Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 19:20

Να μαθαίνουμε από τις τραγωδίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Να μαθαίνουμε από τις τραγωδίες

 

Ο φετινός εορτασμός της Υπαπαντής σημαδεύτηκε από ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα.

Ο θάνατος 3 γυναικών σε μια κουζίνα ταβέρνας σόκαρε την κοινή γνώμη και έφερε σε δεύτερο πλάνο όλα όσα συνέβησαν το πρωί στον εορτασμό της πολιούχου της Καλαμάτας. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στον εορτασμό το πρωί, τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού το μεσημέρι, τα πολιτικά παραλειπόμενα και οι μικροπολιτικές… κατινιές στη συνέχεια μετατράπηκαν το βράδυ τόσο μικρά και μίζερα μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία. Η εναλλαγή συναισθημάτων αλλά και η αξιολόγηση του τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο δείχνουν ότι πολλές φορές δίνουμε μεγάλη σημασία σε δευτερεύοντα πράγματα χάνοντας την ουσία της ζωής. Κατακλυζόμαστε στην καθημερινότητά μας από πολλές μικρές ανούσιες προτεραιότητες δίνοντας τελικά αξία σε ασήμαντα γεγονότα.
Η τραγωδία συγκλονίζει, μετά όμως από το πρώτο σοκ θα πρέπει να λειτουργήσει και διδακτικά. Τα δυστυχήματα και ειδικότερα τα εργατικά δεν είναι μόνο... η κακιά στιγμή. Είναι πολλά πράγματα που οδηγούν σε αυτήν. Η εξέταση του τι πήγε λάθος και το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία είναι υποχρέωση των αρχών, έτσι ώστε να ελεγχθούν όλοι οι αντίστοιχοι χώροι όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά σε όλη τη χώρα. Η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη.
Είναι προφανές ότι κάποια πράγματα δεν έχουν προβλεφθεί ή παραβλέπονται κάτω από συνθήκες πίεσης. Στην πραγματικότητα όλοι μας κάνουμε επικίνδυνα πράγματα αγνοώντας πολλές φορές το μέγεθος του κινδύνου, στον οποίο θέτουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι ο μόνος δρόμος για να μην θρηνούμε θύματα. Είναι δύσκολο πολλές φορές να προβλέψεις τα πάντα. Υπάρχουν περιορισμοί ανθρώπινοι και οικονομικοί, αλλά χρειάζεται να μαθαίνουμε. Είναι ο μόνος δρόμος για να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα. Η κάθε τραγωδία πρέπει να μας διδάσκει για να μην επαναληφθεί.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 18:02