Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 19:06

Ανοιξαν το δρόμο σε ακραίους τυχοδιώκτες και λαϊκιστές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ανοιξαν το δρόμο σε ακραίους τυχοδιώκτες και λαϊκιστές

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε μερικές εβδομάδες και η κυβέρνηση συνεχίζει τα πειράματα. Ακούγεται ότι θα αλλάξει τόσο ο αριθμός των συμβούλων, που θα απαιτούνται για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, όσο και ο τρόπος εκλογής των προέδρων στις δημοτικές ενότητες, ενώ κάποιοι θέτουν και πλαφόν για την είσοδο στην κατανομή των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Μέσα σε όλα αυτά μπήκε ξαφνικά ως ρουσφέτι και η χωροταξική αλλαγή με το σπάσιμο κάποιων δήμων. Τα πάντα δηλαδή βρίσκονται υπό εξέταση, με τους υποψηφίους να μην μπορούν να διαμορφώσουν στρατηγική αλλά και συμμαχίες, οι οποίες θα τεθούν για έγκριση στους πολίτες.

Μόνο όποιος πάσχει από ιδεολογική τύφλωση δεν βλέπει ότι το σύστημα απλής αναλογικής στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων νομιμοποιεί τη συναλλαγή και καθιστά αδύνατη τη διοίκηση των δήμων. Είναι άλλο πράγμα να εκλέγεται ο δήμαρχος από το δημοτικό συμβούλιο και άλλο να εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία του 50% του λαού και να είναι όμηρος του κάθε τυχοδιώκτη ή κομματικά ενεργούμενου που θα εκλέγεται στο δημοτικό συμβούλιο με μερικές δεκάδες ψήφους. Ποιος δήμαρχος θα προχωρήσει σε αναγκαίες τομές ή θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του όταν θα είναι όμηρος σογιών και ισχυρών ομάδων πίεσης; Υπάρχει περίπτωση -για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, γιατί ακούμε διάφορες ονειροφαντασίες- να δημιουργηθεί πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου; Ή αντίστοιχα στη Μεσσήνη για την έγκριση της μελέτης του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος; Ούτε μία στο εκατομμύριο.

Οι δημοτικές αρχές του μέλλοντος είναι καταδικασμένες να ανακατεύουν το βούρκο της στασιμότητας και να μοιράζουν εξουσία και θέσεις, σε ένα σύστημα που θα αναπαράγεται φροντίζοντας τους πελάτες του. Τα πράγματα θα γίνουν δηλαδή πολύ χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Η αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει αυτόνομα μόνο αν αποκτήσει ξεκάθαρη οικονομική και θεσμική αυτονομία. Να ξοδεύει όσα εισπράττει και να απολογείται για τη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών. Οσο αυτό δεν συμβαίνει, θα επιβραβεύονται τυχοδιώκτες και λαϊκιστές της τσάμπα μαγκιάς και των βερμπαλιστικών οραμάτων.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 17:31

NEWSLETTER