον δεύτερο γύρο· αλλά ένα ενεργό κυβερνητικό στέλεχος πώς είναι δυνατόν να πείσει ότι θα είναι ακομμάτιστο; Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με την προσπάθεια να... προικοδοτηθεί η υποψηφιότητα με οδικά έργα. Δεν είναι μόνο η προκλητική προσπάθεια παρουσίασης των αυτοκινητόδρομων ως έργο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιοκομματικού τύπου ψεύτικες υποσχέσεις, για δημοπρατήσεις νέων τμημάτων όπως το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Η επιλογή του αφηγήματος των δρόμων θεωρούμε ότι θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, μέλος της οποίας είναι ο Γιώργος Δέδες, κανέναν «νέο δρόμο» δεν άνοιξε στην Πελοπόννησο: Αντίθετα, πήγε πίσω έτοιμα μελετητικά έργα όπως το Πάτρα - Πύργος και το Καλό Νερό - Τσακώνα. Οι «Νέοι δρόμοι» τελικά θα αναδείξουν την ανυπαρξία στον συγκεκριμένο τομέα. Το δε επιχείρημα ότι ολοκλήρωσαν τους αυτοκινητόδρομους σκορπίζει γέλιο ακόμα και στις μπάρες των διοδίων! Αναδεικνύει επιπρόσθετα την ανακολουθία των χθεσινών αγωνιστών του «Δεν πληρώνω», που μετατράπηκαν σε σημερινούς υπέρμαχους των συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίοι προωθούν πλέον και την επέκταση τους!

Η υποψηφιότητα Δεδε έχει όμως και ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα: Ο συγκεκριμένος δεν έχει ακόμα δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, μιας και από το νόμο που ισχύει απαγορεύεται εν ενεργεία γενικός γραμματέας να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, και αυτό έχει προβλεφθεί για λόγους λειτουργίας του κράτους. Η κυβέρνηση προφανώς προτίθεται να αλλάξει το νόμο, αλλά με βάση τα νέα ισχύοντα στο Κοινοβούλιο και τον τρόπο που διαμορφώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία, αυτό δεν είναι αυτονόητο και σε καμία περίπτωση δεδομένο ότι θα συμβεί.

Το ζήτημα το θεσμικό πάντως, του σεβασμού της νομιμότητας, είναι ένδειξη για την κυρίαρχη αντίληψη. Αυτή η «τυπική λεπτομέρεια» που παραβλέπεται αποτυπώνει με ακρίβεια το κυρίαρχο καθεστωτικό δόγμα, της ταύτισης του κόμματος με το κράτος. Κάτι που, τελικά, είναι πολύ χειρότερο από έναν απλώς κομματικό συνδυασμό.

 

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 18:21

NEWSLETTER