Κυριακή, 06 Μαϊος 2012 09:36

Το πραγματικό δίλημμα αυτών και των επόμενων εκλογών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος και όλα δείχνουν ότι τα σημαντικά βρίσκονται στη μετεκλογική εβδομάδα. Πολλοί υποψήφιοι και κόμματα έχουν εμφανώς στραμμένη την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα και στην «τελική λύση», που θα τη δώσει όπως όλα δείχνουν η επόμενη αναμέτρηση. Η προεκλογική αυτή περίοδος μοιάζει σαν πρώτος γύρος δημοτικών εκλογών, όπου ο καθένας θα επιλέξει αυτό που θεωρεί καλύτερο, αλλά την οριστική λύση διακυβέρνησης θα κληθεί να τη δώσει σε μια επόμενη φάση.
Οι πολίτες όλη αυτή την προεκλογική περίοδο μετρούν, σταθμίζουν και... πολιτεύονται. Οι παραδοσιακές συνταγές με το χτύπημα στην πλάτη, τις χαιρετούρες και τα ωραία λόγια έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Η αγανάκτηση και η οργή είναι απολύτως εμφανής, αλλά το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανασφάλεια για το αύριο - και αυτό είναι το στοιχείο που θα κρίνει την τελική μάχη.

Οι εκλογές είναι σίγουρα κρίσιμες, οι πολίτες όμως δείχνουν ότι δεν τσιμπάνε σε ρητορικές κορώνες. Αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές δείχνοντας ότι αποστρέφονται το παλιό, αλλά φοβούνται ταυτόχρονα το καινούργιο. Με τη συγκεκριμένη αυτή πολιτική συμπεριφορά οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα και σοφία, έχουν αντιληφθεί περισσότερο απ' όλους ότι έχουμε μπει ως χώρα και ως περιοχή σε μια δύσκολη περίοδο από την οποία δεν πρόκειται να βγούμε χωρίς «δάκρυα και αίμα». Οι παλιές εύκολες συνταγές κερδίζουν και σε αυτές τις εκλογές τις εντυπώσεις και μαζεύουν γύρω τους τις ψήφους αντίδρασης και διαμαρτυρίας, είναι όμως εμφανές ότι δεν μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφικό ρεύμα.
Ο εύκολος καταγγελτικός λόγος, που ταυτόχρονα υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, είτε εκφέρεται από παλιούς είτε από νέους σχηματισμούς, δεν συναρπάζει γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που κυρίως πληρώνουμε είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο ρητορείας και πολιτικής πρακτικής.
Σε τοπικό επίπεδο, έχει διαμορφωθεί πλέον ένα απολύτως ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Διαρθρωτικές αδυναμίες και έλλειψη στρατηγικής έχουν έρθει πια με δυναμικό τρόπο στην επιφάνεια. Αυτό που καταδείχτηκε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης προϊόντων και ανθρώπινου δυναμικού, φυσικού κάλλους και ιστορικών τόπων. Δεν υπάρχει δηλαδή ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Τα πάντα εδώ και χρόνια γίνονται στην τύχη... και συνήθως επειδή ένα πρωί εμφανίζεται στο γραφείο ενός τοπικού παράγοντα ένας «τύπος» που θέλει να κάνει αυτό ή το άλλο, το οποίο φαντάζει ωραίο και μεγαλειώδες - χωρίς ποτέ κανένας να εξετάσει πόσο τελικά θα κοστίσει το «πανηγύρι», αν θα επιφέρει κάποιο όφελος για τον τόπο κι αν τελικά πρέπει να ενισχυθεί αυτή ή κάποια άλλη πρωτοβουλία ή δράση.
Αυτό συμβαίνει με τις γιορτές των τοπικών προϊόντων και με πολλές άλλες «λαμπρές» πλην όμως ανούσιες εκδηλώσεις που κατακλύζουν την περιοχή μας. Σπαταλιούνται, με άλλα λόγια, άνθρωποι και πόροι σε εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες που δεν αποδίδουν τίποτα στην ανάπτυξη του τόπου, δεν στηρίζουν τα προϊόντα, δεν οδηγούν τα πράγματα μπροστά. Συντηρούν απλώς πρόσωπα και μηχανισμούς που ψάχνουν ρόλο μέσα από τα «πανηγύρια» - και τελικά δίνουν βήμα σ' αυτούς που είναι μόνο για τα πανηγύρια.
Οι εκλογές αυτές όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν την αρχή σημαντικών αλλαγών στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα κόμματα, μεγάλα αλλά και μικρά, νέα και παλιά, τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα και πραγματικά διλήμματα. Ολα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι το δίλημμα της διακυβέρνησης να επιστραφεί στους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι κομματικοί σχηματισμοί μέσα στο σύντομο επόμενο διάστημα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση το χαρακτήρα τους, κάνοντας στρατηγικές επιλογές: Θα επανατοποθετήσουν τη χώρα στο δυτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή θα επιλέξουν το δρόμο των δικών μας Βαλκανίων και της Ανατολής; Αυτό είναι και το βασικό δίλημμα των αυριανών εκλογών κι αυτών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαϊος 2012 17:39